Kapinointi alkoi Berliinin muurin murtumisen jälkeen läntisestä Romaniasta, ja viimeistään 21. joulukuuta oli selvää, että Ceaușescun päivät olisivat luetut. Hän yritti pitää puhetta, jossa nälkää nähneelle kansalle kehuttiin kommunismin saavutuksia.
Mellakkahan siitä syntyi, ja Romanian valtion televisio katkaisi suoran lähetyksensä. Presidentin palatsi saarrettiin, mutta Ceaușescut onnistuivat pakenemaan helikopterilla Bukarestista. Heidät löydettiin Târgoviștesta, jossa teloitus tapahtui, ja Ion Iliescusta tuli rutiköyhän maan johtaja.
Yleisradio piti normaalisti tv-uutistaukoa aaton kello 18:n ja joulupäivän kello 20.30:n välillä, mutta Romanian tapahtumia seurattiin ylimääräisissä uutisissa. Sen jälkeen lähetyksiä on tullut vuoden jokaisena päivänä.
Neuvostoliiton viimeinen presidentti Mihail Gorbatshov erosi joulupäivänä 1991, ja tapanina Neuvostoliitto lakkasi olemasta.
Suomalaisuhreista tunnetuin oli muusikko-toimittaja Aki Sirkesalo vaimonsa Johannan, poikansa Sampon ja tyttärensä Saanan kanssa. Myös Sauli Niinistö, silloinen Euroopan investointipankin varapääjohtaja, lomaili kahden poikansa kanssa Sirkesalojen tavoin Khao Lakissa, mutta he pelastuivat tarrauduttuaan puhelinpylvääsiin.
Suomessa on koettu joulumyrskyjä, mutta ne ovat olleet pientä verrattuna Australian pohjoisrannikon Darwinin pikkukaupunkiin joulupäivänä 1974 osuneeseen Tracy-pyörremyrskyyn. Se tappoi 64 ihmistä ja tuhosi kaupungin käytännössä kokonaan upottaen laivojakin satamassa.
Neuvostoliitto oli voimissaan vielä aattona 1979, kun se hyökkäsi Afganistaniin. Se reissu ei kuulu puna-armeijan menestyksekkäimpiin.
Ensimmäisen maailmansodan länsirintaman jotkut lohkot rauhoittuivat jouluksi 1914, kun ei-kenenkään maalla rupateltiin kaikessa rauhassa. Britit ja saksalaiset pelasivat jopa jalkapallo-ottelun, kunnes mielettömyys jatkui tapaninpäivänä.
Toisen maailmansodan verisin joulupäivä koettiin 1944, jolloin torpedo upotti belgialaisen miehistönkuljetusaluksen Leopoldvillen tappaen 819 ihmistä.
Joku huusi tulipalon syttyneen, mutta valehteli. Toiseen kerrokseen kokoontunut joulujuhlaväki panikoi, ja kun huterat portaat romahtivat, täystuho oli valmis. Väärän hälytyksen tekijästä ja hänen motiivistaan ei päästy varmuuteen, mutta sen arveltiin olleen tahallinen provokaatio kaivostyöläisten järjestäytymistä vastaan.
Tapaninpäivänä vuonna 1811 paloi teatteri Richmondissa, Yhdysvalloissa, ja 72 kuolleen joukossa oli Virginian kuvernööri George William Smith yritettyään etsiä poikaansa liekkimeren keskeltä.
Uusiseelantilaiset muistelevat vuoden 1953 aattoa, jolloin 151 junamatkustajaa kuoli rautatiesillan romahdettua Tangiwaissa.
Kuolonuhreja tuli 111, kun Yhdysvaltain sotilaita kuljettanut Canadair CL-44 -lentokone syöksyi maahan Etelä-Vietnamissa jouluaattona vuonna 1966.
Kuolonuhreilta vältyttiin Yhdysvaltain West Pointin sotilasakatemiassa jouluna 1826, mutta munatotikapinana tunnettu örvellys on jäänyt historiaan. Kadetit tympääntyivät akatemian raittiussääntöihin ja salakuljettivat joulujuhlaansa kunnon lastin viskiä. Yksi jouluaamun paraatissa umpitunnelissa toikkaroineista oli Jefferson Davies, josta tuli Etelävaltioiden ensimmäinen ja ainut presidentti vuosille 1862–1865.
Vuoden 1968 joulupäivän verilöyly intialaisessa Kizhavebmanin kylässä vaati 44 kastittoman ihmisen hengen. Heidän vaatimuksensa paremmista palkoista ei miellyttänyt Tamil Nadu -ryhmää.
Sudanilaiset puolestaan tappoivat Tshadissa noin 100 ihmistä vuoden 2005 aattona ja ugandalaisten kapinallisjoukko tappoi yli 400 Kongon demokraattisessa tasavallassa vuoden 2008 aattona.
Kreikan kuningas Yrjö 1 syntyi Tanskassa aattona 1985, liikemies-lentäjä Howard Hughes 1905, näyttelijä Ava Gardner 1922, Motörheadin Lemmy Kilmister 1945 ja laulaja-näyttelijä Ricky Martin 1971.
Joulupäivän lapsia ovat fyysikko Isaac Newton 1642, näyttelijä Humphrey Bogart 1899, Egyptin presidentti Anwar Sadat 1918, näyttelijä Sissy Spacek 1949, laulaja Annie Lennox 1954, Kanadan pääministeri Justin Trudeau 1971 ja hänen pikkuveljensä Alexander 1973.
Tapanina syntyivät kirjailija-maalari Henry Miller 1891, muusikko-tuottaja Phil Spector 1939, Metallican rumpali Lars Ulrich 1963 ja jääkiekkoilija Oskar Osala 1987.
Tapanina kuolivat Yhdysvaltain presidentit Harry S. Truman 1972 ja Gerald Ford 2006, kirjailija Howard Hawks 1977 ja piispa Desmond Tutu 2021.
Espanjalaisen Hernando de Grimaljan vuonna 1539 löytämä Kiritimatin atolli tunnetaan paremmin Joulusaarena, koska brittikapteeni James Cook vieraili siellä jouluaattona 1777.
Aattona 1968 Apollo 8 saavutti ensimmäisenä avaruusaluksena Kuun kiertoradan. Frank Borman, James Lowell ja William Andrews kiersivät kuun 10 kertaa 20 tunnin aikana kuvaten Kuun pimeääkin puolta.
Tiedemaailma kuhisi tapanina 1989, kun Marie ja Pierre Curie ilmoittivat onnistuneensa eristämään radium-alkuaineen.
Historian vanhimpana virallisena jalkapallo-otteluna pidetään Sheffield FC:n ja Hallam FC:n koitosta tapanina 1860. Sen kunniaksi 26.12. on aina Englannissa täysien liigakierrosten päivä.
Paavejakin on jouluna saatu valituksi: Johannes IV vuonna 640 ja Boniface VIII vuonna 1294.
Lähteet: Aamulehti, Helsingin Sanomat, Yle, Wikipedia, Britannica, history.com, Zinn Education project, onthisday.com