Ruokakassijono venyi Pirkkalassa ennätyspitkäksi – hävikkiruuan jakelua hoitavalle Pentti Aittokalliolle vapaaehtoistyöstä tuli elämäntapa

Jo yli 20 vuoden ajan eläkkeellä oleva Aittokallio on hakenut kaupan hävikkiruokaa Elokolon ruokajakeluun. Ruokakasseja on jaossa jälleen ensi lauantaina.

ELOKOLON talkoolaiset ovat tuttu näky Partolan Citymarketin lastauslaiturilla lauantaiaamuisin. Pentti Aittokallio (keskellä) ja Jorma Schukoff siirsivät hävikkiruokaa kaupan tiloista talkoolaisten autoihin tammikuun lopulla.

KELLO on puoli yhdeksän lauantaiaamuna ja Partolan Citymarketin varastolaiturilla kuusi miestä kantaa rivakkaan tahtiin ruokalaatikoita laiturin edustalla olevaan pakettiautoon ja henkilöauton perässä olevaan peräkärryyn.

Välillä joku käy hakemassa kaupan uumenista uuden kuljetushäkin, joka on täynnä erilaisia elintarvikkeita. Pahvilaatikoista ne siirretään muovisiin kuljetuslaatikoihin ja edelleen pakettiautoon ja peräkärryyn. Joku miehistä vie pahvilaatikot kaupan kartonkipuristimeen.

Tunnissa työ on tehty, ja pakettiauto ja peräkärry ovat täyttyneet hävikkiruoasta.

Citymarketilta ruokalastia lähdetään kuljettamaan Suupalle Pirkkalan Elokololle, jossa sitä jo odottavat Pirkkalan SPR:n ja Elokolon vapaaehtoiset. He jakavat ruoan muovikasseihin valmiiksi pian alkavaa jokalauantaista ruokajakelua varten.

”Tällä kertaa saimmekin todella hyvin kaikenlaista syötävää”, iloitsevat vapaaehtoistyöntekijät Pentti Aittokallio ja Jorma Schukoff.

ELOKOLOLLA Pirkkalassa Suupankuja 8-10:ssä ruokakasseja jaetaan lauantaisin kello 11-11.30. Lauantaina 27.1. paikalle saapui ennätysmäärä ruoanhakijoita, 94 henkilöä. Kaikille riitti kassi. Kuva: Jorma Schukoff

Schukoff toimii puheenjohtajana elämäntapayhdistys Elopilkussa, joka pyörittää kuntalaisten matalan kynnyksen kohtaamispaikkaa Elokoloa yhdessä Ehkäisevä päihdetyö Ehyt ry:n kanssa.

Aittokallio puolestaan on ollut Suupankujalla sijaitsevan Elokolon ruokajakelun kantavana voimana jo runsaan 20 vuoden ajan.

ELOKOLON toimintaan Pentti Aittokallio tuli mukaan sattumalta. Tuttu mies tuli kadulla vastaan ja pyysi mukaan toimintaan.

”Vastasin, että ei minulla ole mitään sitä vastaankaan ja menin seuraavana päivänä tutustumaan paikkaan. Niin Elokolosta tuli osa elämääni rinnan eläkeläistoiminnan kanssa.”

Elokololla oli ollut tuolloin jo tovin ruokajakelua. Sen aktiivi Keijo Jokinen haki säännöllisesti Partolan S-kaupalta ylijäämäruokaa jaettavaksi sitä tarvitseville. Aittokallio alkoi tuurata Jokista tässä tehtävässä aina tarvittaessa.

”Kun Jokinen ei sitten enää kiireiltään ehtinyt jatkamaan ruoanhakua, homma siirtyi minulle 2000-luvun alkupuolella.”

”Haimme ylijäämäruokaa pitkään kaksistaan vaimoni Annelin kanssa. Ensin S-kaupasta, mutta kun se lakkasi lahjoittamasta elintarvikkeita, kysyin Partolan Citymarketin halukkuutta tähän toimintaan. Vastaus oli myöntävä, ja Elokololle on haettu sieltä hävikkiruokaa lauantaiaamuisin nyt jo lähes 20 vuoden ajan.”

PENTTI Aittokalliolla on jo ikää, mutta vieläkin hän kuljettaa viikoittain hävikkiruokaa Elokolon ruokajakeluun. Tarvetta on, sillä viime aikoina ruuan tarvitsijoita on ollut paljon.

