TTT:n Katrina kertoo naisen kamppailusta ahneiden laivanomistajien kylässä, Jonna Järnefeltin lataus purkautui liikutukseen ensi-illassa

TTT:n näytelmässä ruotsinkielinen rantayhteisö ei ole mikään kiiltokuvamainen Strömsö.

TTT:n Katrinan vaikeuksista huolimatta toisilleen uskollista pääparia Katrinaa ja Johania esittävät Jonna Järnefelt ja Jyrki Mänttäri. Kuva Kari Sunnari.

Mikä ja missä: Katrina Tampereen Työväen Teatterin suurella näyttämöllä. Sally Salmisen vuonna 1936 ilmestyneeseen romaaniin perustuvan näytelmän kantaesitys.

Ketä: rooleissa mm. Jonna Järnefelt (Katrina), Jyrki Mänttäri (Johan), Viktor Idman (Einar), Saska Pulkkinen Gustav), Joonas Snellman (Erik), Aimo Räsänen (kapteeni Nordqvist), Pentti Helin (kapteeni Svensson), Teija Auvinen (Sally Salminen), Heli Hyttinen (Elviira), Anu Kuusamo (Saga). Ohjaus Johanna Freundlich, sovitus näytelmäksi romaanin pohjalta Seija Holma, romaanin suomennos Juha Hurme.

Pähkinänkuoressa: Ison talon tytär Katrina lähtee Johanin mukana Pohjanmaalta Ahvenanmaalle avioon. Perillä hän saa todeta Johanin puhuneen suulla suuremmalla. Kohtalona on pieni harmaa torppa meren rannassa. Paikkakunnan isokenkäisiä ovat laivanomistajat, kapteenit. Miesten työ laivoilla on vaarallista. Naiset jäävät kotisatamaan raatamaan. Tätäkö on elämä loppuun asti, vai noustaanko parempaan?

Arvio: Katrina-näytelmä on kuin Myrskyluodon Maija, johon on lisätty onnistuneesti vahva yhteiskunnallinen lataus. Ahneiden laivanomistajien kylä ei ole kiiltokuvamainen Strömsö-idylli.

Juonenkulku muistuttaa päähenkilön osalta televisiosarjasta perin tutun Myrskyluodon Maijan tarinaa. Meri vie miehiä ja lehmä kuolee. Ei ihme, sillä Myrskyluoto-sarjan kirjoittaja Anni Blomqvist on Amerikoissa siirtolaisena Katrinan kirjoittaneen Sally Salmisen pikkuserkku.

Blomqvist aloitti muuten kirjoittamisen 30 vuotta Katrinan ilmestymisen jälkeen, kun hänen miehensä ja poikansa olivat hukkuneet Ahvenanmaalla.

TTT:n Katrina on näytelmä Ahvenanmaalle muuttavan naisen kamppailusta elantonsa eteen. Kuvassa Aimo Räsänen (vas.), Kristiina Hakovirta, Pentti Helin, Jaana Oravisto ja Samuli Muje. Kuva Kari Sunnari.

Pääosan esittäjä Jonna Järnefelt piirtää upean kuvan tyynestä, vahvasta ja hiukan liian itsepäisestä Katrinasta, joka kuitenkin pitää päänsä yhteisön puristuksessa. Näyttelijän lataus purkautuu ensi-illan päätyttyä vahvana liikutuksena.

Näytelmä kertoo Katrinan tarinan nuoruudesta vanhuuteen asti. Intensiteetti tiivistyy onnistuneesti kohti loppua.

Näytelmän jälkeen jää miettimään ihmiselämän kulkua kaiken kaikkiaan. On vaikeuksia, valintoja ja onnen hetkiä. Kaikista pitäisi pystyä nauttimaan sillä periaatteella, että elämä on kaunis matka.

Tai Matti Nykäsen tyyliin: ainakin parasta aikaa mikä meillä on.

Toimittajan tähdet: ☆☆☆☆