Kohti sumujen saarta? ”Kukaan meistä ei vielä tiedä, mitä ensi vuosi tuo tullessaan”, totesi kunnanvaltuutettu kokouksessa

Hyvinvointialue aloittaa kuuden viikon kuluttua ja monia jännittää. Palkanmaksun sujumista enemmän pitäisi huolettaa sen seikan, ettei sairaita suomalaisia putoa hoitoloukkuihin rahoitusvajeessa.

SOSIAALI- ja terveyspalveluiden siirtyminen kunnilta valtion rahoittamille hyvinvointialueille on iso uudistus. Vaikka sitä on valmisteltu pitkään, monia jännittää. Putinin aloittama sota ja maailmantalous tuovat lisää epävarmuuksia samaan rytäkkään.

PIRKKALA ja näköjään moni muukin Suomen kunta ennakoi tulevasta vuodesta taloudellisesti suotuisaa. Korkea työllisyys siivittää verotuloja, yritykset tilittävät vielä veroja nousukauden jäljiltä ja valtionavustuksia putoilee kiitettävästi.

Syksyn hokema on kautta kuntien, että vuosi 2023 on menestys, mutta vasta seuraavasta vuodesta alkaen nähdään, mikä on todellinen tilanne kunnissa. Ilmassa on kuulemma suurta sumua, usvaa ja epävarmuuksia.

Syy numero yksi näille puheille on hyvinvointialueiden aloittaminen ensi vuoden alussa suuren ja pitkän kunta- sote-uudistusprosessin lopputulemana.

Poliittisten päättäjien tehtävä on sitten varmistaa, että suomalaisia ei putoa hoitoloukkuihin

”Kukaan meistä ei vielä tiedä, mitä ensi vuosi tuo tullessaan”, totesi valtuutettu Pirkkalan talousarviokokouksessa eikä kellään ollut vastaan sanottavaa. Pelottavaa.

Epävarmuuksia tuovat toki monet muutkin, kunnista riippumattomat asiat, kuten sota, korona, koronnousut, ennustettu taloustaantuma, inflaatio ja sähkön hinta.

SILTI tuntuu kummalliselta, että puolentoista kuukauden päässä olevaan hyvinvointialueeseenkin kohdistuu vielä monenlaisia kysymysmerkkejä.

Epäillään niillä olevan jättimäinen rahoitusvaje, mikä toisi huolta suomalaisten terveydenhuoltoon. Palkanmaksut ja muut käytännön vaikeudet vielä päälle. Toivotaan että kaikki menee kuitenkin hyvin.

Poliittisten päättäjien tehtävä on sitten varmistaa, että suomalaisia ei putoa hoitoloukkuihin hallinnolliseksi mainitun uudistuksen koukeroiden takia. Se on asian pihvi.

No, vuoden kuluttua tiedetään, mikä on tilanne, toivottavasti.