Pirkkalan mesenaatti, anna meille lisää silmäniloa

PIRKKALASSA on ilahduttavan paljon silmänruokaa kuvataiteen ystäville. Taideyhdistys pitää paikallisten harrastajien taidonnäytteitä esillä vapaa-aikakeskuksessa, Pirkan Koivussa ja terveyskeskuksessa. On omaleimaisia kotigallerioita. Taideyhdistyksellä ja Pirkan opiston opiskelijoilla on vuosittaiset vakituiset näyttelyaikansa Galleria 2:ssa. Pääkirjaston seinustoiltakin voi löytää taideteoksia.

Enemmänkin silmäniloa olisi tarjolla. Häkellyttävä määrä taiteilijoita on hakenut näyttelyaikaa taiteen ammattilaisten tilaksi profiloituneeseen Galleria 2:een kuluneen kahden vuoden aikana. Hakijoita on ollut yli 90 vuodessa ympäri Suomen.

KUN tarjolla on kysynnän runsaudesta johtuvaa eioota, ratkaisuksi voisi yksinkertaisesti ehdottaa vaihtuvien näyttelyiden esilläoloaikojen tiivistämistä. Se saattaisi kuitenkin vähentää kiinnostusta eikä täten palvelisi taiteen tekijöitä eikä heidän yleisöään kunnassa, jonka on kuvataiteen saralla sanottu olevan kokoaan suurempi.

Galleria 2:n hakijamäärät kertovat osaltaan siitä, että tasokkaista, ei-kaupallisista näyttelytiloista on krooninen pula maamme taidekentässä, joka edelleen potee koronan jälkimaininkien vaikutuksia.

Galleria 2 vastaa huutoon hyvin. Rauhallisen ja valoisan tilan eleettömyys antaa taiteelle mahdollisuuden loistaa. Kaikelle kansalle avoimen Gallerian aukioloajat ovat kattavat, koska tila sijaitsee kirjastossa. Ainoa miinus on näyttelytilan pieni koko; mielenkiintoa herättäviä töitä haluaisi nähdä runsaammin kuin mitä tilaan voi sijoittaa.

YLI 90 hakemusta 12 kuukautta kohden ovat lukuja, jotka heijastavat myös sitä, että pitkät perinteet omaava Pirkkala on houkutteleva paikka kuvataiteelle edelleen.

Potentiaalin ymmärtää, sillä sekä näytteilleasettajien että yleisön on helppo tulla suurten liikenneväylien kyljessä sijaitsevalle paikkakunnalle. Kätevästi saavutettavissa oleva Pirkkala on kompakti kunta, mikä tekee siirtymät kunnan sisällä vaivattomiksi ja nopeiksi.

Taiteen keitaalle voi löytää, vaikkei sitä etsisikään.

PIRKKALAN kunta saattaa jatkossa pystyä tarjoamaan yhä enemmän avauksia taiteelle. Remontissa olevaan Kirkonkylän vanhaan kouluun on tehty hankesuunnitelma, jonka mukaan rakennukseen tulisi muun muassa vaihtuvien näyttelyiden tila.

Minkään taiteenalan tukemisen ei tarvitsisi olla yksistään julkisen rahan varassa elinkeinoelämältään varsin vireässä kunnassa. Pirkkalassa, jos missä, on paikka mesenaatille, jolla on näkemystä ja varaa osoittaa, että kulttuuri ei ole liikaa rahaa vievää luksusta.

TÄLLÄKIN hetkellä esillä on teoksia, jotka vakuuttavat katsojan siitä, että Pirkkala on varsin tavoiteltu paikkakunta esitellä aidosti laadukasta kuvataidetta. Se on etu, jota harvalla Pirkkalan kokoisella kunnalla Suomessa on. Seikka kannattaa pitää mielessä, kun kunnan houkuttelevuutta matkailukohteena halutaan nostattaa.