Pirhassa edetään nyt rakenneuudistuksista palveluiden turvaamiseen

Pirkanmaan hyvinvointialue pääsee löysästä hirrestä, jos sen ensi vuoden talousarvio toteutuu suunnitelman mukaan. Budjetissa Pirhan toimintakulut ovat yhteensä 2,9 miljardia euroa. Myönteistä olisi jopa 92,3 miljoonan euron suuruinen ylijäämä. Sen toteutuminen merkitsisi sitä, että hyvinvointialueen talous saavuttaisi tasapainon lainsäädännön vaatimusten mukaisesti vuoden 2026 loppuun mennessä. Pirha keskittyy nyt erityisesti palveluverkkopäätösten toimeenpanoon ja hallinnon kehittämiseen. Toiminnan painopiste on perusterveydenhuollossa.

Hyvinvointialuejohtaja Marina Erhola kiteyttää, että Pirhan tuottamat ja tarjoamat palvelut kestävät vertailun aiemmalla mallilla toteutetuille palveluille. Pirhaa kaksi vuotta johtanut Erhola aloittaa 1. tammikuuta 2025 vuoden kestoisen pestin sosiaali- ja terveysministeriön alivaltiosihteerinä.
HYVINVOINTIALUEJOHTAJA Marina Erhola sanoo, että Pirhan käynnistämisvaiheesta aletaan siirtyä tehtyjen päätösten toimeenpanoon.

Pirkanmaan hyvinvointialue keskittyy ensi vuonna erityisesti palveluverkkopäätösten toimeenpanoon ja hallinnon keventämiseen. Hyvinvointialue ottaa käyttöön strategisen monituottajuuden, ja se keskittyy toimitilakysymysten ratkaisemiseen.

– Ensi vuosi on vaalivuosi. Samalla uudistetaan niin poliittinen kuin hallinnollinen organisaatio tänä syksynä tehtyjen arviointien perusteella. Uskon, että palveluiden laatu ja saatavuus pysyvät yhä hyvällä tasolla. Itse siirryn 12 kuukaudeksi sosiaali- ja terveysministeriön alivaltiosihteerin tehtävään kansallisen sote-ohjauksen tueksi, joten Juhani Sand johtaa hyvinvointialuetta ensi vuonna, Erhola kertoo.

Uusi aluevaalikausi alkaa ensi kesänä huhtikuussa valittavien aluevaltuutettujen voimin. Vaalivuonna toteutetaan useita kuluneen vuoden palveluja ja hallintosääntöä koskevia päätöksiä. Erholan mukaan kaikki palvelujen organisointia koskevat muutokset eivät välttämättä näy asiakkaille.

Hyvinvointialue rakentaa myös uutta, vaikka osa suunnitelluista kohteista on viivästynyt. Esimerkiksi Tampereen yliopistollisen sairaalan uudistamisohjelman loppuvaiheeseen kuuluvat purkamis- ja rakentamistyöt alkavat näkyä keskussairaalan alueella asioiville.

Nyt julkaistu Pirkanmaan hyvinvointialueen ensi vuoden talousarvioesitys nostaa vihdoinkin auringon synkkien pilvien tilalle Pirhan taivaalle. Erholan mukaan Pirhan taloudellinen tilanne on parempi moniin muihin hyvinvointialueisiin verrattuna, koska Pirkanmaalla koko sote- ja pelastustoimen uudistus lähti vauhdikkaasti liikkeelle. Pohjatyö oli tehty kunnolla.

Aluehallitukselle valmistellun talousarvioesityksen mukaan palveluiden laatu ja saatavuus voidaan pitää hyvällä tasolla.

Hyvinvointialueella korostuu palveluiden turvaaminen suurten rakenneuudistusten jälkeen. Osana sitä esimerkiksi digitaalisten palvelujen käytössä on päästy hyvään vauhtiin. Muun muassa digiklinikan käytön arvioidaan lisääntyvän yli kolmanneksella ensi vuoden aikana.

– Haluamme, että palvelujärjestelmäämme uudistetaan hyvinvointialueuudistuksen kansallisten tavoitteiden mukaisesti painottaen peruspalveluita. Tästä esimerkkinä on resurssointi perusterveydenhuollon hoitoon pääsyyn. Lisäksi painotuksia on tehty lasten, nuorten ja aikuisten psykiatristen palvelujen hoitoon pääsyyn, Erhola listaa.

Pirhan tulevan suunnittelukauden 2025–2028 uudistamisohjelman suurimmaksi yksittäiseksi hankkeeksi Erhola nostaa uudistamisohjelman loppuvaiheen toteuttamisen. Sen ensimmäisenä osana alkaa ensi vuonna lasten ja nuorisopsykiatrian sairaalan rakentaminen.

Pirha on maakunnan suurin työnantaja noin 20 000 työntekijällään.

– Henkilöstön työhyvinvointia kehitetään ja henkilöstön vaikuttamismahdollisuuksia parannetaan muun muassa organisaatiorakennetta madaltamalla sekä sisäistä viestintää lisäämällä. Vahvistamme omaa tuotantoa siellä, missä se on järkevää. Henkilöstön määrä kasvaa asiakaspinnassa. Toivon, että tiiviiden käynnistämisvuosien jälkeen kaikille jää enemmän aikaa erityisesti asiakas- ja potilastyöhön sekä omasta hyvinvoinnista huolehtimiseen, Erhola sanoo.

