Pirkkala ostaa lisää vartiointia kesäkuukausiksi – vartija näkyy katukuvassa pidempään ja useammin kuin menneinä kesinä

"Kiertäminen ja valvonta on satunnaisempaa, jolloin vartijan toiminta ei ole niin ennakoitavissa heille, joiden takia vartiointia on nyt päätetty lisätä", vs. isännöitsijä Jani Luopajärvi sanoo.

VS. isännöitsijä Jani Luopajärvi kertoo, että tarkistettaviin kohteisiin kuuluu esimerkiksi varhaiskasvatuksen ja opetustoimen rakennuksia.

PIRKKALA ostaa merkittävästi lisää vartiointia kesäkuukausiksi. Hankinta tarkoittaa käytännössä sitä, että vartiointiyrityksen työntekijä on koko vuorokausittaisen työaikansa yksinomaan Pirkkalassa kesä-elokuussa.

Aiempina kesinä kunta on tarvittaessa ostanut tavanomaisen vartiointisopimuksensa oheen ylimääräisiä kierroksia vartiointiliikkeeltä, jonka työntekijät kiertävät eri kohteissa myös muissa kunnissa.

Vartioinnin lisääminen taustalla on tavoite hillitä kunnan kohteisiin tehtyä ilkivaltaa. Tehostettu vartiointi kattaa noin 50 paikkaa.

”Tarkistettaviin kohteisiin kuuluvat varhaiskasvatuksen, opetustoimen ja vapaa-ajan rakennuksia sekä varastoja, julkiset uimarannat sekä pari kunnan omajohtoista työmaata”, kunnan vs. isännöitsijä Jani Luopajärvi kertoo.

Vartiointiyritys on valvonut kyseisiä kohteita aiemminkin ja ympärivuotisesti, mutta tänä kesänä vartiointi on tihennettyä. Muiden kohteiden valvonta sujuu kuten tähänkin mennessä, koska vartiointiyrityksen ja Pirkkalan kunnan ympärivuotinen sopimus vartioinnista on voimassa edelleen.

PIRKKALA ostaa lisävartiointia kesän ajaksi niin, että yhden vartijan vuorokausittainen työaika on ainoastaan Pirkkalan käytössä.

VARTIOINNIN lisäostoihin Pirkkalassa päädyttiin Luopajärven mukaan siksi, että tihutöiden määrä kasvaa aina kesäisin. Nykyisin kuntakentällä ei ole ilkivaltaa hillitsevää poliisin näkyvyyttä siinä mitassa kuin takavuosina.

”Jospa vartioinnin läsnäololla syntyisi tulosta, joka olisi toivottavaa”, vs. isännöitsijä sanoo.

Vartija näkyykin Pirkkalan katukuvassa tänä kesänä useamman tunnin pidempään joka vuorokausi kuin menneinä kesinä. Luopajärvi uskoo, että käytäntö voi johtaa toivotuihin tuloksiin siksikin, että vartioinnin käyttö ei tänä kesänä ole niin korvamerkittyä tiettyyn aikaan ja paikkaan.

”Kiertäminen ja valvonta on satunnaisempaa, jolloin vartijan toiminta ei ole niin ennakoitavissa heille, joiden takia vartiointia on nyt päätetty lisätä. On annettu vapaat kädet vartiointiliikkeelle, jotta se saa itse priorisoida reitit ja ajat silloin, kun Pirkkalassa liikkuvat.”

ALKANEEN kesän ajalta vartiointikustannukset ovat samaa luokkaa kuin mitä se on ollut tähän mennessä koko vuoden osalta. Luopajärvi arvioi vartiointikustannusten hinnaksi noin 14000 euroa tältä kesältä. Summa ei ole täysimääräinen lisäys aiempiin kesiin verrattuna, koska myös menneinä vuosina lisävartiointia on jouduttu hankkimaan kesäkausiksi.

Vartijan työn sisältö on yleistä havainnointia. Kiinteistöjä tarkkaillaan myös astetta vakavampien tapausten takia, joiden Luopajärvi täsmentää tarkoittavan lähinnä murtovarkauksia.