BIOJÄTTEEN lajittelun velvoite laajenee koskemaan kaikkia asuinkiinteistöjä ja vapaa-ajan kiinteistöjä yli 10 000 asukkaan taajamissa ensi vuonna. Esimerkiksi Pirkanmaan Jätehuolto kannustaa kyseisten alueiden kotitalouksia perustamaan kimppoja, joissa ne lajittelevat biojätteensä yhteiseen jäteastiaan.
Pirkkalalaisen Toivion omakotiyhdistyksen jäsenistö on vähitellen tarttumassa toimeen velvoitteen mukaisesti. Puheenjohtaja Kristiina Kaila sanoo, ettei yhdistys sinänsä koordinoi tai valvo biojätteen lajittelua tai kimppojen perustamisia, mutta toki on nähtävissä, miten ihmiset pönttöjä tien viereen tilailevat.
”Useimmat niistä ymmärtääkseni ovat kimpassa tilattuja, mutta on yksittäisiäkin. Yleisimmät ovat kahden talouden kimppoja, mutta tiedän yhden neljänkin talouden kimpan.”
Koska velvoite tulee voimaan ensi vuoden syyskuussa, aikaa esimerkiksi kimppojen perustamiselle vielä on. Yhdistyksessä on 250 jäsentä ja heidän joukossaan on Kailan mukaan vielä monia, joilla biojätteen jälkikäsittelyn järjestäminen on vielä tekemättä.
Jos kimppaan haluaa, loogisinta on, että kimpan perustaa sellaisen talouden kanssa, joka on lähellä.
”Nyt on siis hyvä syy viimeistään tutustua naapuriinsa”, Kaila kannustaa.
KUN tämä askel kimpan perustamiseksi on otettu, sopia täytyy myös siitä, kenen nurkille jäteastia sijoitetaan. Pirkanmaan Jätehuollosta toimitetaan maksuton jäteastia sovitulle paikalle.
”Vaatii hieman totuttautumista ja miettimistä, mitä jätettä tulee keneltäkin ja minkä verran”, Kaila sanoo.
Bioastia tyhjennetään kesäaikaan vähintään kahden viikon välein, mutta talviaikana tyhjennysvälin voi pidentää neljään viikkoon. Esimerkiksi kesämökkiläinen voi sopia jäteastian tyhjennyksen pelkästään kesäajaksi.
Yhteisestä bioastiasta tehdään kaikkien osallistujien kesken sopimus. Vaikka astia on yhteinen, tyhjennyshinta jaetaan kimppalaisten kesken. 140-litraisen bioastian tyhjennys Pirkkalassa maksaa 4,15 euroa kerralta.
”Parhaassa tapauksessa biojätteen lajittelu vähentää sekajätteen määrä niin paljon, että sekajäteastian tyhjennysväliä voidaan pidentää ja silloin senkin maksu pienenee”, kertoo asiakaspalvelupäällikkö Katja Rekonius Pirkanmaan Jätehuollon tiedotteessa.
Biojätteestä tehdään Pirkanmaan Jätehuollon biolaitoksessa biokaasua sekä luomuravinteita kotimaisen ruuan viljelyyn.
KAILA ei kuulu biojätekimppaan, vaan hän kompostoi.
”Vanhoilla omakotitaloalueilla, jollainen Toiviokin on, piha-alueet ovat isoja ja monilla on puutarhoja, joihin kompostimulta on enemmän kuin tarpeen.”
Jos jatkaa kompostointia biojättetteiden jälkikäsittelyn tultua pakolliseksi, siitä täytyy tehdä ilmoitus tämän vuoden loppuun mennessä Pirkanmaan jätehuoltoon.