”Huomasimme, että jopa poliisit sekä bussikuskit altistuvat puhelimen katsomiseen liikenteessä” – Koululaiset tarkkailivat liikennettä Pirkkalassa ja kirjoittivat näkemästään

Vähäjärven koulun oppilaat kirjoittivat mielipidekirjoituksia liikenneturvallisuudesta. Tämä on kirjoitussarjan ensimmäinen osa.

KÄNNYKÄN käyttäminen vie huomion pois liikenteestä. Kuvituskuva.

KÄNNYKÄN käyttö liikenteessä on ajankohtainen ongelma. Tämän tietävät myös Pirkkalan Vähäjärven koulun oppilaat, jotka ovat perehtyneet tänä vuonna oppitunneilla liikenneturvallisuuden teemoihin.

Paikallisen terveystiedon opetussuunnitelman mukaan turvallisuusopetuksen tavoitteena on, että oppilaat opettelevat terveyteen, turvallisuuteen ja sairauteen liittyvien tietojen ja taitojen soveltamista liikenneturvallisuudessa.

Osana opintoja koulun 8. luokan oppilaat havainnoivat alkuvuodesta Pirkkalan liikennettä ja kirjoittivat liikenneturvallisuutta käsitteleviä mielipidekirjoituksia. Pirkkalainen julkaisee oppilaiden tekstejä lähiaikoina verkossa ja paperilehdessä.

Seuraavissa kirjoituksissa aiheena on puhelimen ja elektroniikan käyttö liikenteessä.

Keskity liikenteeseen, älä puhelimeen! 

Alakoululainen ylittää suojatietä Pirkkalan keskustassa, kun hän huomaa auton tulevan kaukana, ja näkee kuskin huomanneen hänet. Kuski kuitenkin liikkuu ensimmäistä kertaa Pirkkalassa ja yrittää samalla laittaa reittiä Google Mapsiin. Hän huomaa tytön ja alkaa jarruttaa liian myöhään. Auto pysähtyy vain muutaman sentin päähän tytöstä, eikä kukaan loukkaannu, mutta tilanteessa olisi voinut käydä paljon pahemmin.  

Tässä on esimerkki siitä, kuinka parin sekunnin vilkaisu muualle voi aiheuttaa suuria vaaratilanteita ja pahimmassa tapauksessa vakavia loukkaantumisia. 

Kävimme Pirkkalan keskustassa seuraamassa liikennettä 15 minuutin ajan ja sen ajan aikana näkemistämme 51 henkilöstä noin 30 % käytti puhelinta ajaessaan autoa. 30 % on todella paljon, koska ne voivat aiheuttaa vaaratilanteita, jos ei keskity ajamiseen ja liikenteeseen.

Pirkkalan keskustassa liikkuu paljon koululaisia ja myös muita ihmisiä, jotka ovat vaikka töissä Pirkkalassa tai käymässä kaupassa, joten jos et keskity täysillä liikenteeseen ja katsot puhelinta samalla, kun ajat, riski onnettomuuksiin on paljon suurempi.

Jokaisella oppilaalla ja ihmisellä on oma vastuu eli kannattaa miettiä omilla aivoilla, miten liikenteessä toimii. Jos autoa ajaessa tulee tarve käyttää puhelinta, ikinä ei ole niin kiire, ettei ehtisi pysähtyä, liikenteen vaarantamisen sijaan.  

Tuuli Luostarinen ja Emmi Stenberg

Vähäjärven koulu 8C

Elektroniikan käyttö liikenteessä on vaaraksi jokaiselle 

Oletko ikinä ajatellut, että pelkän viestin vilkaiseminen voi saada ympärillä aikaan jo isompaa tuhoa?

Viestin lukemiseen menee vain muutama sekunti mutta siinä ajassa joku voi jo ehtiä tulla eteesi liikenteessä. Kuvittele ajavasi autoa ja saavasi viestin ystävältäsi. Ajattelet ettei nopea puhelimen vilkaiseminen haittaisi, mutta samalla kuitenkin pieni lapsi juoksee tielle pallonsa perässä. Mieti asia toisinpäin. Kuski olisikin ollut joku muu ja lapsi olisi ollut sinun.  

Mielestämme elektroniikan käyttö liikenteessä on älytöntä. Miksi vaarantaa omaa ja muiden turvallisuutta, kun elektroniikan käyttö onnistuu helpommin ja turvallisemmin paikallaan ollessa tai kotona?  

