Yksi lähiruoka on halutuin kuluttajien keskuudessa

Parasta Pirkanmaalta -hankkeen projektipäällikkö Riitta Niiranen puhuisi lähiruokaerikoisuuksien sijaan tilojen monipuolisuudesta.

PARASTA Pirkanmaalta -hankkeen projektipäällikkö Riitta Niirasen mukaan kanamunat ovat suosittua lähiruokaa. Kuva: Heli Rahkonen

PARASTA Pirkanmaalta -hankkeen projektipäällikkö Riitta Niiranen kertoo, että lähiruoka kiinnostaa kuluttajia. Hänen mukaansa moni ostaa lähituotteet suoraan tilalta.

– Lähiruoka kiinnostaa kuluttajia. Tämähän ei ole poistunut mihinkään.

Yhteistyö tuottajien kanssa on vahvistanut Niirasen käsitystä siitä, että laadukkaalle ruualle on kysyntää. Hän näkee, että kuluttajilla on aikaa ja resursseja käydä ostamassa ruokaa suoraan tiloilta.

– Esimerkiksi naudanlihaa ostetaan paljon tiloilta suoraan. Monet tilat Pirkanmaalla myyvät kaiken tuottamansa naudanlihan suoraan tiloiltaan asiakkaille, hän tietää.

Nautakarjatilalliset ovat raportoineet Niiraselle, että tiloille tulee jatkuvasti uusia asiakkaita.

– Tilat pystyvät vastaamaan kysyntään, kun asiakkaille kerrotaan esimerkiksi somen ja uutiskirjeiden välityksellä, milloin lihaa on saatavissa. Näin asiakkaatkin voivat aikatauluttaa omia ostoksiaan sen mukaan ja olla oikeaan aikaan liikenteessä.

Lähikananmuna haluttu

Kaikkein suosituimmaksi lähellä tuotetuksi ruuaksi kuluttajien keskuudessa Niiranen mainitsee kuitenkin kananmunat. Hänen mukaansa niitä ostetaan isompia eriä kerralla.

– Kananmunat ovat sellainen, mikä esimerkiksi aina vetää Reko-lähiruokarenkaalle. Lähdetään ostamaan niitä ja sitten samalla ostetaan muutakin, Niiranen sanoo.

– Kuluttajat haluavat tietää, missä kananmuna on tuotettu ja haluavat ostaa lähikananmunaa. Kaupasta ostettu kananmuna on massatuote, josta tarina ei selviä ollenkaan: se, kuka sen on tehnyt ja millä tavalla, hän perustelee.

Samoilla linjoilla on myös Aittolahden tilan Lea Aittolahti.

– Varmaan 95 prosenttia meidän kananmunamyynnistämme menee Rekon kautta, joskin ajelen aika laajalla alueella, hän sanoo.

Myös Aittolahti on pistänyt merkille, että kananmunia ostetaan lähituottajalta kerralla enemmän. Parhaiten hänen mukaansa kauppansa tekevät 30 kananmunan levyt, koska tuoreet, jopa samana päivänä munitut, kananmunat säilyvät pitkään.

– Monet ottavat enemmänkin, useamman kennon kerralla. Kymmenen munan kenno on toinen vaihtoehto, mutta ne menevät yleensä sinkkutalouksiin.

Aittolahti uskoo, että yksi syy lähikananmunien suosioon on sekä monikäyttöisyydessä että maussa.

– Ne ovat erimakuisia kuin tehotuotetut kananmunat. Lisäksi monella on varmasti ajatus lähituottajan ja pienuuden tukemisesta. Asiakkaat haluavat usein väistää tehotuotantoa, jos se vain on taloudellisesti mahdollista. Pienen kanalan muna on vähän arvokkaampi, koska se on kuin käsityötuote, Aittolahti vertaa.

Ternimaidosta karitsanlihaan

Lähiruokaerikoisuutena Pirkanmaalla Riitta Niiranen mainitsee pälkäneläisen Pajuparven kasvattamat viiniköynnökset. Siellä kerrotaan kasvavan 50 eri viiniköynnöslajiketta.

– Tämähän on aika erikoisuus Pirkanmaalla.

Suomalaisittain varsin eksoottiselta kuulostavaa maissiakin Pirkanmaalla viljellään.

– Maissi on epävarma kasvatettava, mutta sitäkin näkee tienvarressa. Maissia kasvatetaan rehumaissiksi, siihen kasvukausi on jo pitkään riittänyt. En ole kuullut, että kukaan kasvattaisi maissia elintarvikekäyttöön kaupallisesti, Niiranen sanoo.

Lähiruokaerikoisuuksien listaamisen sijaan Niiranen kuitenkin puhuisi ennemmin lähiruokatuottajien monipuolisuudesta.

– Jotkut tilat tuottavat tosi paljon kaikkea erilaista, ja heiltä saattaa löytyä tosi laaja repertuaari lähiruokaa omasta tilapuodista. Kaikki eivät erikoistu johonkin tiettyyn, vaan tiloilta saattaa löytyä vaikka mitä ternimaidosta karitsanlihaan.

Kananmunia myös verkosta

Lähiruuan tietä ruokakauppojen hyllyille on sitäkin Niirasen mukaan pyritty helpottamaan.

– Monesti tämä jää kiinni siitä, ettei lähituotteita välttämättä ole tuotannossa ympäri vuoden, vaan ne ovat sesonkiluontoisia. Lisäksi kauppaan tulevat erät ovat pieniä.

Lähiruuan saamista kauppoihin on avitettu erilaisin hankkein. Yksi esimerkki tästä on vuosi sitten alkanut pilotti, jolla Parasta Pirkanmaalta -merkillä varustettuja tuotteita on pyritty saamaan kaupan hyllylle byrokratiaa helpottamalla ja pullonkauloja taklaamalla.

– Pirkanmaan Osuuskaupalla on ollut tätä työtä tekemässä lähiruokalähettiläs. K-ryhmän kauppiaat tekevät itse päätöksiä siitä, keiden tuotteita ottavat myyntiin, joten tuottajat voivat ottaa yhteyttä suoraan kauppiaaseen. Olen kuullut, että kiinnostusta on kovastikin. Lisäksi Pirkanmaalla on paljon ravintoloita, jotka ovat erikoistuneet lähiruuan käyttämiseen, Niiranen toteaa.

Aittolahden tilalla hyödynnetään myös verkkokaupan tarjoamia mahdollisuuksia.

– Asiakkaat, jotka noutavat tuotteet pääsääntöisesti suoraan tilalta, tekevät tilauksen verkossa ja ilmoittavat sen yhteydessä, milloin tulevat hakemaan ostoksensa. Laitan kananmunat Munapuodin hyllyyn valmiiksi odottamaan, Lea Aittolahti havainnollistaa.