Vähäjärven rantaan ehdotettuja “selfiekirjaimia” käsiteltiin kunnanhallituksessa – tämä on kirjainten tilanne nyt

Kirjainten hankintaa voidaan selvittää talousarvion laadinnan yhteydessä.

SDP:n valtuustoryhmän tekemässä aloitteessa Pirkkala-kirjaimia ehdotettiin Vähäjärven rantaan. Aloitteen mukaan niiden tarkempi sijoituspaikka voisi olla Pirkkalan keskuskentän nurmialueen läheisyydessä.

PIRKKALAN kunnanvaltuustossa jätettiin viime vuoden marraskuussa aloite näyttävälle paikalle rakennettavista kookkaista Pirkkala-kirjaimista.

Aloite oli kunnanhallituksen pöydällä elokuussa pidetyssä kokouksessa. Päätösehdotuksen mukaan hankintaa voidaan selvittää talousarvion laadinnan yhteydessä.

Aloite menee seuraavaksi valtuuston käsittelyyn.

Asiaa Pirkkalan kunnanhallitukselle valmistelleen Pirkkalan viestintäpäällikön Tarja Sundelinin mukaan muilla paikkakunnilla kirjainten hinta on asettunut 30 000–50 000 euron väliin, mutta hintaan vaikuttavat kirjainten koko ja valitut materiaalit.

Valmistelutekstin mukaan Pirkkala-kirjaimet sopisivat hyvin osallistavan budjetoinnin kohteeksi. Tällöin kuntalaiset voisivat äänestää esimerkiksi erilaisista kirjainvaihtoehdoista tai niiden sijoituspaikasta.

ALOITE Pirkkala-kirjaimista oli SDP:n valtuustoryhmän tekemä. Veera Veltin kunnanvaltuustossa antaman aloitteen mukaan vastaavia kirjaimia on rakennettu esimerkiksi Ouluun ja useisiin muihin suomalaiskaupunkeihin ja niistä on tullut suosittuja nähtävyyksiä.

Aloitteen ideoineen Niina Kuhlmanin mukaan edessä voisi napsia esimerkiksi selfieitä, joissa kunta saisi näkyvyyttä.

Kouvolaan rakennettiin kaupunkikirjaimet vuonna 2020. Kuva: Kouvola Innovation Oy, Live & VisitKouvola

SDP:n valtuustoryhmän aloitteessa kaupunkikirjainten sijainniksi ehdotettiin Vähäjärven rantaa. Myös aloitetta valmistelleen Sundelinin mielestä Vähäjärven ranta voisi olla kirjaimille hyvä paikka, mutta sijoittelussa pitää hänen mukaansa huomioida Veistospuisto, alueen muut toiminnot ja kehittämissuunnitelmat.

Sopivia paikkoja kirjaimille voisi löytyä myös Pyhäjärven rantareitinvarrelta. Kirjainten toteutustapa vaikuttaa kunnanhallituksen saaman selvityksen mukaan kirjainteoksen sijoituspaikkaan.

Valmistelutekstin mukaan Pirkkala-kirjaimia kannattaa tarkastella osana kunnan matkailuun ja taidehankintoihin liittyvää kokonaisuutta. Pirkkalaan mahdollisesti rakentuvan raitiotien on suunnitteilla taidetta, ja kuntaan on kaavailtu teiden varsille sijoitettavia led-tauluja.