Paradoksaalinen ryhmäraha

MIETIPÄ tätä ajankohtaista paradoksia!

Moni kansalainen janoaa oikeaa tietoa Pirkanmaan hyvinvointialueesta ja parhaillaan käytävistä aluevaaleista. Samaan aikaan jotkut kritisoivat aluevaltuustoryhmien ryhmärahoja, jotka on tarkoitettu muun muassa ihmisten valistamiseen Pirhasta ja uutukaisista aluevaaleista.

Aluevaltuustopuolueet laativat ensimmäisten aluevaalien tuloksen selvittyä ja aluevaaliryhmien järjestäytyessä erillisen valtuustosopimuksen. Täysin uuden edessä ollessaan puolueet ymmärsivät, että suuri yleisö tarvitsee niin uudesta vallankäyttäjästä kuin sote- ja pelastustoimen järjestäjästä tietoa.

Nyt aluevaltuustoryhmät ovat käyttäneet ryhmärahaa nimenomaan tehdäkseen Pirhaa ja sen päätöksentekoaparaattia tunnetuiksi pirkanmaalaisille. Aluevaltuutetut ovat esimerkiksi jalkautuneet turuille ja toreille kertomaan toiminnastaan, työstään, aluevaltuustosta, aluehallituksesta, valiokunnista sekä Pirkanmaan hyvinvointialueesta, sen strategioista ja suunnitelmista sekä päätöksistä. Päättäjät ovat halunneet kuunnella ihmisten toiveita ja palautteita.

Ihmisten on tärkeää tiedostaa, että Pirha maksaa aluevaltuustoryhmille ryhmärahaa todennettuja kuluja vastaan. Kunkin aluevaltuustoryhmän on seikkaperäisesti osoitettava, mihin eurot on käytetty.

Ihmiset kantavat huolta myös työllisyydestä. Eikö ole myönteinen asia, että myös jotkin aluevaltuustoryhmät ovat palkanneet työntekijän, joka palvelee niin ryhmän jäsenten sisäistä ja ulkoista tiedotustoimintaa?

Pirkanmaalaisen on hyvä olla hereillä ja perehtyä jokaiseen heittoon mistä arkitodellisuudessa on kysymys. Haluaisitko sinä olla tiedon pimeydessä? On tärkeää muistaa, että myös informaatiohiljaisuus, jos mikä on vallankäyttöä. Tietämättömiä ihmisiä on helppo vedättää milloin minkin yksittäisen ja tarkoitushakuisen heiton perään.

Politiikan tutkija ja Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuspäällikkö Sami Borg sanoi hiljan Pirmedioiden haastattelussa, että hänestä olisi kyllä kummallista edellyttää, että aluevaltuutettujen pitäisi henkilökohtaisen vaalimainontansa päälle vielä itse kustantaa kulut yhteydenpidosta äänestäjiin ja muihin kansalaisiin. Ryhmärahakäytäntö on aluevaltuustoryhmien ja niiden jäsenten työtä tukevaa.

SAMANLAINEN paradoksaalisuus vallitsee kokouspalkkioiden ja puheenjohtajien vuosipalkkioissa. Yhä harvempi henkilö on valmis sitoutumaan vuosiksi luottamustehtäviin. Eikä siinä kaikki. Niin aluevaltuutettujen, aluehallituksen jäsenten kuin valiokunnissa työskentelevien odotetaan hoitavan tehtävänsä tasokkaasti.

Voit varmasti kuvitella, etteivät sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen asiat ole helpoimmasta päästä. Niiden haltuun ottaminen edellyttää antautumista ja paljon, paljon työtä.

Kyse on myös luottamushenkilöiden arvostuksesta. Jokainen tehtävänsä kiitettävästi hoitava vastuunkantaja on varmasti palkkionsa ansainnut.

Sunnuntaina on varsinainen äänestyspäivä. Kun vaalihuoneistot sulkevat ovensa, tiedämme, mitkä poliittiset ideologiat leimaavat järjestyksessään toista aluevaltuustokautta.