Västäräkistä vähäsen, kuomuperäkärryjonoista ei päivääkään

Kolumnisti Seppo Kummala löytää kesän merkkejä vanhasta lorusta uusin maustein.

MUUTTUVA ilmasto on sekoittanut kevään merkit. Kesän tuloa povannut ”västäräkistä vähäsen” on perin epätieteellinen ilmaisu, sillä muuttolinnut tupsahtelevat pitkin kevättalvea yhä epämääräisempinä aikoina. Liian aikaista kesän läheisyydeksi.

Varmempi ja helpommin havaittava kesän merkki on heti vapun tietämillä lämpimien säiden myötä teille ilmaantuvat Puuilon punaharmaakoppaisten vuokraperäkärryjen (trailerus rentadamus) armadat.

Varmimmin tyhjiömuovaamalla valmistettujen HD-PE-muovikuomujen runsaitakin esiintymiä löytää istutusmultaa ja perennataimia välittävien ketjumyymälöiden edustoilta

Kuomukärryjen parvissa esiintyy myös harmaakoppaisia tunnusmerkittömiä (trailerus ominus), sekä Prisman vihreillä kolmioilla kuvioituja yksilöitä (trailerus osudellirus). Paikallisen huoltoaseman vuokrakuomutavara on sitä tarvitsevan mielestä todennäköisimmin tien päällä toisaalla. Ennakkovaraus on tarpeen.

Varmimmin tyhjiömuovaamalla valmistettujen HD-PE-muovikuomujen runsaitakin esiintymiä löytää istutusmultaa ja perennataimia välittävien ketjumyymälöiden edustoilta. Täyssähköauton peräkonttiin ei mahdu riittävästi valmiiksi oikealla sekoitussuhteella säkitettyä kasvuturvetta tai kurkun taimia, joten peräkärry on välttämätön kuljetukseen.

Syyt esiintymistihentymiin löytyvät luotettavasti tilastoista. Koronan kotiuttamat suomalaiset eivät jättäneet puutarhanhoitoa pandemian laannuttua vuotuiseen kulkutautiluokkaan. Puutarhakauppa teki viime vuonna ennätysmyynnin.

Puutarhaliiton teettämän selvityksen mukaan vuonna 2022 puutarhatuotteiden kokonaismyynti oli ennätykselliset 689 miljoonaa euroa.

Kantar TNS-tutkimuksen mukaan puutarhan tai huonekasvien hoitoa harrastetaan yli 2 miljoonassa kotitaloudessa. Puutarhaostoksiin käytettiin keskimäärin 347 euroa kotitaloutta kohti.

EI OLE mitään syytä epäillä, että vuosi 2023 jäisi puutarhakaupassa jälkeen edellisvuoden ennätyksestä.
Vaikka inflaatio saa kotitaloudet harkitsemaan entistä tarkemmin, mihin liikenevät rahat käytetään, kohonneet hinnat pitävät huolta siitä, että kauppa käy vähintään viime vuoden luvuilla. Toki siemenpussi on samalla setelillä tänä vuonna hieman pienempi.

Kiinnostus kotikasvatukseen niin hyötykasvien kuin kukkien myötä on lähestulkoon ainoastaan myönteinen asia. Luontosuhteen säilyminen on tärkeää, multaisia kynnenalusia ei kannata katsoa karsaasti.

Lasitetulla parvekkeella kasvatettu ämpäriperuna on tryffeliäkin arvokkaampi juhannusruoka. Sen kylkeen kaipaama sipuli vaatii sitten jo edes sen kasvatuslaatikon, joita kiitettävästi on ilmaantunut myös rivitalojen pikkupihoille.

Seppo Kummala
Kirjoittaja on Pirmedioiden toimittaja, joka suosii pikkupihallaan perhosia ja ötököitä houkuttelevia hyötykasveja