TYÖPAIKKOJEN määrä on lisääntynyt Pirkkalassa peräti 55 prosentilla vuosina 2015-2023, kertoo väestötutkija Timo Aron Tilastokeskuksen aineistosta kokoama esitys. Kasvu on ollut Pirkkalassa ylivoimaisesti nopeinta Suomen kuntien joukossa. Asiasta uutisoi ensimmäisenä Yle Tampere.
Pirkkala jättää koko maan kattavassa tilastossa kirkkaasti peräänsä maan seuraavaksi parhaat työpaikkojen lisääjät Kempeleen, Luodon, Sipoon ja Sotkamon. Niissä työpaikkojen lisäys on ollut 24-32 prosenttia vuosina 2015-2023.
Tampereen seutu menestyy vertailussa hyvin. Tampere on kuntarankingin yhdeksäs ja Top-25:een yltävät myös Lempäälä, Ylöjärvi ja Nokia.
Pirkkalassa tilastoidulle aikavälille sijoittuvat muiden muassa Linnakallion ja Vähä-Vaitin uusien yritysalueiden nousut. Moottoritien vierustan houkuttaville alueille rakentui parhaina vuosina toimitiloja kuin sieniä sateella.
“Tontit noilla alueilla menivät nopeasti kaupaksi ja sinne on syntynyt vahva pohja työpaikkojen kasvun osalta”, toteaa Pirkkalan kunnan elinkeinojohtaja Marita Jaatinen.
Myös Partolan kauppa-alue on kasvanut vauhdilla kyseisinä vuosina.
On huomattava, että tilastossa kyse ei ole työpaikkojen kokonaismäärästä, vaan suhteellisesta määrän kasvusta.
Jaatisen mukaan Pirkkalan tulokkaiden joukossa on useita kasvuyrityksiä, jotka ovat lisänneet työpaikkojaan vahvasti myös sen jälkeen, kun ne ovat asettuneet Pirkkalaan.
“Jasperintien varrelta löytyvät sähköautojen latauslaitteita valmistava Plugit, maanrakennusalan Novatron ja JIS-Automation, Vaitista myös saunavalmistaja Kärävä ja katontekijä Vesivek. Ohitustien toiselle puolen (Kurikantie) on tullut logistiikan yrityksiä, kuten Posti, Also, PostNord ja DS Smith, joilla on varastot ja niissä paljon työpaikkoja”, Jaatinen poimii esimerkkejä uudesta yrityskaartista.
“Meillä on ollut onni saada tänne hyviä yrityksiä”, Jaatinen kiittelee.
PIRKKALA on voittanut viime vuosina useita Suomen laajuisia elinvoimavertailuja ja muita vastaavia mittauksia.
Jaatinen painottaa, että Pirkkalan houkuttavuus yrityksille ja työpaikkojen lisääntyminen kunnassa ei ole kiinni vain uusien yritysten houkuttelusta kuntaan.
“Haluamme huolehtia täällä jo olevista yrityksistä hyvin, että ne pystyvät halutessaan jatkamaan ja laajentumaan täällä Pirkkalassa”, Jaatinen sanoo.
Sijaintikunnan pysyvyys on hyvä asia työntekijöiden kannalta, sillä työntekijöiden ja heidän perheittensä elämä rakentuu monin tavoin työpaikan ympärille, esimerkiksi perheiden koulunkäynti ja harrastukset.
PIRKKALAN työpaikkojen kasvu on ollut ripeää koko 2000-luvun.
Vuonna 2022 Pirkkalassa oli Tilastokeskuksen mukaan 9 966 työpaikkaa. Pirkkalan työpaikoista oli palveluiden parissa 71,5 prosenttia, jalostuksessa 27,4 ja alkutuotannossa 0,2.
Pirkkalalaisista 27 prosenttia työskenteli asuinkunnassaan vuonna 2022 eli hiukan useampi kuin joka neljäs Pirkkalassa töissä oleva on pirkkalalainen.
Luku kertoo Tampereen kaupunkiseudun olevan yhteistä työssäkäyntialuetta, sillä Pirkkalassa sijaitsevilta työpaikoilta saa leipänsä noin 7000 muiden kuntien asukasta.
Pirkkala on työpaikkojen suhteen omavarainen. Omavaraisuusprosentti oli 101,2 vuonna 2022. Kunnassa on siis hiukan enemmän työpaikkoja kuin työvoimaa.