Eveliina Piippo hiihtää pian mielimatkallaan MM-kisoissa – ovatko lomailu Pirkkalassa ja valmistautuminen Lapissa tuoneet tulosta? ”Loistava hapenottokyky…”

Lähetys Planican MM-kisojen vapaan tyylin kympiltä alkaa tiistaina kello 13.30.

PIRKKALAN Hiihtäjien kasvatti Eveliina Piippo lomaili jouluna Pirkkalassa. Piipolla on Planican MM-kisoissa tänään ohjelmassa mielimatkansa 10 kilometrin vapaan tyylin hiihto. Kisa alkaa kello 13.30. Kuva: Juha Aaltonen

PIRKKALAN Hiihtäjien kasvatti Eveliina Piippo hiihtää Planican MM-kisoissa tänään tiistaina päämatkansa vapaan tyylin 10 kilometrin kisan.

Kisalähetys alkaa TV 2:ssa kello 13.30. Piippo lähtee kisaan numerolla 21, Jasmi Joensuu 24, Kerttu Niskanen 40 ja Krista Pärmäkoski 44. Kisa käydään väliaikalähtönä.

Yhdistelmäkisassa Eveliina Piippo harmittavasti kaatui perinteisen osuudella, mutta hiihti tämän jälkeen lupaavan vapaan tyylin osuuden.

Piippo voi lähteä kisaan rennolla mielellä. Aiemmin talvella hän sijoittui Sveitsissä maailmancupin kisassa samalla matkalla hienosti 13:nneksi, eli teki uransa parhaan maailmancupin sijoituksen.

”Eveliinalla on loistava hapenottokyky”, kehuu hänet juniorivuosiltaan hyvin tunteva Pirkkalan Hiihtäjien puheenjohtaja Jouko Karppanen.

Piippo kävi juniorina mittauksissa UKK-instituutissa muutaman muun pirkkalalaislupauksen kanssa.

”Kestävyysurheilijalla on oltava synnynnäisesti hyvä hapenottokyky. Sanotaan, että sitä voi parantaa harjoittelulla vain 30 prosenttia”, Karppanen muistuttaa.

Suomalaisten katseet kohdistuvat Planicassa Kerttu Niskaseen ja etenkin Krista Pärmäkoskeen, joten Piippo voi hiihtää paineista vapaana.

”Kärki on siellä niin kova, että kymmenen parhaan porukkaan ei ehkä Eveliinalla on mahdollisuuksia. Sijoitus 20 joukossa on haarukassa, hyvänä päivänä hän on sijoilla 10-15, Karppanen arvioi.

Harjoitusintoa hänellä on, ehkä liikaakin

Piippo on ollut kerran aiemmin mukana aikuisten arvokisoissa. Seefeldin MM-kisoissa sijoitukset olivat vähintään kohtalaisia – urheilija itse on kuitenkin asettanut riman korkealle.

Piippo (24) kertoi ajatuksiaan Pirkkalaisen toimittajalle lomaillessaan joulun aikaan lapsuudenkodissaan. Pidemmän tähtäimen suuri unelma on menestyä olympialaisissa Italiassa 2026.

”Haluan olla kymmenen parhaan joukossa ja palkinnoilla, enkä sijoilla 10.-20.”, Piippo totesi tuolloin.

Piippoa on pidetty Suomen hiihdon nuorena lupauksena, mutta urakehitys ei ole ollut aivan toivottu hienojen juniorivuosien jälkeen – jos niin nyt voi sanoa maailman huippujen joukossa sijalle 10 hiihtävästä urheilijasta!

Vuosina 2015-2017 Piippo voitti nuorten SM-kisoissa kuusi kultaa. Nuorten MM-kisoissa Lahdessa 2019 hän saavutti hopeaa.

Piippo muutti Pirkkalaan kolmevuotiaana. Seura oli syksyyn 2014 asti Pirkkalan Hiihtäjät. Lukioikäisenä hän muutti Vuokattiin urheilulukioon.

”Jos Eveliina saa vain harjoitella terveenä, niin hänen toivomansa harppaus sijoituksissa on mahdollista tehdä lähivuosina. Vammat ovat olleet hänen vaivanaan. Harjoitusintoa hänellä on, ehkä liikaakin”, Karppanen hymyilee.