Pirkkala palkkaa kouluihin personal trainerin, jolla on tärkeä tehtävä – ”Tämä on aika uusi juttu”

Tavoitteena on, että Pirkkalan koululaisten tueksi palkattava personal trainer aloittaa työssään mahdollisimman pian.

Pirkkalan koululaisten tueksi palkattavan personal trainerin on Juho Niemisen mukaan tarkoitus innostaa lapsia ja nuoria liikkumaan.

PIRKKALALAISTEN lasten ja nuorten liikuntainnon kohottamiseksi otetaan käyttöön uudenlainen keino. Kunta palkkaa tänä syksynä oppilaiden tueksi personal trainerin eli henkilökohtaisen kunto-ohjaajan, jonka on tarkoitus innostaa lapsia ja nuoria liikunnan pariin.

Monille personal trainerista tulee ensimmäisenä mieleen kuntosalilla neuvojaan jakava liikunta-alan ammattilainen. Koulu-PT:n toimenkuva ei kuitenkaan vastaa perinteistä käsitystä punttisalin kunnonkohottajasta.

Pirkkalan koulu-PT-projektia vetävän Juho Niemisen mukaan koulussa toimiva personal trainer voi esimerkiksi järjestää välituntiliikuntaa, innostaa oppilaita liikkumaan tempausten ja haasteiden kautta sekä tuoda liikunnallisuutta muuhun opetukseen.

Tämän lisäksi personal trainer antaa koulussa yksilöllistä liikuntaneuvontaa ja treenikertoja. Mahdollisuus on myös liikkumiseen pienryhmissä personal trainerin johdolla.

”Tarkoituksena on, että hän toimii liikuntaneuvojana ja innostajana kaikille Pirkkalan perusopetuksen oppilaille painottuen kuitenkin vähemmän liikkuviin”, Nieminen kertoo.

LASTEN ja nuorten heikkenevä kunto on kehno todennettu ilmiö. Valtakunnallisen Move!-mittauksen mukaan 5.- ja 8.-luokkaisista noin 40 prosentilla fyysinen toimintakyky on tasolla, joka voi vaikeuttaa jaksamista ja arkisten asioiden hoitamista.

Vähäjärven koulussa luokanopettajana työskentelevä Nieminen on huomannut samoja asioita omassa työssään.

”Tuntuu olevan melkein sääntö, että jokaisessa liikuntaryhmässä on muutama oppilas, jotka eivät liiku innokkaasti vapaa-ajalla tai koulussa”, hän kuvaa.

Opettajan kannalta tilanne on haastava. Koska liikuntatunteja on kouluviikossa vain muutamia, liikkua pitäisi muuallakin kuin koulussa. Liikuntainnostuksen sytyttäjänä voi toimia personal trainer.

”Yritetään tarttua niihin vähemmän liikkuviin oppilaisiin, joihin liikuntakärpänen ei ole vielä puraissut ja jotka liikkuvat arjessaan vähemmän.”

Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on koulu-pt-juho-nieminen-lappari-kuva-sebastian-stenvall-1024x681.jpg
Pirkkalaan palkattavan koulu-PT:n toimialueena on koko kunta. ”Tarkoituksena on, että jokainen saa koulu-PT:stä osansa”, Juho Nieminen kertoo.

PERSONAL trainerit ovat Juho Niemisen mukaan suomalaisissa kouluissa verrattain harvinainen näky. Pirkanmaalla koulu-PT on työskennellyt aikaisemmin ainakin Ylöjärvellä.

”Tämä on aika uusi juttu”, Nieminen miettii ja kertoo muualta kuultujen kokemusten olleen ”pääsääntöisesti hyviä”.

Nyt kouluissa työskentelevien personal trainereiden määrä saattaa kasvaa, sillä valtio myönsi koulujen liikunnallisen toimintakulttuurin lisäämiseen hankerahoitusta. Myös Pirkkalan PT-kokeilu toteutetaan tämän rahoituksen turvin.

”Tämän on yhden lukuvuoden kokeilu. Henkilökohtaisena toiveenani on, että koulu-PT:n työ saisi jatkua Pirkkalan kunnassa tulevinakin lukuvuosina.”

JUHO Niemisen mukaan Pirkkalan kunta sai koulu-PT:n pestiin yli seitsemänkymmentä työhakemusta. Pirkkalaan etsinnässä oli ”valovoimainen persoona”, jota on ”helppo nykäistä hihasta”.

”Mielenkiintoa työtehtävää kohtaa löytyi paljon. Meillä oli neljä oikein hyvää haastateltavaa”, hän kertoo. Hakijoiden taustat olivat monipuolisia, sillä koulu-PT:ksi ei voi ainakaan vielä kouluttautua.

Tavoitteena on, että uusi koulu-PT aloittaa työssään mahdollisimman pian.

”Tällaiselle liikunnalliselle innostajalle on selkeästi tarve ja tilaus”, Nieminen linjaa.