Esitys Pirkkalan lausunnoksi Puskiaisten tiestä julki – ulkoilusiltojen kohtalot ja viheryhteydet esillä – katso havainnevideot

Lausunnossa korostetaan vihersiltojen ja ulkoiluyhteyksien parannustarpeita, mutta uusien yhteyksien merkitystä valtakunnan tieverkolle ei kiistetä.

Pirkkalan kunnanhallitus antaa maanantaina lausunnon Puskiaisten tien ja 2-kehän sisältävästä valtatie 3:n parantamisen yleissuunnitelmasta. Kuvassa tien vastustajien maastoon ripustama lakana lähellä Jasperintietä. Arkistokuva: Antti Jokinen
PIRKKALAN kunnanhallitus antaa tulevana maanantaina Ely-keskukselle lausuntonsa valtatie 3 parantamisen yleissuunnitelmasta.

Suunnitelma sisältää Lempäälän ja Pirkkalan maille linjatun valtatie 3:n oikaisun eli ns. Puskiaisten tien sekä Sääksjärveltä lentoasemalle kulkevan 2-kehän.

Pormestari Marko Jarvan (kok) kunnanhallitukselle tekemässä päätösesityksessä korostetaan pirkkalalaisten ulkoilu- ja viheryhteyksien säilyttämisen merkitystä tien ympäristössä.

Aiemmin ympäristövaikutusten arvioinnin yhteydessä Pirkkala oli sitä mieltä, että 3-tietä tulisi parantaa ensisijaisesti kehittämällä nykyisen 3-tien turvallisuutta. Ely-keskus valitsi kuitenkin nykyteiden parantamisen sijaan vaihtoehdoksi metsämaat halkaisevan uuden oikaisutien.

Tien hyötyjä osana valtakunnan tieverkkoa ei nyt kyseenalaisteta lausuntoesityksessä. Sen mukaan hanke toteuttaa liikenteen sujuvuudelle asetettuja tavoitteita ja tukee maankäytön kehittymistä, mutta ei vastaa täysin turvallisuutta, luonnonympäristöä ja ilmastoa koskeviin tavoitteisiin.

Yleissuunnitelma on tuomassa Pirkkalaan kaksi uutta tieyhteyttä, valtatien (1) Puskiaisista Linnakallioon ja 2-kehän (2) Sääksjärveltä lentoasemalle.

Esityksessä huomautetaan, että uusi moottoritieyhteys pirstoo Pirkkalan laajimman luonto- ja virkistysalueen ja tuo Pirkkalaan uuden merkittävän melulähteen.

Tien arvioidaan vähentävän ruuhkaisuutta ohitettavalla vanhan valtatie 3:n osuudella Härmälästä Linnakallion kohdalle, mutta toisaalta lisäävän ruuhkia Rajasalmen sillan tuntumassa.

ENITEN sanottavaa Pirkkalalla on kevyen liikenteen silloista, vihersilloista ja muista ekologisista yhteyksistä ja ulkoilureiteistä.

Yleissuunnitelmassa ei yllättäen näy ollenkaan nykyistä Linnakallion kohdalla valtatien ylittävää kevyen liikenteen siltaa. Nykyinen ulkoilureitti näyttää Pirkkalan havainnon mukaan katkeavan Linnakalliossa.

”Kyseinen ulkoilureitti on yksi tärkeimmistä nykyisen valtatie 3:n ylittävistä ulkoilureiteistä ja sitä on kehitetty Jasperintien ylikulkusillan rakentamisella. Nämä molemmat sillat tulee näkyä suunnitelmassa”, Pirkkalan lausuntoesityksessä vaaditaan.

Vastineeksi yleissuunnitelma sisältää aivan uuden valtatien ylittävän kevyen liikenteen sillan Takamaan – Jasperinojan kohdalla, vajaa kilometri nykyisestä sillasta Nokian suuntaan. Nykyisin kohdalla pääsee moottoritien ali tunnelia pitkin.

