Moni ylittää Pirkkalan kuntakeskuksessa tien edelleen kohdasta, josta poistettiin suojatie syksyllä: ”Kyllä apteekin kohdalla saisi olla suojatie” – Kunta antaa yllättäen siunauksen toiminnalle

Kuntalaiset eivät ole luopuneet hyväksi havaitusta tienylityspaikasta.

PIRKKALASSA jo jonkin aikaa asunut Niina Latvala tunnustaa, että ylittää Suupantien joskus suojatiettömästä kohdasta, jos on menossa vaikkapa apteekkiin. Latvala oli vaunulenkillä kahdeksankuisen Aaro-vauvansa kanssa.

KUN PIRKKALAN kuntakeskuksen läpi kulkeva Suupantie remontoitiin viime kesänä ja syksynä, poistettiin tieltä kolme suojatietä.

Kuntalaiset eivät kuitenkaan ole luopuneet hyväksi havaitusta tienylityspaikasta. Suupantorin ja punaiselle kunnantalolle vievän Viistokujan välisestä kohdasta loikitaan tiuhaan yli, vaikka suojatietä ei enää ole. Kyseisen kohdan tunnistaa nykyään nupukiveyksestä.

Suupantorin kohdassa on jalankulkijan näkökulmasta pitkä suojatietön osuus, vaikka alueella on paljon kulkijoita esimerkiksi pääkirjastoon ja apteekkiin. Lähimmät suojatiet sijaitsevat lännessä Salen parkkipaikan ja idässä K-market Pirkanpojan kulmalla.

ENNEN Suupantiellä oli suojatie suurin piirtein kuvan auton nokan edessä olevassa kohdassa.
TÄSSÄ sama ylityspaikka Suupantorilta päin katsottuna. Kuvaajan selän taakse jäävät kirjasto ja tori, edessä näkyvät apteekki ja uusi kunnantalo.

PIRKKALAISEN kyselykierroksella harva ulkoilija tunnusti ylittävänsä tien muualta kuin suojatieltä.

Kyöstillä asuva ja kuntakeskuksessa vaunulenkillä ollut Niina Latvala kertoi, että kulkee tarvittaessa tien yli suojatiettömästä kohdasta.

”Menen tien yli apteekkiin, jos jätän auton parkkiin tien vastakkaiselle puolelle”, Latvala kertoi.

Tien yli oikaisee säännöllisesti myös Nikoksi esittäytyvä kuntalainen, joka haluaa esiintyä jutussa vain etunimellään. Niko kertoi olleensa matkalla apteekista Saleen, ja suorin reitti kulkee Suupantorin kautta.

”En tajua, miksi suojatie otettiin pois tästä. Siitä on enemmän haittaa, kun se on otettu pois”, hän totesi.

APTEEKIN kohdalle suojatietä toivoi myös Kurikan tuntumassa asuva Sinikka Lehtonen.

”Kyllä apteekin kohdalla saisi olla suojatie”, Lehtonen totesi. Hänestä myös torille pääsyä olisi hyvä helpottaa.

Toisaalta oli myös kävelijöitä, joita suojatien poisto ei ole haitannut. Heihin kuului Suupalla ulkoilemassa ollut Maija Pirilä.

”Mutta en tiedä, pitääkö kunnan miettiä suojateiden määrää uudestaan sitten, kun keskustakortteliin saadaan lisää asumista”, hän pohti.

KUNTAKESKUKSESSA ulkoilemassa ollutta Maija Pirilää ei haittaa, että suojateitä poistettiin Suupantorin läheltä. Useimmiten Pirilä ylittää Suupantien kuvassa näkyvässä paikassa K-market Pirkanpojan kulmalla, Koulutien risteyksen vieressä.

PIRKKALAN kunnan yhdyskuntatekniikan päällikkö Antti Reinikka ei ole pahoillaan siitä, että tietä ylitetään suojatiettömästä kohdasta. Itse asiassa nykyinen meininki on ollut kunnan tarkoituskin.

”Nykyinen nupukivetty alue mahdollistaa kulkemisen ja kadun käyttämisen ylityspaikkana. Kulkua ei ole estetty rakenteilla, ja reunakivilinjojen madallettu osuus mahdollistaa kadun ylityksen”, Reinikka kertoo.

Ylityspaikka tarkoittaa tien kohtaa, josta jalankulkijat saavat mennä yli silloin, kun autoja ei tule. Ylityspaikalla on iso juridinen ero verrattuna suojatiehen, sillä ylityspaikassa autoilijoilla ei ole väistämisvelvollisuutta jalankulkijoita kohtaan.

Vastaavia ylityspaikkoja on opeteltu viime vuosina käyttämään Tampereen Hämeenkadulla, jossa suojateitä korvattiin ylityspaikoilla ratikan liikennöinnin alkaessa.

PIRKKALALAINEN Pasi Palmroos ei pidä siitä, että ihmiset kulkevat tien yli Suupantorin vierestä paikasta, josta suojatie on poistettu. ”Vaikka käsittääkseni laki ei kiellä ylittämästä tietä mistä vain haluaa, kunhan on varovainen.” Hänen omaa liikkumistaan suojateiden poisto ei ole hankaloittanut.

TIEDETÄÄNKÖ Pirkkalassa, että Suupantien nupukivetystä kohdasta on luvallista mennä yli? Reinikka arvelee, että ehkä ei.

”Ei sitä ole varmaan selkeästi tuotu esille”, hän sanoo.

Tampereen Hämeenkadulla ylityspaikat on merkitty madallettujen reunakivien lisäksi tarroilla, joissa jalankulkijoita kehotetaan väistämään muuta liikennettä. Olisiko tarroille tai muille merkinnöille käyttöä Suupantielläkin?

”Olemme ajatelleet, että seuraamme tilannetta ja mietimme, tarvitaanko paikalle lisämerkintöjä.”

Ikäihmisille tien ylitys ei välttämättä onnistu nopeasti. Onko apteekkiin pääsyä syytä helpottaa?

”Sitä pitää seurata. Nyt kyseisessä kohdassa on vielä väliaikaisia keskustakortteliin kulkujakin ja muuta. Katsotaan myöhemmin, onko paikkaa tarpeen kehittää.”