”Terveys on vaarassa, kun lääkärit vaihtuvat koko ajan.” Pirkkalalaisehdokas Riitta Kuismasella (kd.) voisi olla hauska superetu vaalitoreilla, mutta hän ei sitä käytä…

Kristillisdemokraatit haluavat pysäyttää velkaantumisen. Siinä yksi keino olisi Kuismasen tekemä "soten korjaussarja".

KRISTILLISDEMOKRAATTIEN ehdokas Riitta Kuismanen sanoo, että Suomen soten rahoituksessa on pahoja valuvikoja. ”Mitkään rahat eivät riitä, jos kuntia ei palkita paremmin hyvinvoinnin edistämisestä”, hän muistuttaa.

PIRKKALALAINEN kristillisdemokraattien eduskuntavaaliehdokas Riitta Kuismanen sanoo, että paljon olisi hoidon arjessa paremmin, jos hoitosuhteet olisivat pysyviä. Nyt lääkärit, hoitajat, kodinhoitajat ja jopa päivähoidon väki vaihtuu tuhka tiheään.

”Tutullani on diabetes ja useita liitännäissairauksia. Hän on sanonut, että lähes joka kerta on vastassa eri lääkäri. Sellainen vaarantaa terveyden. Sama koskee vanhusten hoitajia. Jos ei ole pysyvää hoitajaa, on vaikea havaita muutoksia voinnissa”, Kuismanen toteaa.

”Erityisesti pysyvä hoitosuhde on tarpeen paljon palveluja tarvitseville”, Kuismanen painottaa. Terveydenhuollon lisäksi pysyvä palvelusuhde olisi tarpeen muuallakin, kuten sosiaalipalveluissa.

Jatkossa kunnat pitäisi palkita erityisesti siitä, kuinka paljon sairastavuus vähenee

Pirkkalassa on nimetty vastavia hoitaja-lääkäri -pareja etenkin pitkäaikaissairaille. Kuismasta huolettaa, kuinka on jatkossa uuden soten myötä. Samalle lääkärille tai hoitajalle kirjautuminen ei vaatisi edes lisää henkilökuntaa.

”Varmasti myös se vaikuttaa hoidon laatuun, kun lääkäri tai muu palvelujen tarjoaja tietää, että sama potilas tai asiakas palaa vastaanotolle, jos vaiva ei hoidu.”

KUISMANEN on viime aikoina erikoistunut soten rahoituksen tutkimiseen. Hän kirjoitti puolueelleen 20-kohtaisen ”Soten korjaussarjan”, joka on luettavissa puolueen verkkosivuilla.

Kuismasen mukaan Suomen sote-palvelujen vaatimat rahat on pahasti aliarvioitu ja ”vasta jäävuoren huippu” asiassa on nähty.

”Rahoituksessa on isoja valuvikoja”, Kuismanen sanoo.

Yksi on se, että kunnat saavat valtiolta rahat sote-palveluihin sen mukaan, paljonko kunnassa on sairastavuutta.

”Lähtökohtana oikein, mutta jatkossa kunnat pitäisi palkita erityisesti siitä, kuinka paljon sairastavuus vähenee.”

”Terveyttä saadaan lisää, kun hyvinvointia edistetään. Tästä ei kuntia palkita tarpeeksi. Kriteerit on lyöty lukkoon etukäteen.”

Kuismanen ottaa esimerkin Pirkkalasta.

”Kirjaston työntekijä kertoi, että kirjaston väellä olisi monta ideaa vaikkapa siihen, kuinka syrjäytymistä voidaan ehkäistä erilaisella toiminnalla. Ideoita ei kuitenkaan panna täytäntöön, sillä lisätoiminnasta ei palkita mitenkään eikä siihen saa rahoitusta. Tuloksena olisi vain lisätyötä.”

Kuismasen mukaan mitkään sote-rahat eivät tule Suomessa riittämään, ellei kuntia palkita kunnolla niiden hyvinvoinnin edistämiseksi tekemästä työstä ja siitä, että kunnan väestö kehittyy terveemmäksi.

”Kuntien tulokselliselle toiminnalle pitäisi saada rahoitusta ja siitä pitäisi palkita tekijät”, Kuismanen painottaa.

KUISMANEN sanoo, että lapsen kasvupaikaksi on luotu ydinperhe.

”Perhe on yhteiskunnan tärkein instituutio. Ihannetapauksessa lapsi saa kasvaa kahden vanhemman perheessä, mutta tietenkin on myös paljon toisenlaisia perheitä”, hän toteaa.

”Lapset viedään liian pieninä ylisuuriin ryhmiin. Silloin hyvät varhaiskasvatuksen tavoitteet eivät pääse toteutumaan. Kotihoitoa olisi tuettava enemmän, jolloin paikkoja vapautuisi ammatillista varhaiskasvatusta tarvitseville. Varhaiskasvatuksessa on nykytilanteessa työntekijöiden lisääntyvä joukkopako meneillään”, Kuismanen varoittaa.

Kuismanen kannattaa puolipäiväistä subjektiivista oikeutta päivähoitoon ja ”taaperobonusta”, jonka perhe voisi käyttää hoitoon haluamallaan tavalla – antamalla sen äidille, isälle, isovanhemmalle tai halutessaan päiväkotiin.

KUISMASTA hymyilyttää naapurissa asuva kaksossisar.

”Ihmiset sekoittavat meidät aina, vaikka emme ole mielestäni ihan saman näköisiä. Kun joku tuntematon tervehtii, niin tiedämme mikä on syy.”

Toimittaja ehdottaa tämän kääntämistä vahvuudeksi vaalikentillä. Eikö sisko voisi kuitata osan kiireisestä kiertueesta nimissäsi?

”Hän ei ole yhtään perehtynyt politiikkaan, joten ei se siksikään kuulosta hyvältä idealta”, ehdokas hymyilee.

Ehdokkaan 3 x 3 pointsia

1. Riitta Kuismanen
– Asuu Ylähaikassa, muutti ensimmäisen kerran Pirkkalaan 30 vuotta sitten, naimisissa, kaksi aikuista tytärtä.
– Työssä ja vapaalla. Osapäivätyö ammatillisessa oppilaitoksessa kasvatusalalla, fysioterapeutti, sosiaalipsykologi. Kunnanvaltuutettu, aluevaltuutettu. Vapaalla ehtinyt politiikan ohessa hiihtää jo noin 500 kilometriä.
– Ohoh. Identtinen kaksossisar asuu naapurissa. On asunut viidessä eri maassa, Kiinassa neljä vuotta.
2. Näitä ajan
– Oikeus pysyviin hoitosuhteisiin erityisesti paljon palveluja tarvitseville
– Varhainen tuki lapsille ja perheille
– Sote-uudistuksen rahoituksen valuviat korjattava.
3. Kristillisdemokraattien teesit
– Suomen velkaantuminen on pysäytettävä, vaikka päätökset olisivat vaikeita.
– Verotusta on kevennettävä, liikkumisen hintaa on laskettava sekä työmarkkinoita ja sosiaaliturva uudistettava.
– Vanhemmilla on oltava muitakin vaihtoehtoja kuin laittaa lapsi päiväkotiin.