Moni ajattelee, että kuulokkeet liikenteessä on pienempi paha kuin puhelimen katsominen, mutta kuinka monen silmillä näkee joka suuntaan? Liikenteen kuuleminen on tärkeää. Korvilla voi nähdä kaikkialle toisin kuin silmillä.

Mieti käveleväsi tiellä ja samalla takaasi tulee pyörä. Pyöräilijä soittaa kelloaan, mutta et kuule sitä kuulokkeiden läpi. Tästä voi syntyä vaaratilanne tai ainakin vihaisia katseita. No entä, jos sinulla ei olisi ollutkaan kuulokkeita. Olisit kuullut pyörän kellon ja automaattisesti mennyt tien sivuun ja kaikki vihaiset katseet ja vaaratilanteet olisi voitu välttää.  

Liikenneturva on tehnyt kyselyn vuonna 2023, jossa kysytään, vaarantaako lyhyiden viestien kirjoittaminen liikenteessä liikenneturvallisuutta. Selkeästi yli puolet olivat vastanneet, että vaarantaa. Mielestämme tämä on kiinnostavaa, sillä vaikka suurin osa oli vastannut näin, silti jopa joka viides autoilija joutuu vaaratilanteeseen käyttäessään puhelinta. 

Elektroniikan käyttö liikenteessä on suurimman osan mielestä vaarallista. Se ei ole pelkkä mielipide vaan myös totuus. Omalla toiminnalla vaikutat myös muiden turvallisuuteen. Mietithän muitakin ja jätät elektroniikan käytön pois liikenteestä! 

Helmi Katto, Anni Nieminen ja Karoliina Kanto

Vähäjärven koulu 8E  

Puhelimen katsominen on valinta, onnettomuus ei

Ajatteletko oikeasti, että yksi viesti kumppaniltasi on tärkeämpi kuin pienen lapsen henki?

Kun tarkkailimme liikenteessä liikkuvien kuskien puhelimen käyttöä Pirkkalan keskustassa, selvisi, että n. 12 % käyttää puhelinta ajaessa, joka on jo yli kymmenesosa. 

Tilanteita, jossa ratissa ollut henkilö on törmännyt pyöräilijään tai jalankulkijaan samalla, kun on katsonut puhelinta, on liikaa. Olemme itsekin joutuneet vaarallisen tilanteen uhriksi, kun esimerkiksi traktorimönkijää ajanut henkilö on puhelinta katsoessaan ajanut pyörän kylkeen samalla aiheuttaen vakavia vammoja, kuten murtumia.

Kun teimme tutkimusta, jossa tarkkailimme kuskien puhelimen käyttöä, huomasimme, että jopa poliisit sekä bussikuskit altistuvat puhelimen katsomiseen liikenteessä. Tämä herättää meissä suurta huolestuneisuutta ja ajatuksia siitä, mitä kaikkea voi tapahtua, vaikka kuskit olisivatkin ammattilaisia. Pientareelta voi yhtäkkiä tielle ajattelematta hypätä pieni lapsi, jonka elämä voi päättyä lyhyeen, jos puhelimen näyttö on huomion keskipisteenä.

Mielestämme parasta olisi tiukentaa sääntöjä ja lisätä kameravalvontaa myös syrjäisimmille seuduille, sillä kenenkään ei tulisi tuntea paniikkia kuskin puhelimen katsomisesta. Jokaisen kuskin pitäisi myös olla tarkempia siitä, että kannattaako sitä puhelinta katsoa. Kun nouset rattiin, olet vastuussa myös muidenkin turvallisuudesta, sillä vammat voivat koitua ikuisiksi. 

Ellen Rauma ja Peppi Ylijääskö

Vähäjärven koulu 8e 

Kännykän näpelöiminen auton ratissa nelinkertaistaa onnettomuusriskin. “Paheksutaan, mutta itse niin tehdään” 

Kännykän käyttö liikenteessä on nykyään suuri ongelma. Kännykän käyttö aiheuttaa onnettomuuksia ja on vaaraksi koko liikenteelle. Vuosittain kännykän käyttö aiheuttaa tuhansia vaaratilanteita ja onnettomuuksia. 

Matkapuhelimeen puhumisesta ajon aikana voi saada 100 euron liikennevirhemaksun. Lisäksi toistuva kännykkään puhuminen voi pahimmassa tapauksessa johtaa ajokieltoon. 