Noin kymmenen vuotta sitten Aittokallio sai hävikkiruoan hakukaveriksi Hannu Vartiaisen, joka oli tullut tuolloin mukaan Elokolon toimintaan. Siitä pitäen tämä on ollut mukana ruokaa hakemassa Aittokallion kanssa.

”Meidän talkoolaisten määrä vaihtelee. Joskus olemme Hannun kanssa kahden, joskus meitä on enemmän, kuten esimerkiksi tänään paikalla on meidän lisäksemme neljä talkoomiestä”, Aittokallio kertoo Citymarketilla tammikuun viimeisenä lauantaina.

Talkoolaisten määrän ohella myös lahjoituksena saatavan hävikkiruoan määrä vaihtelee. Joskus sitä on tarjolla enemmän, joskus vähemmän.

Aittokallion mukaan kysyntää ruokajakelulle on Pirkkalassakin kovasti. Elokololle tulee lauantaisin yleensä 60-80 ruokakassin hakijaa, mutta oheisten kuvien ottopäivänä hakijoita oli ennätysmäärä 94. Kuin ihmeen kaupalla oli jaossa juuri tuon verran ruokakasseja. Kukaan ei jäänyt ilman.

TAMMIKUUN aamuna hävikkiruuan kuljetustalkoissa olivat mukana myös Jukka Lindgrén (vas.), peräkärryä pakkaava Hannu Vartiainen, Saleh sekä kuvasta puuttuva Seppo Saarinen.

VAPAAEHTOISTYÖ on Pentti Aittokalliolle tärkeä osa elämää. Ruokajakelun lisäksi hän osallistuu yhä Elokolon muuhunkin toimintaan, vaikka Anneli-vaimon sairastumisen myötä ei ihan yhtä paljon kuin aiemmin. Hän kuuluu edelleen Elopilkun hallitukseen.

Monet Pirkkalassa tuntevat Aittokallion myös herra Lättynä.

”Aloimme paistaa Annelin kanssa lättyjä aluksi Eläkeläisten tapahtumissa ja sitten kaikenlaisissa kunnan ja muiden tahojen tilaisuuksissa. Vuosien mittaan paistoimme ja tarjosimme varmaan tuhansia lättyjä.”

”Vähän aikaa sitten olin kaupassa Citymarketissa, kun yksi mies tuli siellä vastaan ja huusi jo kaukaa, että koska taas saa lättyjä?” Aittokallio nauraa.

Lättyjen paiston ohella Aittokallio myös grillasi vaimonsa kanssa makkaroita lukuisissa eri tapahtumissa Pirkkalassa.

Pentti Aittokallio sanoo vapaaehtoistyön antavan hänelle valtavan paljon.

”Tykkään jutella ihmisten kanssa ja esimerkiksi Elokololle on aina mukava mennä, siellä voi olla kuin kotonaan. Olen saanut siellä paljon ystäviä, myös eri kulttuuritaustoista tulevista ihmisistä.”

Pentti Aittokallio

Syntyi 1941 Karviassa. Eläkeläinen vuodesta 1997, sitä ennen asentajana VR:llä 35 vuoden ajan.
Pirkkalaan 1960-luvulla, asunut Killossa vuodesta 1974.
Perhe: vaimo Anneli vuodesta 1963, tytär Maarit ja kaksi lapsenlasta, Arttu ja Anniina.
Toimi pitkään puheenjohtajana Pirkkalan Eläkeläisissä ja Pirkanmaan Eläkeläisissä. Mukana myös keskusjärjestön toiminnassa.
Elämäntapayhdistys Pirkkalan Elopilkun puheenjohtajana 12 vuotta ennen nykyistä puheenjohtajaa Jorma Schukoffia. Vastannut Elopilkun ja Ehyt ry:n ylläpitämän Elokolon ruokajakelusta yli 20 vuoden ajan.
Hiihtokilometrejä kertyi nuorempana noin tuhat talvessa. Saavutuksena myös kymmenen 90 kilometrin Pirkan hiihtoa.

Kiinnostaako vapaaehtoistyö? Pirkkalassa vapaaehtoistehtäviä tarjoavien tahojen yhteystietoja löytyy Pirkkalan kunnan nettisivuilta valikosta Kehitä Pirkkalaa, Kunnan ja järjestöjen välinen yhteistyö. Mikäli yhdistyksen tiedot eivät löydy sivuilta, ne voi ilmoittaa osallisuus- ja hyvinvointikoordinaattori Kati Tuokkolalle.