Nysse vastaa: Sinisillä busseilla toteutetaan joukkoliikenteen lisäksi koulukuljetustarpeita – ”Linjan 39 aikataulut on jo hyvin tarkkaan suunniteltu kolmen eri koulun mukaan”

Tampereen seudun joukkoliikenteen viestintäsuunnittelija vastaa kritiikkiin kylien liian harvasta liikennöinnistä.

JOUKKOLIIKENTEEN sujuvuus kylillä puhuttaa. Kuvassa Koison pysäkki Pirkkalankylässä.

VIIME VIIKON Pirkkalaisessa (5.10.) Säijän asukas Mikko Kärki toivoi kirjoituksessaan palaveria joukkoliikenteen järjestämistä.

Vuonna 2021 otettiin Nysse-liikenteessä historiallisen suuri linjastomuutos käyttöön, jonka aikana joukkoliikenteen käyttäjiä osallistettiin aktiivisesti suunnittelemaan yhdessä tulevaa joukkoliikennepalvelua. Suunnitelma tähtäsi ratikan ja bussiliikenteen yhteensovittamiseen, kun ratikan liikennöinti Tays-Sorin aukio ja Hervanta-Pyynikintori käynnistyi vuoden 2021 elokuussa.

Tähän linjastomuutoksen suunnitteluun osallistui yli 30 000 asiakasta ja suunnitteluun saatiin yli 5 000 laadukasta palautetta linjastokokonaisuudesta.

ISON seudullisen muutoksen yhteydessä Lempäälässä ja Pirkkalassa toteutettiin vuonna 2020 omat linjastosuunnittelut, Lempäälässä linjojen 50 ja 55 kilpailuttamisen yhteydessä ja Pirkkalassa voimakkaan matkustajamääränkasvun myötä.

Lempäälän linjastosuunnitteluun saatiin noin 100 kommenttia ja Pirkkalassa kommentteja linjastosuunnitelmaan saatiin yli 200. Molemmat kunnat myös antoivat lausunnon linjastokokonaisuuksista.

Pirkkalan osalta linjastosuunnittelussa otettiin erikseen huomioon yhteyksien kehittäminen lentoasemalle. Tähän Nysse on räätälöinyt omana kokonaisuutenaan linjan 103, jolla varmistetaan yhteydet matkustajalennoille.

Tämän lisäksi Pirkkalassa Lentokentäntien varrelle on muodostunut paljon uusia työpaikkoja molemmin puolin tietä. Linjalla 39A varmistetaan aamuisin yhteys Lentokentäntien varteen työpaikka-alueille ja iltapäivällä takaisin Pirkkalaan.

LISÄKSI linjalla 39A varmistetaan yhteys myös Pirkkala-Tampere lentoaseman lähellä toimivaan Tredun toimipisteeseen. Linjan 39A liikennöinti on kytketty aikataulujen osalta linjan 39 liikennöintiin, jolla mahdollistetaan kunnan lakisääteinen koulukuljetusyhteys Höökinmäestä ja Anian rantatieltä Kirkonkylän, Hyrsingin ja Suupanniityn kouluun.

Linjan 39 aikataulut on siis jo hyvin tarkkaan suunniteltu kolmen eri koulun koulupäivien rakenteiden mukaan. Linjojen 39 ja 39A tiukan aikataulun vuoksi yhdellä autolla ei pystytä kaikkia toiveita aina toteuttamaan, ja tällä hetkellä olemme jo joutuneet joitakin asiakastoiveita linjan 39A käyttäjiltä eväämään.

Lisäajaminen Säijässä linjareittinä Höökinmäkeen heikentäisi entisestään mahdollisuuksiamme kehittää joukkoliikennepalvelua joukkojen ehdoilla.

SÄIJÄSSÄ mahdollistetaan tällä hetkellä yhteys linjalla 56U Lempäälään keskustaan, jossa linjalta pystyy erinomaisesti vaihtamaan junaan tai Nyssen siniseen linja-autoon. Molemmissa käyvät samat Nyssen lipputuotteet.

Linjoja 56U ja 39 tullaan kilpailuttamaan ensi vuoden aikana, jonka yhteydessä voidaan miettiä yhdessä Lempäälän ja Pirkkalan kuntien kanssa koko Etelä-Pirkkalan ja Länsi-Lempäälän linjastokokonaisuutta, huomioiden etenkin koululaisten kulkeminen omaan lähikouluun, mutta samalla kehittäen mahdollisuuksien mukaan myös yhteyksiä alueiden välillä.

Pekka Ohtokangas

viestintäsuunnittelija, Tampereen seudun joukkoliikenne Nysse