Perinteiset joululaulut pitävät pintansa vuodesta toiseen – SUN Radiossa soittolistoille lisätään uusia joululauluja joka vuosi

SUN Radiossa on jo vuosikymmenien ajan ollut perinteenä, että joululaulut alkavat soida vasta itsenäisyyspäivän jälkeen

PERINTEISET joululaulut ovat SUN Radion kuulijoiden mieleen.

Perinteiset joululaulut pysyvät suosittuina joulusta toiseen. Tämä on huomattu myös SUN Radiossa, jonka juontajat alkavat vastaanottaa kuuntelijoiden joululaulutoiveita yleensä marraskuun loppupuolella.

– Perinteisesti rakkaimmat joululaulut – esimerkiksi Sydämeeni joulun teen, Sylvian joululaulu, Varpunen jouluaamuna ja Avaruus – ovat ne toivotuimmat joululaulut. Myös Jarkko Aholan tulkintoja perinteisistä joululauluista toivotaan paljon. SUN Radion toivekonserteissa joululauluja toivotaan tosin laidasta laitaan, ja sieltä esiin nousee esimerkiksi Jope Ruonansuun Kuusivarkaisiin, SUN Radion juontaja Kaisu Lämsä kertoo.

SUN Radiossa on jo vuosikymmenien ajan ollut perinteenä, että joululaulut alkavat soida vasta itsenäisyyspäivän jälkeen.

– Tätä perinnettä kunnioitamme tänäkin vuonna, ja ensimmäisen kerran joululaulut siis kajahtavat radioaalloille keskiviikkona 7. joulukuuta, Lämsä sanoo.

Vaikka joululaulujen valikoima elää vuodesta toiseen melko vähän, myös uusia joululauluja mahtuu joukkoon. Lämsä kertoo, että SUN Radiossa soittolistoille lisätään uusia joululauluja, myös vähemmän tunnettuja, joka vuosi.

– Nostamme soittoon joululauluja, jotka ovat toimituksen mielestä hyviä iskelmä- ja pop-genreen sopivia kappaleita, Lämsä avaa valintoja.

Kuuntelijoilta tulee palautetta joululauluvalinnoista jonkin verran, mutta ei mahdottomia määriä. Viime vuosina kuuntelijat ovat toivoneet joululauluja soitettavaksi enemmänkin kuin niitä on soitettu. Perusteluna on usein ollut, että muita lauluja voi kuulla ympäri vuoden ja joululauluja vain pienen hetken.

– Me soitamme joululauluja koko ajan enemmän, mitä lähemmäksi joulua mennään. Perinteisesti jouluaatto, joulupäivä ja osittain myös tapaninpäivä on menty puhtaasti joulumusiikilla. Tänä vuonna vastaamme viime vuoden palautteeseen ja soitamme koko jouluviikon ajan suorien lähetysten yhteydessä pelkästään joulumusiikkia, Lämsä kertoo.

Happy Xmas ja Last Chrismas ovat soitetuimpien joululaulujen vakiokamaa, Katri Helenan Joulumaa oli
soitetuin kotimainen

Tekijänoikeusjärjestö Gramex selvittää perinteisesti aina joulun alla, mitkä joululaulut soivat edellisjouluna eniten yksityisissä radioissa. Lista vuoden 2021 soitetuimmista joululauluista julkaistaan joulukuun puolessa välissä, eli tuoreimmat saatavissa olevat tiedot ovat toistaiseksi vuodelta 2020. Listalla näkyy varsin tuttuja kappaleita.

Soitetuimpien joululaulujen listan ykkösenä yli kymmenen vuotta ollut Whamin Last Christmas joutui vuonna 2020 luovuttamaan paikkansa John Lennonin ja Yoko Onon 1970-luvun alun rauhanlaululle Happy Xmas (War Is Over). Kolmanneksi soitetuin oli Band Aidin kappale Do They Know It’s Christmas?

Kärkisijat menivät siis ulkomaisille kappaleille, mutta kymmenen kärkeen mahtui kuitenkin neljä kotimaista.
Vuoden 2020 soitetuin kotimainen joululaulu oli Katri Helenan Joulumaa, joka ylsi listalla sijalle viisi.

Yksityisten radioiden soitetuimmat joululaulut 2020


1) John Lennon & Yoko Ono – Happy Xmas (War Is Over)
2) Wham! – Last Christmas
3) Band Aid – Do They Know It’s Christmas?
4) Mariah Carey – All I Want For Christmas Is You
5) Katri Helena – Joulumaa
6) Leevi & The Leavings – Jossain on kai vielä joulu
7) Chris Rea – Driving Home For Christmas
8) Vesa-Matti Loiri – Sydämeeni joulun teen
9) Haloo Helsinki! – Joulun kanssas jaan
10) José Feliciano – Feliz Navidad
11) Suvi Teräsniska – Hei mummo
12) Samuli Edelmann – Avaruus (Walking In The Air)
13) Queen – Thank God It’s Christmas
14) Shakin’ Stevens – Merry Christmas Everyone
15) Lauri Tähkä – Joulu tuo luoksein rakkaat
16) Triad – Tänd Ett Ljus
17) Bing Crosby – White Christmas
18) Britney Spears – My Only Wish (This Year)
19) Michael Bublé – It’s Beginning To Look A Lot Like Christmas
20) Juice Leskinen – Sika

Pirkkalainen ja SUN Radio ovat osa Pirmedioita.