Pirkkalalainen Pesun perhe hengittää urheilua – Akseli tavoittelee pian ladulla nuorten SM-mitaleita, vanhempien palkintokaappi pullistelee ja sisarparvesta löytyy myös maailmanmestari

Ei ole vaikea arvata, mistä legendaaristen hiihtosuunnistajien Raino ja Mervi Pesun lapset ovat liikuntaintonsa saaneet.

PIRKKALALAINEN Akseli Pesu kuuluu nuorten maajoukkueryhmään. Ensi perjantaina hän tavoittelee nuorten SM-mitalia seuransa Lempäälän Kisan viestijoukkueessa ja myös henkilökohtainen mitali on kiikarissa.

PIRKKALAN Kurikassa asuva viisihenkinen Pesun perhe hengittää urheilua, ja menestystäkin on tullut perheeseen laajalla rintamalla.

Pari päivää sitten perjantaina 18-vuotispäiviään vanhojen tanssien tahdissa Sammon urheilulukiossa juhlinut Akseli Pesu haluaa juhlia myös ensi perjantaina. Silloin pidetään Lieksan nuorten SM-hiihdoissa viesti 18-vuotiaiden sarjassa.

Lempäälän Kisaa edustavan Akselin sekä Antti Urvannan ja Emil Koskisen muodostamalla joukkueella on realistiset mahdollisuudet mitaleille. Urvanta ja Pesu kuuluvat nuorten maajoukkueryhmään.

”IF Minken on varmaan suurin suosikki. Me ja Äänekosken Huima haastamme heitä”, Akseli sanoo.

Lauantain pariviestiin Akseli ei osallistu. Sunnuntaina on edessä 20 kilometrin perinteisen tyylin kilpailu yhteislähtönä.

”Pidän yhteislähtökilpailuista. Saa hiihtää porukassa eikä yksin. Voi sopia vuorovedosta”, Akseli perustelee.

AKSELI on keskimmäinen Kurikassa asuvien Raino ja Mervi Pesun kolmesta lapsesta. Vanhin Vilma on voittanut jo nuorten MM-kultaa hiihtosuunnistuksessa ja avasi viikonloppuna aikuisten mitalitilinsä SM-sprintissä pronssilla. Nuorin Lotta pelaa jalkapalloa TPV:n PJK:n yhdistelmäjoukkueessa.

Vanhemmat muistetaan hiihtosuunnistuksen arvokisoista kolmen vuosikymmenen ajalta. Raino voitti yhdeksän MM-mitalia saldolla 1-4-4 vuosina 1994-2002, Mervi seitsemän saldolla 1-3-3 vuosina 2002-15. Mervillä on myös kaksi SM-viestimitalia hiihdosta.

SISARUKSET Vilma (vas.), Akseli ja Lotta Pesu ovat kaikki kovia urheilijoita Pirkkalan Kurikasta.

”Muutimme Kurikkaan ensin rivitaloon parikymmentä vuotta sitten ja vuonna 2009 valmistui nykyinen omakotitalomme”, Mervi Pesu selvittää.

Vilma syntyi vuonna 2003, Akseli 2006 ja Lotta 2008. Akseli muistaa aloittaneensa urheiluharrastuksen jo pienenä lapsena.

”Talvisin hiihto oli ykkönen ja kesällä jalkapallo. Harrastin myös suunnistusta, hiihtosuunnistusta ja pyöräsuunnistusta. Jalkapallo on jäänyt jo taakse. Suunnistuksessa olen ollut kaksi kertaa mukana Jukolan viestissä”, Akseli selvittää.

Toissa vuonna Akseli Pesu voitti Taivalkoskella hopeaa 16-vuotiaiden sarjassa Hopeasomman loppukilpailuissa. Silloin seura oli vielä Pirkkalan Hiihtäjät.

”Sen menestyksen jälkeen päätin hiihdon olevan jatkossa ykköslajini. Vaihdoin viime kaudelle seuraksi Lempäälän Kisan, jotta saa treenikavereita sekä pääsee viesteihin mukaan”, Akseli selvittää.

AKSELI Pesun paras saavutus hiihdossa tähän mennessä on hopeamitali toissa vuoden Hopeasommista Taivalkoskella.

VIIME talven nuorten SM-hiihdoissa Akseli oli kolme kertaa viides henkilökohtaisilla matkoilla, kerran Pyhäjärvellä ja kaksi kertaa Valkeakoskella. Lisäksi LeKi oli maaliskuussa Korkeakankaalla neljäs parisprintissä, toinen hiihtäjä oli Urvanta.

”Mitalit eivät olleet kovin lähellä, mutta tänä vuonna olen voittanut useita kilpailuita sarjassani eri puolilla Etelä-Suomea. Sunnuntain 20 kilometrin henkilökohtaisessa kisassa pahimmat haastajat lienevät Teiskon Johannes Alarotu sekä Hollolan Leevi Passila”, Akseli pohtii.

Juttua korjattu 13.2. klo 13.08: Vilma Pesu avasi aikuisten mitalitilinsä pronssilla SM-sprintissä, ei SM-viesteissä, kuten jutussa aiemmin kerrottiin.