Kevään tulo paljasti Pirkkalan katuja ja ojia täplittävät roskat – Siisteystalkoiden ilmoittautuminen on nyt käynnissä

Äitienpäiväviikolla järjestettäviin talkoisiin osallistuu perinteisesti "aika iso prosentti" kunnan asukkaista, kertoo ympäristötarkastaja.

Pirkkalalaisen Päivi Tirrosen lapsenlapsi on innostunut roskien keräämisestä. Sitä varten hänelle on hankittu omat hanskat ja pihdit.

KEVÄT on täällä, ja niin myös lumen alta paljastuneet epäsiisteydet. Kurikan alueella asuva Päivi Tirronen kertoo huomanneensa koiran kanssa lenkkeillessään, että Pirkkalan kaduilla on ollut tänä keväänä roskia jopa yllättävän vähän.

Sen sijaan silmiin on pistänyt ihan toinen asia.

”Ottaa hirvittävästi mielen päälle, kun koirankakkoja ei kerätä. Eilen kun olin liikkeellä lapsenlapseni kanssa, häntä piti varoitella niistä jatkuvasti”, kertoi Tirronen torstaina.

Ikävinä Tirronen kertoo pitävänsä myös katuja täplittäviä tupakantumppeja ja nuuskamällejä.

Joskus toisen roska on toisen aarre. Tirrosen toinen, 10-vuotias lapsenlapsi on innostunut roskien keräämisestä.

”Hänen kanssaan olemme keränneet monta muovikassillista roskia. Ostin hänelle sitä varten hanskat ja roskienkeruupihditkin”, Tirronen sanoo.

ROSKIEN keruusta pitäville on tiedossa mukavaa puuhaa toukokuun alussa. Pirkkalan kunta kutsuu ihmisiä perinteisiin siisteystalkoisiin äitienpäiväviikolla. Kampanjan tavoitteena on siivota kunnan yleisiä alueita vapaaehtoisvoimin. Osallistua voivat niin yksityishenkilöt, yhdistykset kuin muutkin porukat.

”Talkoisiin ovat perinteisesti osallistuneet kaikki kunnan koulut, ja jo pelkästään siitä tulee päälle parituhatta osallistujaa. Puhutaan siis jo aika isosta prosentista kunnan asukaslukuun nähden”, kunnan ympäristötarkastaja Kalle Salovaara kertoo.

Yhteensä talkoisiin on osallistunut vuosittain noin parista tuhannesta muutamaan tuhanteen ihmistä. Koululaisten lisäksi osallistujissa on usein ollut esimerkiksi omakoti- ja kyläyhdistysten väkeä.

Lenkillä torstaina ollut Martti Kupiainen totesi Pyhäojan ja sen pientareet roskaisiksi. Löytyipä ojan partaalta jopa liikennemerkki.

SALOVAARA toivoo siivousporukoiden ilmoittautuvan kunnalle etukäteen.

”On mukava saada vähän tilastotietoa, kuinka paljon ihmisiä talkoisiin osallistuu. Toinen syy on se, että isommalle ryhmälle on kätevä saada astia, mihin roskat voidaan yhteisesti kerätä. Kunta voi tilata sellaisen talkoolaisille Pirkanmaan jätehuollolta”, Salovaara sanoo.

Lisäksi kunta voi ilmoittautumisten avulla neuvoa talkoolaisia, jos samalle alueelle on jo ennestään ilmoittautunut useita siivousryhmiä.

Yleisiltä alueilta kerättyjä roskia voi toimittaa kampanjan aikana paitsi kunnan hankkimiin jäteastioihin, myös maksutta Pirkkalan jäteasemalle.

Lisäksi kunta on mukana Ylen Miljoona roskapussia -kampanjassa, jossa tavoitteena on kerätä ympäri maata ainakin miljoona pussillista roskaa yleisiltä alueilta. Talkoolaisia kannustetaankin ilmoittamaan keräämänsä roskat Ylen roskapussilaskuriin.

YKSI mahdollisista siivouskohteista voisi hyvinkin olla Lentoasemantie. Kuntakeskuksen tuntumassa torstaina lenkkeillyt Martti Kupiainen kertoo nähneensä tien reunustoilla roskaa jos jonkinmoista.

Hän kuitenkin yhtyy Päivi Tirrosen sanoihin siitä, että tänä keväänä roskia ei ole näkynyt yhtä paljon kuin joinakin aiempina vuosina.

”Kovasti on ollut siistijöitä liikenteessä”, hän kehuu.

Kiireisimpänä siistimiskohteena hän pitää Vähäjärven ympäristöä, mutta ei roskien vuoksi.

”Rannoilla on paljon kaadettuja risuja, joita lapset mielellään heittelevät järveen”, Kupiainen sanoo.

Pirkkalan siisteystalkoot 6.–10.5. Vapaaehtoiset siivousporukat voivat ilmoittautua 1.5. mennessä ympäristötarkastaja Kalle Salovaaralle (044 486 1146, kalle.salovaara@pirkkala.fi). Talkoisiin voi osallistua myös ilman ilmoittautumista.