Kunnanhallitus päätti kiirehtiä Killon kaavoitusta ja poisti rakennuskiellon valmisteltavan kaavan alueelta – Kaavoitusjohtaja: ”Ensimmäinen kerta minun urani aikana”

VANHAA Killoa 1950-luvulla. Alueelle tekeillä olevan kaava kaatui kunnanhallituksessa talvella. Maanantaina kunnanhallitus hoputti kaavoittajia kiirehtimään työtä uusin evästyksin ja poisti alueen rakennuskiellon.

PIRKKALAN kunnanhallitus päätti maanantain kokouksessaan kiirehtiä Killon asemakaavan valmistelua samalla, kun se hyväksyi Pirkkalan kaavoituskatsauksen uusitussa muodossa.

Killossa on ollut ns. vanhalla alueella voimassa rakennuskielto, koska alueen kaava on todettu vanhentuneeksi. Tilanteen venyminen on suututtanut asukkaita, joilla on tarve rakennushankkeille tonteillaan. Killoon tekeillä olleen uuden kaavan valmistelu kaatui kunnanhallituksessa erimielisyyksiin viime talvena ja asia on puhuttanut niin päättäjiä kuin asukkaita.

Nyt kunnanhallitus evästi Killon alueen asemakaavan valmistelua niin, että asemakaava valmistellaan nopeutetulla aikataululla ja että asemakaavassa otetaan huomioon tonttikohtainen tarkastelu.

Kaavoituskatsauksesta päätettiin poistaa maininnat, jossa todetaan Killon kaava vanhentuneeksi. Samalla kunnanhallitus päätti määrätä rakennuskiellon Pirkkalassa vireillä oleville sekä vireille tuleville asemakaava-alueille, lukuun ottamatta asemakaavoja nro 11, 60 ja 61, eli Killoa.

Vihreiden Sirpa Repo jätti ehdotuksen, jonka mukaan Killon kaavavalmistelua olisi kiirehditty, mutta rakennuskieltoa ei olisi poistettu kaava-alueilta. Ehdotusta ei kannatettu ja Repo jätti asiasta eriävän mielipiteensä.

KAAVOITUSJOHTAJA Matti Jääskeläiselle kunnanhallituksen päätös tuli yllätyksenä. Hän ei osaa vielä sanoa, mitä päätös tarkoittaa käytännössä Killoon rakennus- tai purkulupia hakeville asukkaille.

”Olen lukenut päätöksen. En ota kantaa ennen tarkempaa tutustumista siihen, mitä se käytännössä tulee tarkoittamaan. Kunnanhallituksella on oikeus tehdä päätöksiä. Täytyy nyt vain keskustella päätöksentekijän ja viranhaltijoiden kanssa ja selvittää, mitä tällä tavoitellaan”, Jääskeläinen toteaa.

”Kyseessä on ensimmäinen kerta 12 vuoden Pirkkalassa oloni aikana, kun alueelle ei määrätä rakennuskieltoa kaavan valmistelun ajaksi”, Jääskeläinen sanoo ja toteaa, että lakikirjaakin on nyt tutkittava.

Killon kaavoituksessa on vireillä myös asukkaiden tekemä valitus hallinto-oikeuteen, minkä ratkaisun yhteydessä tulkinnat ainakin selviävät.

Rakennuskielto määrätään alueille kaavoitettaessa, ettei uusi rakentaminen vaikeuttaisi kaavan laadintaa. Killossa tarkoitus on ollut tehdä kaavan myötä yhtenäiset säännöt alueelle, jotta rakennusoikeuksia voidaan myöntää jatkossa tasapuolisesti ja huomioida osalla alueesta olevat suojelumääräykset.

Alueella on vanhoja rintamamiestaloja, joilla on suuret tontit. Talot alkavat olla siinä iässä, että remontit ja purkuhankkeet ovat asukkaiden mielestä tarpeellisia. Miten täydennysrakennetaan, saako purkaa ja mitä saa rakentaa tilalle, kuuluu kysymys.

”Maanomistajien yhdenvertaista kohtelua ei voi vaarantaa. Meneillään on kaavan ajantasaistaminen, jota nyt vielä kiirehditään”, Jääskeläinen sanoo viitaten tilanteeseen, että alueella alettaisiin nyt myöntää rakennuslupia kaavan ajantasaistamisen ollessa vielä kesken.