Suomessa keinovalolla kasvatettu tomaatti saattaakin olla vastuullisin valinta

Pitääkö kuluttajan saada kotimaisia tomaatteja myös talvella?

KOTIMAISEN tomaatinviljelyn vastuullisuutta lisää se, että meillä on saatavilla runsaasti vettä kasvihuonetuotannon tarpeisiin. Suurilla tuottajamailla tilanne ei ole yhtä hyvä. Kuva: Kauppapuutarhaliitto.

VIIME TALVENA koettu energian hinnan jyrkkä nousu koetteli kotimaisia kasvihuoneviljelijöitä. Kun valo ja lämpö pitää kasvustoille tehdä keinotekoisesti, nousivat muun muassa tomaattien tuotantokustannukset reilusti. Toiminnanjohtajan sijainen, kasvihuoneviljelyn asiantuntija Lassi Remes Kauppapuutarhaliitosta vastaa epäröimättä kysymykseen, pitääkö suomalaisen kuluttajan edes saada kotimaisia tomaatteja myös talvella.

– Minulta kun kysyy, niin kyllä. Kotimaisia tomaatteja on ollut jo pitkään saatavilla ympäri vuoden. Viljelymenetelmiä on kehitetty pitkään ja myös vastuullisuuskysymys nousee esiin, Remes kertoo.

Remes yllättää kertomalla, että keinovalon ja -lämmön turvin Suomessa pimeyden ja kylmyyden keskellä kasvava tomaatti itse asiassa onkin vastuullisempi valinta kuin ulkomailta Suomeen tuotu. Tuotannossa ei kulu fossiilisia polttoaineita ainakaan niin paljoa kuin voisi tietämättä luulla.

– Asian eteen on tehty todella paljon töitä. Sen myötä fossiilisten polttoaineiden määrää on tiputettu ja energiantuotannosta valtaosa tehdään nykyään puuhaketta tai muuta vastaavaa kuten kauran kuorta tai olkea polttamalla, Remes kertoo.

Lisäksi tomaattien tuotannossa on siirrytty led-valaistukseen.

– Kauppapuutarhaliiton verkkosivuilta löytyy näistä asioista paljon lisätietoa, Remes vinkkaa.

Samalla kun fossiilisten polttoaineiden käyttöä on vähennetty, kotimaisen tuotannon tehokkuutta on onnistuttu kasvattamaan. Kasvihuonetuotannon tuotantomääriä on myös saatu kasvatettua. Näiden toimien seurauksena Kauppapuutarhaliitossa nähdäänkin, että poikkeuksellisesta viime talvesta huolimatta kotimaisen tomaatin kasvihuonetuotanto tulee jatkumaan.

– Niin kauan kuin kysyntää löytyy, sitä kannattaa tuottaa. Kuluttajat ovat tottuneet saamaan kotimaisia tomaatteja. Kotimaisen tuotannon vastuullisuutta lisää entisestään tuotannon työllistävä vaikutus, Remes huomauttaa.

Espanjassa 91 kertaa suurempi vesijalanjälki

Kotimaisen tomaatinviljelyn vastuullisuutta lisää Remeksen mukaan myös se, että meillä on saatavilla runsaasti vettä kasvihuonetuotannon tarpeisiin. Suurilla tuottajamailla tilanne ei ole yhtä hyvä.

– Esimerkiksi Marokossa on todella isoja ongelmia kasteluveden kanssa. Suomessa tuotannolle laskettu vesijalanjälki on huomattavasti pienempi. Samoin Espanjassa tomaattien tuotannon vesijalanjälki on jopa 91-kertainen Suomeen verrattuna, Remes sanoo.

Espanjaan verrattuna korostuu myös suomalaisen tuotannon tehokkuus. Suomessa tomaattiviljelmät tuottavat yli kymmenkertaiset sadot per hehtaari.

TOIMINNANJOHTAJAN sijainen, kasvihuoneviljelyn asiantuntija Lassi Remes Kauppapuutarhaliitosta
kertoo kotimaisen kasvihuonetomaatin olevan usein vastuullisin valinta. Kuva: Kauppapuutarhaliitto

Tuotanto laski jopa 70 prosenttia normaalista

Vaikka Kauppapuutarhaliitossa uskotaan kotimaisen kasvihuonetomaatin viljelyn jatkuvan, tuotanto on kuitenkin tällä hetkellä epänormaalissa tilassa.

Tomaatin viljelyrytmissä on vain yksi istutus vuodessa, ja sama kasvusto menee läpi koko kauden. Yksi vaihtoehto on tehdä istutus kesän lopulla, mutta puutarhat porrastavat istutuksiaan niin, että kaikki sato ei kypsy kauppoihin kerralla. Satokausi jatkuu läpi talven kesään saakka.

Toinen vaihtoehto on istuttaa tomaatit helmikuussa. Silloin satoa saadaan loka- marraskuulle.

Kun sähkön hinta lähti viime vuoden loppupuolella voimakkaaseen nousuun, useat viljelijät päättivät pistää viljelyn tauolle.

– Ne viljelijät ovat jatkaneet nyt keväällä istutuksia. Arvio on, että tuotantoa oli viime talvena jopa 70 prosenttia normaalia vähemmän. Se selittää tomaatin kovan hinnan. Toinen tomaatin hintaa selittävä tekijä on tuotantokustannusten kasvu globaalisti. Siksi ei korvaavaa tuotetta saatu mistään tilalle, Remes selittää markkinoiden toimintaa.

Valojen käyttö on tomaatinviljelyn suurin sähkön syöjä Suomessa. Energia-investoinnit ja ledeihin siirtyminen kiinnostaakin viime talven jälkeen viljelijöitä entistäkin enemmän.

Miten energiakriisi näkyy tomaatinviljelijöiden ensi talven suunnitelmissa?

– Vielä ei pysty sanomaan, näkymät ovat sumeat ensi talven osalta. Syksymmältä päätetään uudet kasvustot. Tomaatinviljelyn rytmi meni viime talvena sekaisin, tapahtui monta poikkeuksellista asiaa. Ensi talvi tulee olemaan jo huomattavasti helpompi, tuotantoa tulee joka tapauksessa olemaan enemmän kuin viime talvena, Remes uskoo.

Tomaatin ensi talven hintatasoa Remes ei halua lähteä vielä arvailemaan.