Pirkkalan ”kolmanteen terminaaliin” kokoontuvat kouluruoan skipanneet moponuoret ja taloyhtiöiden kokousporukat, ja kerran ravintolasalin läpi kiihdytti skootteri – Pirkkalan Abc täyttää 20 vuotta

Huoltoaseman liikennemyymäläpäällikkö Saara Järvi kertoo, että moni asiakkaista on tullut henkilökunnalle vuosien varrella tutuiksi. Nuorten kanssa joudutaan joskus keskustelemaan pelisäännöistä.

PIRKKALAN Abc:n liikennemyymäläpäällikkö Saara Järvi pitää työnsä viehätyksenä sen monipuolisuutta. ”Tässä työssä ei ole kahta samanlaista päivää.”

PIRKKALAN kautta jyrisee maan vilkkaimpiin pääteihin kuuluva Valtatie 3. Jos autoilija katsoo sivulleen oikealla hetkellä, hän ehtii nähdä Abc-aseman tornin juuressa pienen lentokoneen.

Pirkkalan Abc erottuu ketjun muista asemista lentokoneteemallaan. Ravintolasalin katosta roikkuu koneiden pienoismalleja, ja peremmällä Pirkanmaan ilmailuhistoriallinen seura esittelee pienoismalleja vitriinissä.

Teemaa vahvistettiin entisestään huoltoaseman vasta päättyneessä remontissa. Nyt lentokoneiden kuvia voi ihailla ravintolasalin seinällä ja vessakäytävällä.

”Ajatus on, että me olemme kuin Pirkkalan lentokentän kolmas terminaali”, toteaa aseman liikennemyymäläpäällikkö Saara Järvi.

TORNIN juuressa nököttävä lentokone on Pirkkalan Abc:n maamerkki moottoritielle päin.
PIRKANMAAN ilmailuhistoriallisen seuran vitriinin äärellä voi tutustua lentokoneiden pienoismalleihin.

TAMMIKUUSSA alkaneen remontin muihin saavutuksiin kuuluvat Hesburgerin uudet itsepalvelukassat, Sale-myymälän uusi ilme, kabinettien parannettu äänieristys sekä useita energiatehokkuutta lisääviä muutoksia, kuten kylmäkaappeihin tehtyjä parannuksia.

Remontin päättymistä juhlistetaan asemalla lauantaina. Asemalla on tänä vuonna muutakin aihetta juhlaan, sillä se täyttää joulukuussa 20 vuotta.

PIRKKALAN Abc sijaitsee pienen ajomatkan päässä Pirkkalan keskustasta ja lentoasemalta. Järvi kertoo, että asiakaskuntaan kuuluu sekä paikallisia asukkaita että ohiajavia lomalaisia.

”Meillä on lounastajien lisäksi paljon aamuasiakkaita, jotka pysähtyvät meillä matkalla työmaalle ennen työpäivän alkua. Heidän joukossaan on paljon tuttuja kasvoja, jotka olemme oppineet tuntemaan ja joiden kanssa vaihdamme kuulumisia”, Järvi sanoo.

Eräskin asiakas piti aseman henkilökuntaa ajan tasalla, kun hän odotti ensimmäisen lapsenlapsensa syntymää. Ja kun pienokainen syntyi, asiakas jakoi ilonsa myös aseman väen kanssa. Huoltoaseman kabinetteja puolestaan varataan varsinkin taloyhtiöiden kokouksiin.

Järvi pitää Abc:n valttina sen monipuolisuutta. Nälkäisestä autoseurueesta yksi voi syödä lounaan linjastolta, toinen tilata ruokalistalta ja kolmas asioida Hesburgerin tiskillä. Myymälän puolelta järjestyvät eväät ja täydennys kotijääkaappiin matkan jälkeen.

Kaikkein suosituin aseman palveluista on kuitenkin vessa.

Eräskin asiakas piti aseman henkilökuntaa ajan tasalla, kun hän odotti ensimmäisen lapsenlapsensa syntymää.

ABC-ASEMAT ovat kautta maan suosittuja nuorison kokoontumispaikkoja. Pirkkalan Abc:llä nuoria asioi varsinkin iltaisin ja viikonloppuisin. Kesäviikonloppuisin mopoja ja nuorten autoja voi olla huoltoaseman pihassa iso määrä.

”Välillä huomaa, että kouluruoka ei ole ehkä sinä päivänä maistunut, kun Hesburgerin jonossa on tavallista enemmän nuoria”, Järvi toteaa.

Joskus nuoret aiheuttavat hankaluuksia. Vuonna 2014 teini-ikäinen skootterikuski porhalsi ajoneuvollaan huoltoaseman ravintolasalin läpi ja ulos terassin ovesta. Joukko muita nuoria kuvasi ja piti ovea auki. Järvi ei ollut tuolloin vielä Pirkkalassa töissä.

Hänen mukaansa nuoret asiakkaat käyttäytyvät pääsääntöisesti hyvin. Joskus henkilökunta joutuu jututtamaan heitä ja pyytämään rauhallisempaa käytöstä.

”Jos joku nuorten kaveri sattuu olemaan meillä kesätyössä tai harjoittelussa, nuoret itsekin ymmärtävät helpommin, miksi asemalla pitää käyttäytyä asiallisesti.”

ASEMAN remontissa parannettiin muun muassa myymälän kylmäkaappien energiatehokkuutta, kertoo Saara Järvi.
HUHTIKUISENA aamupäivänä aseman ravintolassa oli hyvin tilaa, mutta varsinkin heinäkuussa saa varautua ruuhkiin.

KAIKKEIN vilkkainta asemalla on lomakausina, erityisesti heinäkuussa.

”Myös messuhalli vaikuttaa meidän arkeemme. Esimerkiksi nyt tulevana viikonloppuna Hevoset-messujen aikaan meillä varaudutaan tavallista vilkkaampaan viikonloppuun”, Järvi sanoo.

Henkilökuntaa asemalla on noin 40, ja kesää kohden palkataan kausityöläisiä.

VALKEAKOSKELLA asuvan Järven oma Abc-ura alkoi kesätyöstä Toijalan Abc:llä. Nyt hän toimii Pirkkalassa liikennemyymäläpäällikkönä sekä alueen muita päälliköitä ohjaavana kenttäpäällikkönä.

Hänestä työssä parasta on monipuolisuus ja vauhdikkuus.

”Aika kliseistä ehkä, mutta tässä työssä ei ole kahta samanlaista päivää”, Järvi sanoo.

Uudistuneen Pirkkalan Abc:n (Keisarinviitta 2) avajaishulinat la 15.4. Ohjelmassa asiantuntijoiden esittelyjä aseman palveluista, taikuri Roope Ylitalon esityksiä ja pomppulinna.