Peppi Pitkätossua näyttelevä Annika Junno: ”Jos on tavattoman vahva, täytyy olla myös tavattoman kiltti”

Astrid Lindgrenin legendaarinen Peppi Pitkätossu saa peräti 54 esitystä kesäkaudella Tampereen Komediateatterissa. Nimiroolissa oleva Annika Junno korostaa, että maailman vahvimmasta tytöstä kertovan näytelmän pääsanoma on suoraan Peppi Pitkätossun suusta ”jos on tavattoman vahva, täytyy olla myös tavattoman kiltti”.

Astrid Lindgrenin rakastetut hahmot esiintyvät Komediateatterissa kesän ajan. Suomen Teatteriopiston tuotantona nähdään klassikko Peppi Pitkätossu. Nimiroolin tekee Annika Junno (keskellä). Annikana on Salli Suomela (vas.). Tommin roolissa on Aleksanteri Pietikäinen. (Kuva Harri Hinkka)

Annika Junno istuu Komediateatterin valoisassa ravintolassa. Ikkunoista sisääntunkevan toukokuisen auringon valo korostaa roolihahmon hiuksien punaisuutta ja kesakoiden ruskeutta.

Vuoden Taideyliopiston Teatterikorkeakoulussa opiskellut Junno on saanut toiveroolinsa.

– Peppi on iso osaa omaa lapsuuttani.

Junnolle hänen oma Vilppulan mummolansa on merkinnyt Huvikumpua. Mummola on metsän keskellä ja järven rannalla. Se on serkusten mieluinen kohtauspaikka.

– Mummolani on samalla lailla täynnä rakkautta kuin Pepin asuma Huvikumpu on. Mummolani ja Huvikumpu ovat omanlaisiansa maailmoja. Niissä on hyvä ja turvallinen ilmapiiri.

Junno liittää mummoonsa paljon myönteisiä asioita. Niitä ovat esimerkiksi mummon kerta toisensa jälkeen järjestämät lettukestit.

– Siellä myös iloitaan, leikitään, tanssitaan ja lauletaan. Ollaan myönteisesti elämänsyrjässä kiinni.

Äiti ja mummo ovat opettaneet Junnolle arvoja ja käytöstapoja – sitä, miten elämää eletään ja miten kanssaihmisiin suhtaudutaan.

– Kannatan Peppi Pitkätossun filosofiaa. Jos on vahva, pitää olla kiltti. Etenkin tänä aikana tuolle elämänohjeelle on paljon käyttöä.

Peppi Pitkätossun tarinat ovat Junnon mielestä täynnä hyviä opetuksia ystävien merkityksestä ja tärkeydestä.

– Vaikka Peppi-Pitkätossu elää yksin Huvikummussaan, hän ei ole yksinäinen. Neuvokkaalla tytöllä on taito luoda ystävyyssuhteita ja ruokkia niitä. Huvikummulla ja kaveriporukalla on niin suuri valta, ettei tyttö lähde merimiesisänsä mukaan maailman ulapoille.

– Peppi on lisäksi eläinrakas. Herra Tossavaisella ja Pikku Ukolla on keskeinen sija hänen elämänpiirissään.

Junnon mielestä Peppi Pitkätossun esimerkillisiin opetuksiin kuuluu myös tasavertaisuuden vaaliminen. Kaikilla ihmisillä on jakamaton arvo.

Hyvässä vauhdissa olevat Peppi Pitkätossu -näytelmän harjoitukset ovat olleet hyvin opettavaisia Junnolle.

– Teos on antanut sisällökkään tutkimusmatkan näyttelijän työn arkeen. Olen hyödyntänyt viime vuoden teatterikorkeakoulun oppeja ja hankkinut uutta tietoa ja taitoa koko tiimiltämme. Meillä on tiiviisti hitsautunut porukka. Muun muassa laulaminen on tervetullut lisä.


