Pirkkalalainen Sampo, 9, tahtoo ponnistaa Pingviineistä jääkiekkoammattilaiseksi – tamperelainen Alma 9, ei halunnut Ilvekseen tai Tapparaan

Valmennuspäällikkö Tero Koposen mukaan Pingviineissä voi tavoitella "niitä isoja unelmia".

Pingviinien U10-junioreiden Sampo Laakso haluaa jääkiekkoammattilaiseksi.

”AIOTKO ammattilaiseksi?”

Pirkkalalainen jääkiekkojuniori Sampo Laakso, 9, ei tarvitse kysymykseen vastatakseen juuri miettimisaikaa. Hän nyökkää päätään määrätietoisesti myönteisen vastauksen merkiksi.

Laakso on yksi Pirkkalan Pingviinien noin kahdestasadasta juniorikiekkoilijasta. Hänen jääkiekkotaipaleensa seurassa on kulkenut lasten kiekkokoulun kautta juniorijoukkueisiin. Nyt Laakso pelaa Pingviinien U10-joukkueessa.

9-vuotiaan Laakson polku vaikuttaa olevan seurassa tyypillinen. Pingviinien valmennuspäällikön Tero Koposen mukaan nuorimmat Pingviinien luistelukouluihin osallistuvat ovat 4–5-vuotiaita.

”Luistelukoulussa aloitetaan alkeista, esimerkiksi luistelutekniikasta. Siitä seuraava vaihe on leijonakiekkokoulu, jossa pelataan jo kiekkoa”, hän kertoo.

Moni jatkaa kiekkokoulusta suoraan Pingviinien U7-joukkueeseen. Se on Pingviinien nuorin juniorien ikäkausijoukkue.

”Leijonakiekkokoulussa oli viime vuonna 19 lasta. Siitä moni jatkoi U7-joukkueeseen, ja vain muutama hyppäsi pois.”

9-vuotias Alma Tammisto valitsi Ilveksen tai Tapparan sijaan Pingviinien juniorijoukkueen.

TÄLLÄ hetkellä Pingviineillä on yhdeksän ikäkausijoukkuetta. Etenkin nuoremmissa ikäluokissa useimmat pelaajat tulevat Pirkkalasta. Joukkueet koostuvat pääosin pojista, mutta poikkeuksiakin on. Yksi heistä on 9-vuotias Alma Tammisto Tampereelta.

”En mä Ilvekseen enkä Tapparaan halunnut, niin täältä sitten löytyi [joukkue]”, hän kertoo perusteluita valinnalleen.

Tällä hetkellä Pingiviineillä ei ole erillisiä tyttöjoukkueita, joten Alma viilettää pingviinipaidassa poikien joukossa. Valmennuspäällikkö Tero Koponen kannustaa tyttöpelaajia lähtemään ”rohkeasti mukaan”.

”Viime vuonna U14-joukkueessa taisi olla 4–5 tyttöä. Se oli tosi hyvä määrä”, hän kertoo mainitsee osan pelaajista siirtyneen kauden jälkeen Pingviinien yhteistyöseuraan Ilvekseen.

Pingviinien valmennuspäällikkönä toimiva Tero Koponen on taustaltaan entinen ammattijääkiekkoilija. Pirkkalaa hän luonnehtii innostuneeksi jääkiekkopaikkakunnaksi.

NOIN vuoden ajan Pingviineissä työskennellyt Tero Koponen on taustaltaan entinen ammattikiekkoilija. Kiekkoammattilaisen havaintojen mukaan Pirkkala on ”innostunut” jääkiekkopaikkakunta.

”Täällä on paljon innostuneita lapsia. Syksyn aikana on ollut tosi hyvä meininki päällä”, hän kuvaa.

Pelaajien pirkkalalaisuus korostuu valmennuspäällikkö Koposen mukaan etenkin nuoremmissa ikäluokissa. Myöhemmin osa siirtyy muihin seuroihin, eikä Pingviineillä ole tällä hetkellä junioritoimintaa esimerkiksi U15-ikäluokassa.

Koponen luonnehtii Pingviinejä kasvattajaseuraksi. Pyrkimyksenä on tarjota mahdollisimman laadukasta toimintaa Pirkkalassa ja samanaikaisesti kasvattaa pelaajia yhteistyöseura Ilveksen riveihin.

Esimerkiksi Ilveksen B-junioreissa pelaava Matias Myllyniemi aloitti jääkiekkoilun 5-vuotiaana Pingviinien luistelukoulusta. 16-vuotias Myllyniemi kertoi maaliskuussa Pirkkalaiselle, että hän haluaa olla ”tähti Ilveksessä, maajoukkueessa ja ulkomailla”.

Tavoitteena on, että myös 9-vuotiaan Sampo Laakson haaveen ammattilaisuudesta voi tavoittaa Pingviinien pelaajapolkua pitkin.

”Että olisi mahdollisuus tavoitella niitä isoja unelmia”, Koponen ajattelee.