Kirkonkylän vanha koulu muuttuu omatoimimuseoksi – katso kuvagalleria remontoitavasta rakennuksesta, jonne tulee pysyvät tilat Birckala-näyttelylle

Vaikka suurempia rakennusteknisiä mutkia rakennuksen remontointi ei toistaiseksi ole tarjonnut, remontointikustannusten nousun rajuus on sitä vastoin ollut hienoinen yllätys.

KIRKONKYLÄN vanha koulu muuttuu näillä näkymin omatoiminäyttelytiloiksi ja -museoksi, jonne muun muassa Birckala-näyttely saa pysyvän sijan. Kuvattuna purkutyötä tehneet työnjohtoharjoittelija Miika Veija ja tilapalvelun kirvesmiehet Mika Lahtinen ja Oskari Kyllönen.

KIRKONKYLÄN vanhaa koulua remontoidaan uuteen käyttötarkoitukseen. Kunnan vanhimpaan koulurakennukseen on määrä perustaa omatoiminäyttelytilat ja -museo. Myöhäisrautakautista esineistöä sisältävä Birckala-näyttely saa hankesuunnitelman mukaan pysyvän sijan kunnostetuista tiloista. Rakennukseen remontoidaan myös yksi vaihtuvan näyttelyn tila.

Vanhan koulun pitkä historia koulurakennuksena sai sinettinsä juuri päättyneen lukuvuoden aikana Kirkonkylän koulun laajennuksen valmistuttua. Vanhassa koulussa on kolme luokkatilaa ja kun oppilaat siirtyivät uudistettuun kouluunsa, vanha koulu tyhjennettiin ja sen remontti pääsi alkamaan. Kunnostus on ollut meneillään reilun kuukauden ajan.

Suunnitteluratkaisussa korostuu avoin tila niin, että luokkien ovet poistetaan. Seinärakennelmia on koulun sisällä purettu, jolloin alkuperäiset hirsiseinät on saatu esille. Jotkin väliseinistä on tarkoitus jättääkin vanhalle hirsipinnalle.

”Joitakin seiniä pitää myös purkaa, jotta rakennukseen saadaan tehtyä esteettömät vessat. Jonkin verran muutetaan myös sisääntulojen pyörätuoliluiskoja”, kunnossapitomestari Olli Hirvelä kertoo.

Lisäksi rakennukseen tehdään henkilökunnan ja näyttelyjärjestäjien taukotilat. Näyttelyvalaistuksen vaatimusten takia osa ikkunoista peitetään sisältäpäin.

Rakennus on suojeltu, minkä vuoksi sen ulkoiseen asuun ei tehdä muutoksia lukuunottamatta pieniä hienosäätöjä esteettömyyden takia.

KOULURAKENNUS on peräisin vuodelta 1887. Rakennusta on laajennettu vuonna 1917. Vanhoista taloista tuttuja, odottamattomia rakennusteknisiä yllätyksiä ei Hirvelän mukaan ole ensimmäisen purkukuukauden aikana tullut vastaan, vaikka koulurakennusta on vuosikymmenten mittaan remontoitu ja kunnostettu kulloisenkin ajan tavan mukaisesti. Nykyisiä rakennusmääräyksiä ei pysty kunnostustyössä kaikilta osin noudattamaan.

”Ei voi tehdä ihan nykysäännösten mukaisesti siksi, ettei pilata hirsirunkoa. Siksi absoluuttista tiiviyttä ei voi hakea. Joka käänteessä on huomioitava sekin, että kyseessä on suojeltu rakennus. Oman juonteensa kunnostamiseen tuo vielä sekin, että rakennus on keskellä koulun pihaa. Mitä tahansa toimintaa siihen ei voi sijoittaa”, Hirvelä sanoo.

Kunnossapitomestari pitää kuitenkin hyvänä, että suojeltu rakennus ei ole vain aikansa tyhjä monumentti, vaan rakennuksella on aitoa käyttöä edelleen. Hirvelän mukaan Pirkkalassa ei suojeltuja rakennuksia liiemmin ole.

”Maisemassa suojeltuja rakennuksia on Reipissä, mutta yksittäisinä rakennuksena suojeltuja kohteita ei Pirkkalassa monia ole. Kunnan omistuksessa niitä on jopa yllättävän vähän.”

KESÄN ajan vanhan koulun purkutyöt ovat tauolla, sillä kunnostuksia tehdään kunnan muissa kouluissa ja päiväkodeissa lasten ja nuorten ollessa kesälomilla. Kun seuraava lukukausi alkaa, vanhan koulurakennuksen kunnostus jatkuu. Urakka-aika jatkuu helmikuun loppuun.

Pirkkalan kunta on remontin pääurakoitsija. Arkkitehtitoimisto Tilatakomo Oy on tehnyt kunnostussuunnitelman.

Vaikka suurempia rakennusteknisiä mutkia rakennuksen remontointi ei toistaiseksi ole tarjonnut, remontointikustannusten nousun rajuus on sitä vastoin ollut hienoinen yllätys, kunnossapitomestari sanoo.

”Tälle vuodelle on varattuna 190 000 euroa ja ensi vuodelle haemme 60 000 euroa lisää.”