Seurakuntakin otti kantaa Pirkkalan raitiotiehen: tekisi hyvää jäsenmäärälle, mutta heikentäisikö julkisen liikenteen kehittämistä Vanhalle kirkolle

Seurakunta toivoo, että Pirkkalan kirkon kulttuurillisesti merkittävä ympäristö säilyy raitiotiestä ja tiivistyvästä rakentamisesta huolimatta.

Seurakunta esittää ratikkalausunnossaan toiveen, että raitiotien toteutuminen ei heikentäisi muun joukkoliikenteen kehittämistä Pirkkalassa. Esimerkiksi Vanhalle kirkolle seurakunta on kaivannut pitkään parempia kulkuyhteyksiä. Kuva: Sanni Harmanen
RAITIOTIEN rakentaminen Pirkkalaan vaikuttaisi suotuisasti seurakunnan jäsenkehitykseen ja talouteen. Muun muassa tämä huomioidaan Pirkkalan seurakunnan antamassa lausunnossa Pirkkala-Linnainmaa-raitiotien toteutussuunnitelmasta.

Seurakunta on yksi raitiotiehankkeen sidosryhmistä, joilta Tampereen Raitiotie Oy, Pirkkalan kunta ja Tampereen kaupunki pyysivät lausuntoja suunnitelmasta. Kirkkoneuvosto päätti lausunnosta 26. syyskuuta.

Lausunnossa linjataan, että seurakunta suhtautuu raitiotiehankkeeseen neutraalisti.

”Seurakunnan jäsenistössä on keskenään ristiriitaisia suhtautumistapoja raitiotien rakentamiseen. Seurakunta kehottaa ottamaan huomioon raitiotien rakentamiseen liittyvät pirkkalalaisten toiveet ja huolet”, lausunnossa todetaan.

Raitiotien toteutumisella todetaan kuitenkin olevan merkitystä Pirkkalan seurakunnan tulevaisuudelle. Raitiotien rakentamisen todetaan vahvistavan todennäköisesti kunnan vetovoimaa ja kasvattavan kunnan väkilukua, mikä vaikuttaa suoraan seurakunnan jäsenmäärään, talouteen ja elinvoimaan.

SEURAKUNTA huomauttaa, että raitiotien mahdollisesti toteutuessa tulee joukkoliikenteen kattavuuteen ja raitiotien syöttöliikenteeseen kiinnittää huomiota.

”Pirkkalan seurakunta toivoo, että raitiotieliikenteen toteuttaminen ei heikennä Pirkkalan muun joukkoliikenteen kehittämistä, kuten Pirkkalan seurakunnan pitkään kaipaamaa yhteyttä Vanhalle kirkolle ja Pappilan alueelle”, seurakunta lausuu.

Seurakunta pitää tärkeänä myös raitiotien ympäristövaikutusten huomioimista.

”Tiiviin rakentamisen lisäksi väljemmälle rakentamiselle ja asumiselle tulee olla sijaa. Seurakunta toivoo, että Pirkkalan kirkon kulttuurillisesti merkittävä ympäristö säilyttäisi nykyisen perusluonteensa raitiotien rakentamisesta ja muun rakentamisen tiivistämisestä huolimatta.”

SEURAKUNNAN lausunnon luonnoksen valmisteli kirkkoherra Tuomo Törmänen. Kirkkoneuvosto teki lausuntoon muokkauksia ja hyväksyi sen sitten yksimielisesti. Törmänen kertoo Pirkkalaiselle, että muokkauksiin kuului muun muassa lisäyksiä, poistoja, tiivistämistä ja ilmaisun hiomista.

Taavi Ahonen ja Markku Kuusjärvi poistuivat kokouksesta asian käsittelyn ajaksi esteellisyyden takia.