Erholalla on viesti kaikille pirkanmaalaisille.

– Moni asia on jo paremmin kuin oli ennen hyvinvointiuudistusta, vaikka yleinen keskustelu voisi antaa eri kuvan. Toivon, että luottamus uudistukseen vahvistuisi koko maassa, ja sen eteen Pirkanmaan hyvinvointialueella aiotaan tehdä ensi vuonnakin määrätietoisesti töitä, Erhola lupaa.

MITÄ talousarvio lupaa esimerkiksi Akaaseen, Lempäälään, Vesilahdelle, Pirkkalaan, Kangasalle, Pälkäneelle, Orivedelle ja Juupajoelle?

Konsernipalvelujohtaja Juhani Sand kertoo, että budjetissa on 200 000 euroa avokuntoutuksen tilamuutoksille Akaan, Lempäälän ja Oriveden sote-asemilla.

– Huomiona vuoden 2025 osalta muutetussa investointisuunnitelmassa on Pälkäneen lähiasema. Sen osalta on tehty tarkempi kuntoselvitys. Vielä viime keväällä olleesta esityksestä rakentaa uudet tilat Pälkäneen lähiasemalle on voitu luopua, Sand tarkentaa.

Lisäksi Kangasalan ensihoitoaseman toteuttaminen on myöhästetty ensi vuodelta vuodelle 2026.

Sand kuvaa Pirhan ensi vuoden talousarviota kokonaisuutena tiukaksi. Huomionarvoista on, että kulujen 2,9 prosentin suuruinen kasvu on suhteessa tämän vuoden ennusteeseen suurempi kuin kulujen 1,9 prosentin kasvu viime vuoden tilinpäätöksestä tämän vuoden ennusteeseen.

Talousarvio on laadittu lähes sata miljoonaa euroa ylijäämäiseksi, jotta Pirha pystyy kattamaan aiemmat alijäämät ja turvata välttämättömät investoinnit.

– Talousarvion suurimmat riskit liittyvät ostopalveluiden kokonaisuuteen. Toteutuessaan talousarvio sisältää eväät siihen, että lakisääteinen alijäämien kattaminen vuoden 2026 loppuun mennessä on edelleen mahdollisuuksien rajoissa, Sand teroittaa.

Sandin mukaan talousarvio on rakennettu niin, että se korostaa perustason terveyspalveluita (kasvu noin 5 prosenttia) suhteessa erikoissairaanhoitoon (kasvu 1,5 prosenttia) ja mahdollistaa lisäksi palveluiden kehittämistä sosiaalipalveluissa ja pelastuspalveluissa.

Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä Pirha tekee vahvaa yhteistyötä kuntien ja kolmannen sektorin toimijoiden kanssa. Hyvinvointialueen hallintoa ja organisaatiorakennetta kevennetään, jotta voidaan tukea mahdollisimman paljon asukkaille välttämättömiä palveluja.

– Talouden tasapainon saavuttaminen vaatii paljon työtä, Sand korostaa.

Hyvinvointialue sopeuttaa talouttaan viime ja tänä vuonna toteutettujen yhteistoimintaprosessien neuvottelutulosten täytäntöönpanolla, palveluverkkopäätösten toteuttamisella, peruspalveluja painottavan palvelutuotannon uudistamisella, hallinnon ja organisaatiorakenteen keventämisellä sekä esihenkilöiden ja johdon talousosaamisen vahvistamisella muun muassa koulutuksen avulla.

Pirha toteuttaa strategisesti johdettua monituottajamallia.

Tulevan talousarviovuoden aikana on tarkoitus perustaa myös sosiaali- ja terveyspalvelujen tilannekuvakeskus, helpottaa Acutan päivystyksen ruuhkatilanteita, parantaa lasten ja aikuisten mielenterveys- ja päihdepalveluja sekä perustaa uusia lastensuojeluyksiköitä.

Sandin mukaan turvallisuuteen liittyvät asiat ovat näkyvästi läsnä myös Pirhan kaikessa tekemisessä. Sitä ohjaavat muun muassa turvallisuuden ja varautumisen sisäiset muutokset sekä kansallinen yhteistyö. Myös geopoliittinen tilanne otetaan huomioon.

Aluevaltuusto käsittelee Pirhan ensi vuoden talousarviota 17. joulukuuta pidettävässä kokouksessa.

Pirhan talousarvioesitys numeroina

  • Toimintakulut 2,9 miljardia euroa
  • Ylijäämää 92,3 miljoonaa euroa
  • Toimintakulut kasvavat 2,7 % syyskuun 2024 ennusteeseen nähden
  • Vuosikate 139,4 miljoonaa euroa
  • Henkilöstömenot kasvavat 7,7 prosenttia
  • Palvelujen ostot vähenevät 1,6 prosenttia
  • Vuokrakulut vähenevät 4,3 prosenttia