Joulukuusikauppa käy kiivaana vielä huomennakin

Ylimääräisen lapsilisän maksu siirtää ruuanostopäätöksiä viime tinkaan ennen joulua, mutta joulupuu hankitaan jo aiemmin.

ARTTU Iso-Hervanta myy joulukuusia K-Citymarket Pirkkalan edustalla.

MITÄ lähemmäs joulunseutu tulee, sitä kiivaammin joulukuusikauppa käy. Vaikka osa asiakaskunnasta haluaa pienen ja siron kuusen, Pirkkalassa menekkiä on myös erityisesti korkeille ja kapeille kuusille.

”En tiedä, mistä tämä johtuu. Ehkä täällä Pirkkalassa on sellaisia taloja, joissa korkea ja kapea kuusi näyttää hyvältä”, arvelee Arttu Iso-Hervanta.

Mansikkatila Iso-Hervanta aloitti kuusikauppansa Pirkkalassa 10. joulukuuta. Jo ensimmäisenä päivänä ensimmäiset joulupuut tekivät kauppansa ja sen jälkeen myynti on vain kiihtynyt.

”Viime viikonloppuna oli todella vilkasta”, Arttu Iso-Hervanta sanoo.

Iso-Hervanta ennakoi, että kauppaa tehdään eniten eilisestä keskiviikosta alkaen huomiseen perjantaihin saakka, jolloin hän pitää viimeisen kuusikauppapäivän. Hän arvelee, että hänen vanhempansa, Heikki ja Ulla Iso-Hervanta, kuitenkin saattavat myydä kuusia vielä aattonakin.

Kangasalla toimiva perheyritys on tehnyt Arttu Iso-Hervannan mukaan kuusikauppaa yli 20 vuotta. Yrityksen puut ovat metsäkuusia ja niitä kasvaa Kuhmalahdella sekä pellossa että metsässä. Perheyritys myy joka joulusesonki satoja kuusia. Yritys myy kuusia Pirkkalan lisäksi myös Kaukajärvellä. Puut ovat kaupan 20-60 euron kappalehintaan. Pieniä puita voi saada 15 eurolla.

Jos puita jää myymättä, Iso-Hervanta kertoo niistä isoimpien päätyvän polttopuiksi.

MANSIKKATILA Iso-Hervanta myy kuusia K-Citymarket Pirkkalan edustalla. Citymarket-kauppias Petri Putila arvelee, että tänä jouluna asiakkaat siirtävät ostopäätöksiään totuttua myöhemmäksi.

”Aika on semmoinen, että ostoksia tehdään paljon ihan viime tingassa ennen juhlia. Tämä huomattiin esimerkiksi itsenäisyyspäivän alla. Silloin ruokaa ostettiin eniten päivää ennen itsenäisyyspäivää. ”

Putila arvelee hankintojen painottuvan tavanomaista myöhempään ajankohtaan tänä vuonna siitäkin syystä, että ylimääräinen lapsilisä tulee maksuun aatonaattona. Pitkälti toistasataa euroa oleva summa on monessa perheessä iso raha.

Arttu Iso-Hervanta sanoo, että kuusikaupassa poikkeukselliset ajat eivät juuri ole näkyneet. Ne, jotka tietävät, millaisen kuusen haluavat ja jotka tahtovat päästä valitsemaan sen laajimmasta mahdollisesta tarjonnasta, tietävät, että valikoima on rajallinen. Siksi he ovat liikkeellä hyvissä ajoin.

JOULUKUUSIA Suupantorilla myyvä Johannes Katto sanoo, että hyvä joulukuusi on väriltään tummanvihreä.

Ohjeet joulukuusen hoitoon

Jos kuusi on jäässä, puun annetaan sulaa hitaasti 1-2 vuorokautta, tyvi koko ajan kylmässä vesiämpärissä. Ellei viileää tilaa ole, voi puun tuoda pesuhuoneeseen.

Runkoa ja neulastoa suihkutetaan kylmällä vedellä niin että ne pysyvät kosteina koko sulatuksen ajan. Mikäli puu on pakattu verkkoon, poistetaan verkko vasta sulatuksen jälkeen.

Sahaa tyvestä pois ainakin muutama sentti runkoon nähden vaakasuorasti uuden imupinnan aikaansaamiseksi. Älä poista kuorta: ehjä kuori on tärkeä puun vedensaannin kannalta. Tyven pitää mahtua kuusenjalkaan ohentamattomana.

Tyven leikkauspinnan on oltava vedessä koko ajan. Jos vesi pääsee loppumaan, tyven solukko kuivuu eikä pysty enää imemään vettä, mistä on seurauksena neulasten ennenaikainen variseminen. Veden kulutus on suurinta ensimmäisen vuorokauden aikana, jolloin veden riittävyys tulisi tarkistaa useasti.

Aseta puu mahdollisimman etäälle lämpöpattereista, takoista tai muista lämmönlähteistä.

lähde: Joulupuuseura