Pirkattaret putsaa uimarantoja hanhien jätöksistä

Lintujen vierailuista kieliviä merkkejä kertyy joinakin aamuina jopa pari sangollista.

PIRKATTARET Kirsti Virtanen (vas.) ja Anita Ranta työn touhussa Loukonlahden uimarannalla.

Perjantaiaamuna Loukonlahden rannalla käyskentelee kaksi naista huomioliivit yllään ja ämpärit käsissään. He haravoivat katsellaan maata. Katse ja liike pysähtyy. He kyykistyvät ja noukkivat ämpäriinsä jotakin, jota harjaantumaton silmä ei rantaruohikon seasta edes erota. Vihreät, jopa pikkusormen mittaiset pötkylät sangon pohjalla kuitenkin kertovat, että hanhet ovat käyneet rannalla tänäänkin.

LC Pirkkala / Pirkattaret aloitti uimarantojen putsaamisen viime viikolla. Yhdistyksen jäsenet käyvät vuorollaan Loukonlahdessa 13. elokuuta saakka ja Kurikassa 28. elokuuta asti keräämässä hanhien tuotokset aamuisin. Apunaan heillä on kahden viikon ajan Kesäduuni OP:n piikkiin -kampanjan palkkaama nuori Niklas Tamminen.

Yhdistyksen kakkospresidentti Kirsti Virtanen kertoo, että ensimmäisenä keräysaamuna saalis oli kokonainen ämpärillinen. Sittemmin määrä on vaihdellut. Välillä jätöksiä on kertynyt sanko puolilleen, toisinaan määrä on ollut parikin sangollista.

YHDISTYKSEN perustajajäsen Anita Ranta kertoo Pirkattarien omaksuneen rantojen siistimisajatuksen Karkun LC-yhdistyksen jäseniltä, jotka tekevät Karkussa rannan siivousta hanhien jätöksistä jo viidettä vuotta.

Pirkattaret putsaa rantoja nyt kolmatta kesää. Loukonlahdessa Pirkattaret on käynyt ämpäreineen tänä kesänä ensimmäistä kertaa.

Suosittujen uimarantojen perkaaminen jätöksistä on motivoivaa ajatellen käyttäjämääriä ja etenkin sitä, ketkä uimassa käyvät.

”Paljon lapsia käy uimassa näillä rannoilla. Kiva, että on siistiä”, Virtanen toteaa.

Naiset kertovat joskus napanneensa rannoilta joitakin muitakin roskia, mutta pääasia on siivota pois hanhien vierailuista kielivät merkit. Ne viedään kunnan osoittamiin jäteastioihin.

HANHEN jätöksiä. Kuva: Anita Ranta.

PIRKATTARET on saanut Pirkkalan kunnalta avustusta keräämisessä auttavien työvälineiden hankintaan ja ympäristönsuojeluaiheisten tilaisuuksien järjestämiseen etenkin lapsille ja nuorille. Yhdistys harkitsee hankkivansa uimarantojen tuntumaan pelotejoutsenia hanhien hätistelemiseksi. Samasta syystä yhdistys on kunnan luvalla ripustanut tolppiin ja puihin cd-levyjä välkehtimään.

Ei hanhista kuitenkaan vain haittaa ole, vaan joillekin päinvastoin. Naiset kertovat joidenkin viherpeukaloiden käyttävän hanhenkakkaa kasvien lannoitukseen. Valkoposkihanhen uloste on täysin kasviperäistä.

LC Pirkkala / Pirkattaret on perustettu vuonna 2015. Yhdistyksessä on 21 jäsentä.

PIRKATTARET on ripustanut tolppiin ja puihin cd-levyjä, joiden välkkeen toivotaan karkottavan hanhia uimarannoilta, kertovat Anita Ranta ja Kirsti Virtanen.