TTT:n Pienen hauen pyydystys on herkkupala, joka tarjoaa Lapin noituutta ja elämän opastusta, huumoria unohtamatta

Kellariteatterin näytelmä ei hukkaa ydinsanomaansa, vaikka seitsemän näyttelijää esittää yhteensä 22 roolia - ja päälle vielä Moukku-Olli ja muut mystiset oliot.

MINERVA Kautto (vas. poliisi Janatuinen) ja Petra Ahola (Elina Ylijaako) ovat TTT:n Pienen hauen pyydystys -näytelmässä Lapin myyttien, rikosten ja ihmiselämän syövereissä. Taustalla mystinen Moukku-Olli. Kuva Kari Sunnari.

Mikä ja missä: Pienen hauen pyydystys Tampereen Työväen Teatterin Kellariteatterissa. Ohjaus ja dramatisointi Juhani Karilan kirjan pohjalta Lija Fischer. Rooleissa Petra Ahola, Petra Karjalainen, Minerva Kautto, Juha-Matti Koskela, Suvi-Sivi Peltola, Tommi Raitolehto, Ville Seivo.

Pähkinänkuoressa: Elina Ylijaako palaa kotiseudulleen Lappiin niskassaan rikosepäily, perässään poliisi Janatuinen. Elina on tykännyt pienestä pitäen kalastaa ja katsella lintukirjoja. Hän koettaa virvelöidä salaperäistä haukea lammesta. Pinnan alla muhii isompia keitoksia. Lampi on portti tuonpuoleiseen.

Elina teki nuorena rakkauslupauksen, mutta joutui kirouksen valtaan. Vyyhtiä setvitään Lapin maagisten hahmojen kanssa. Auttavatko Moukku-Ollin tai Askon voimat? Löytääkö Elina elämäänsä helpotuksen, selviävätkö salaisuudet?

Arvio: Pienen hauen pyydystys on loistava näytelmä, jonka keskiössä on ihmiselle tärkeitä kysymyksiä. Se kurkottaa taivaalle ja tonkii syntyjä syviä lappilaisen noituuden äärellä.

Lappi näyttäytyy myyttien ja maagisten hahmojen tyyssijana. Vastauksia hakevaa Elinaa näyttelevä Petra Ahola on pääroolissa mainion energinen, vuoroin sulkeutunut tai iloinen ilmestys.

Ohjaaja Lija Fischer pohtii käsiohjelmassa jokaisen meistä kantavan jonkinlaista kirousta. Jotain mikä jäytää sielua ja kuluttaa elinvoimaa. Jokainen kirous on omanlaisensa eikä sitä heti edes tunnista kiroukseksi. Elina selvittelee omaansa Lapin kotikylässä.

Kellariteatterissa näyttelijät ovat lähellä. Tommi Raitolehdon myhäilevä olemus tuo lavalle pidäteltyä komiikkaa. Suvi-Sini Peltolan ilmeitä on hauska seurata. Minerva Kautto on hupaisa etelän poliisi. Jokaiselle seitsemälle näyttelijälle siunaantuu useita hauskoja rooleja ja asut vaihtuvat kiireen vilkkaa.

Tarina pursuilee näkkejä, tuonpuoleiseen uivia haukia sekä upeasti puvustettuja, pelottavia yöpuolen asukkeja. Kaiken vauhdin ja salaperäisten hahmojen keskelläkään se ei hukkaa ydintään. Mikä sai nuorena niin iloisen naisen kasvot vakavaksi? Selvitä oma kirouksesi, lienee näytelmän viesti meille.

Toimittajan tähdet: ☆☆☆☆☆

TTT:n Pienen hauen pyydystys. Kuvassa vasemmalta näyttelijät Tommi Raitolehto, Petra Karjalainen, Peijooni-nukke ja Minerva Kautto jokiraukkojen ahdistamana. Kuva: Kari Sunnari