Peppi Pitkätossun rooli on toiveiden täyttymys Annika Junnolle. Hän kokee oman mummolansa Vilppulassa tietynlaiseksi Huvikummuksi. Junno sanoo, että tarina mahdollistaa monipuolisen tulkinnan niin verbaalisesti kuin kehollisestikin. (Kuva: Harri Hinkka)

Monella tavalla tutut hahmot ja tarinat

Lastenkirjailija Astrid Lindgrenin Peppi Pitkätossu -kertomukset ovat kansainvälisiä klassikoita, jotka ovat rikastuttaneet jo monen ikäryhmän ja sukupolven lapsuutta. Peppi-kirjathan ovat olleet lapsiperheiden rikkautta jo vuodesta 1945 lähtien.

Panu Raipia kertoo, että Lindgrenin maailmankuulut tekstit ovat olleet Tampereen Komediateatterin ohjelmistossa kattavasti runsaan kolmen vuosikymmenen aikana. Tulevallakin kevät- ja kesäkaudella esityksen tulevat katsomaan lukuisat päiväkotiryhmät.

Peppi Pitkätossun ohjauksesta vastaa Iiris Rannio, joka myös on päässyt toteuttamaan pitkäaikaista unelmaansa.

Rannion mielestä näytelmän teksti on rikasta ja se kertoo jokapäiväisestä elämästä värikkäästi. Hänen mukaansa myös Georg Riedelin musiikilla on keskeinen osa näytelmän sanoman välittäjänä.

– Peppi Pitkätossu on komediaa, mutta tässä on myös jännitysnäytelmää sekä vakavaa asiaa. Monipuolinen kuvaa osuvasti sisältöä ja antia.

Rannio kiittelee, että käsikirjoituksessa on lukuisia herkullisia repliikkejä. Hänkin nostaa esille Pepin ajatuksen ihmisen vahvuuden ja kiltteyden yhteydestä.

– Iloinen, värikäs, hauska sekä vauhdikas – nämä sanat kuvaavat osuvasti esitystämme.

Annikan roolin tekevä Salli Suomelalle Peppi ja hänen ystävänsä ovat tuttuja omasta lapsuudesta.

– Minulle luettiin ja luin itsekin Peppi-kirjoja. Katselin Pepin seikkailuja niin leffoina kuin piirrettyinä.

Suomelalle Annikan osa merkitsee haaveen täyttymistä.

Tommina nähtävän Aleksanteri Pietikäisenkin lapsuuteen kuuluivat Peppi-tarinat. Niin kertomukset kuin roolihenkilöt tekivät häneen lähtemättömän vaikutuksen.

Idalilja Raipia kertoo lukeneensa Peppiä äidinkielensä lisäksi englannin- ja ruotsinkielisinä käännöksinä. Näin tarinat saivat uudenlaista sisällöllistä syvyyttä.

– Peppi oli varmastikin minulle jonkinlainen esikuva, kun olin pikkutyttö.

Tuomas Pirilällä on näytelmässä monta roolia, ja hän lisäksi nukettaa Pikku-Ukkoa.

– Nukettaminen on opettavaista, se on minulle uusi aluevaltaus.

Tekniikka mahdollistaa värikkäät lavasteet

Maailman vahvin tyttö ystävineen seikkailee Tampereen Komediateatterin päänäyttämöllä.

Peppi Pitkätossun tarina nähdään ilmeikkäissä ja värikkäissä lavasteissa. Maarit Kalmakurjen lavastusratkaisut ovat taitavien roolisuoritusten ohessa esityksen suurenmoista antia. Odottakaapas, kun näette Huvikummun!

Valoilla ja videoilla onnistutaan jälleen kerran tuomaan aitoa lisäarvoa. Valosuunnittelusta vastaa Timo Alhanen.

Kaisa Savolaisen suunnittelemat puvut edustavat Peppi-maailman traditionaalista tyyliä.

Ensi-ilta on 15. toukokuuta.

MATTI PULKKINEN