Ratikka Pirkkalan keskustaan, katso ketkä äänestivät puolesta ja ketkä vastaan – yllätys oli erään ryhmän käyttäytyminen

Vihreiden ja kokoomuksen valtuustoryhmissä oli kahdenlaista suhtautumista raitiotien tekoon.

Ratikkamyönteisiksi oletuista vihreistä kaksi valtuutettua ei olisi halunnut tehdä vielä päätöstä Suupalle ulotettavasta ratikasta. Toinen heistä oli Kristiina Kaila.
PIRKKALAN valtuusto päätti maanantaina raitiotien rakentamisesta kuntakeskukseen Suupalle asti. Rakentaminen tehdään vaiheittain niin, että ratikan on määrä ajaa Partolaan Härmälän läpi elokuussa 2028 ja Suupalle asti tammikuussa 2032.

Valtuutetut päättivät äänestäen kahden vaihtoehdon välillä: joko vaiheistetusti Suupalle asti tai päätös vain Partolaan tehtävästä ratikasta.

Suuppa-ratikka voitti äänin 25-18.

Suupalle ulotettavan ratikan puolesta äänestivät demareista kaikki valtuutetut eli Taru Tolvanen, Pirkko Ranki, Risto Koivisto, Veera Veltti, Eeva Uskali, Tapani Vainio, Merja Litmanen, Arto Järvinen, Emmi Saari ja Niina Kuhlman

Kokoomuksesta rakentamispäätöstä Suupalle asti kannattivat Marko Jarva, Niilo Rautionmaa, Petri Laiho, Tuija Kaivanto, Aki Hepokorpi, Antero Saksala, Juha Hyttinen, Katri Virkkunen, Valtteri Vuosisalo, Terhi Lehtomaa ja Pia Schildt.

Vihreistä myönteisellä kannalla olivat Sirpa Repo, Liisa Siltanen ja Jarkko Hovilainen ja vasemmistoliitosta Mikko Kuoppa.

Kokoomuksen Juha Hyttinen, Antero Saksala, Aki Hepokorpi ja Niilo Rautionmaa kannattivat sitä, että päätös Suupalle tulevasta raitiotiestä on tehtävä jo nyt, vaikka osuus Partolasta Suupalle rakennetaankin vasta myöhemmin. Kokoomusryhmässä oli asiasta myös eriäviä mielipiteitä.

Hienoinen yllätys oli, että kokoomuksen 15 valtuutetun ryhmästä neljä oli kielteisiä sille, että päätös Suupalle tulevasta ratikasta tehtäisiin jo nyt. He olivat Mika Hakkarainen, Janne Kivinen, Juha-Pekka Helminen ja Roope Komppa.

Kokouksen alussa niin kokoomus kuin demarit ilmoittivat ryhmäpuheenvuoroissaan, että suhtautuvat raitiotien nyt tehtävään Suuppa-päätöksen myönteisesti, mutta että valtuutetuilla on henkilökohtaisissa päätöksissään vapaat kädet.

VIHREÄT on liputtanut julkisesti selkeimmin Pirkkalan ratikan puolesta ja kertonut kantansa muun muassa valtuustoryhmänsä johtaja Sirpa Revon suulla. Yllätys olikin, että vihreiden viidestä valtuutetusta peräti kaksi eli Jutta Jelys ja Kristiina Kaila eivät nähneet aikaa kypsäksi päätökselle Suuppa-ratikasta.

Etukäteen tiedossa olivat perussuomalaisten, keskustan ja kristillisdemokraattien antipatiat kiskoilla Pirkkalaan kulkevaa joukkoliikennettä kohtaan.

Ratikkaa vastaan olivat näistä ryhmistä kaikki valtuutetut eli perussuomalaisista Harri Vuorenpää, Petri Malmi, Veli-Matti Ahtiainen, Saija Vuorenpää, Jaana Ristimäki-Anttila ja Seppo Orpana, keskustasta Raili Naskali, Aki Vainio, Heikki Riihimäki ja Mikko Hietalahti ja kristillisdemokraateista Riitta Kuismanen ja Markus Katajisto.