Rajajärven eritasoliittymän ja Jasperintien välille toteutetaan yleissuunnitelman mukaan katuyhteys valtatien yli sekä vihersilta (molemmat kuvan vasemmassa reunassa), jonka leveys on noin 50 metriä. Rampeista pääsee Jasperintielle Helsingin suuntaan. Linnakallion eritasoliittymässä Puskiaisten oikaisu yhtyy nykyiseen valtatiehen. Uudelta linjaukselta on yhteys läntiselle kehätielle vain länteen päin (Vaasan suuntaan). Takamaan kohdalle tulee läntisen kehätien ylittävä uusi virkistys- ja viheryhteyssilta, jonka yhteyteen tulee hiihtolatu.

Pirkkala oli toivonut ympäristövaikutusten arvioinnin yhteydessä vihersiltaa nykyisen valtatie 3:n yli ekologisena kompensaationa. Kunta pani uuden sillan tyytyväisenä merkille, mutta ei katso sen täyttävän vihersillan kriteerejä.

”Mikäli silta toteutettaisiin riittävän leveänä vihersiltana, ratkaisu tukisi ekologista verkostoa paremmin. Riittävän leveän vihersillan tekemisen voisi katsoa myös osittain täyttävän ekologisen kompensaation kriteerit”, lausuntoesityksessä todetaan.

Ulkoilureittien muutokset on Pirkkalan lausuntoesityksen mukaan selvitettävä ja ne tulee esittää vastaavasti kuin autoliikenteen väylien osalta on esitetty.

VIHER- ja muita yhteyssiltoja on tulossa myös muualle Lempäälän suuntaan suunnitellulla tieosuudella.

Pirkkala edellytti lausunnossaan ympäristövaikutusten arvioinnista korkeatasoista vihersiltaratkaisua Iso-Naistenjärven ja Pulkajärven väliselle alueelle. Yleissuunnitelmassa esitetään alueelle 50 metriä leveää vihersiltaa. Pirkkala näkee ratkaisun täyttävän vähimmäisvaatimukset, mutta tunneli tai leveämpi silta olisi parempi ratkaisu.

Hyvänä ratkaisuna Pirkkala pitää kuntarajalle hiukan Lempäälän puolelle Kaitajärven tuntumaan esitettyä siltaratkaisua, jonka alikulku toimii ekologisena yhteytenä alueella.

Puskiaisten tien ja 2-kehätien risteykseen Lempäälän ja Pirkkalan kuntarajan läheisyyteen toteutetaan yleissuunnitelman mukaan Rajajärven eritasoliittymä. Liittymän pohjoispuolelle pirkkalalaisille ulkoilijoille tuttuun maisemaan toteutetaan Kaitajärven vihersilta, jonka pituus on noin 150 metriä.

TÄSTÄ Ely-keskuksen havainnevideosta näet, miltä tielinjaus näyttää lentokorkeudelta. Video alkaa Lempäälästä. Lopussa noin kolmen minuutin kohdalla saavutaan Pirkkalan ohitustien liittymään Linnakallion viereen. Videossa näkyy tämän jälkeen muun muassa Takamaan alikulkutunnelin kohdalle piirrettu uusi kevyen liikenteen silta.

Katso tästä Ely-keskuksen video siitä, miltä valtatie 3:n Puskiaisten oikaisu Lempäälästä ja Pirkkalaan välillä näyttää autoilijan perspektiivistä.

KAKKOSKEHÄSTÄ tehty havainnevideo lähtee liikkeelle lentoasemalta ja näyttää selkeästi muun muassa, kuinka tie ylittää Puskiaisten valtatien hieman Pulkajärven jälkeen Rajajärven liittymässä.

Kakkoskehän linjausta on Pirkkalan lausuntoesityksen mukaan vielä syytä tutkia tarkemmin muistutusten pohjalta siten, että tie linjattaisiin Pirkkalassa Sikojärven eteläpuolelta.

Puskiaisten oikaisu on Pirkkalassa nelikaistainen tie, jolla on 120 kilometrin nopeusrajoitus. Kakkoskehällä on yksi kaista suuntaansa Hervanta-Sääksjärvi -osuuden malliin.

Ote yleissuunnitelmasta alueelta, missä Puskiaisten oikaisutie kohtaa Läntisen kehätien Pirkkalassa. Oikeassa alareunassa tien yli linjattu 50 metrin levyinen vihersilta ekologisena yhteytenä.