Tarkkailimme luokan kanssa lähiseudun liikennettä 1.2. kello 9.30–10.00. Keräämistämme tuloksistamme kävi ilmi, että 54 henkilöstä peräti 16 käytti puhelinta. Tämä määrä yllätti meidät suuresti ja pisti ajattelemaan, ovatko ihmiset oikeasti niin huolimattomia ja vastuuttomia, ottaen huomioon, että oli helmikuu ja ulkona oli melko haastavat sääolosuhteet. 

Mielestämme näissä tilanteissa kannattaa kysyä itseltään, onko tärkeämpää vastata kaverin snap-viestiin ja samalla vaarantaa koko liikenteen sekä pahimmassa tapauksessa aiheuttaa kuolemaan johtavan onnettomuuden. Emme usko, että mikään viesti tai puhelu on yhtä tärkeä, kuin sujuvan liikenteen ja onnettomuuksien ehkäisyn turvaaminen. 

Joten miksi haluat ajaa kolarin taikka saada 100e sakon vain siksi, että voit vastata nopeasti kaverillesi? Keskity siihen, mikä oikeasti on tärkeää! 

Lassi Junttila ja Miika Laiho

Vähäjärven koulu 8F

Joka kolmas suomalainen käyttää puhelinta liikenteessä. Ethän ole yksi heistä?

Mielestämme puhelimen käyttö liikenteessä on vaarallista ja lisää liikenneonnettomuuksien riskiä. Erityisesti autoilijoilta puhelimen käyttö liikenteessä pitäisi kieltää kokonaan.

Puhelinta käyttäessä ihminen ei pysty huomioimaan ympäröivää liikennettä yhtä hyvin kuin ilman puhelinta. Ihmisten aivot eivät pysty käsittelemään monia asioita yhtä aikaa, vaan ne vaihtelevat hätäisesti eri tehtävien välillä. Näin ihminen saattaa tehdä hätäisiä päätöksiä aiheuttaen isojakin vahinkoja erityisesti, jos puhelin häiritsee. Ihmisen reaktioaika pitenee 0,5 sekuntia viestin käsittelyn johdosta, joka liikenteessä merkkaa paljon. 

Suomessa voimassa oleva liikennelaki kieltää kännykän ajon aikaisen käytön, mutta pysähtyneessä ajoneuvossa voi puhelinta käyttää vapaasti. Liikennevaloissa pysähtyminen ei kuitenkaan oikeuta puhelimen selausta.

Ylen tekemän kyselyn perusteella 42,9 prosenttia käyttää joskus puhelinta ajon aikana ja 3,9 prosenttia jatkuvasti. Myös luokassamme tehdyn havaintotehtävän ansiosta huomasimme, kuinka moni pirkkalalaisista autoilijoista sekä kävelijöistä käyttää puhelinta liikenteessä. Tuloksena oli, että 77 % ei käytä puhelinta ajaessa, mutta hurjat 23 % käyttää. Jalankulkijoista 67 % keskittyi liikenteeseen ja 33 % puhelimen käyttöön. Vaikka suurin osa ihmisistä keskittyykin liikenteeseen, on puhelimeen keskittyjiä liikaa.

Liikenneturvan tietojen mukaan matkapuhelimen käyttö on ollut mukana keskimäärin 3–5 kuolemaan johtaneessa liikenneonnettomuudessa joka vuosi. Myös yksi Ylen herättävä uutinen kertoo kuljettajasta, joka oli löytynyt kuolleena kännykkä yhä tiukasti kädessä.

Liikenteessä olisi aina tärkeää keskittyä liikenteeseen eikä mihinkään muuhun, näin onnettomuusriskiä saataisiin vähennettyä huomattavasti.  Älä itse tee samaa virhettä. Mietithän ensi kerralla ihmisen hengen ja puhelimesi välillä, kumpi oikeasti merkkaa enemmän!

Eevi Tiihonen ja Josefiina Tiikkainen

Vähäjärven koulu 8F

Puhelimen käyttö voi koitua kohtalokkaaksi tien päällä!

Liikenteessä sattuu paljon vaaratilanteita, jotka johtuvat usein puhelimen käytöstä.

Liikenneturvan tutkimusten mukaan Suomessa noin joka seitsemäs kuski joutuu vaaratilanteeseen puhelimen käytön yhteydessä.  

Puhelin vie auton kuljettajan keskittymisen pois itse ajamisesta ja tien tarkkailusta, jolloin muuhun liikenteeseen ei tule kiinnitettyä huomiota ja kuskin tarkkaavaisuus ja koordinaatiokyky heikkenee.

Jos huomiosi keskittyy vain puhelimeen, esimerkiksi jarruttaminen voi tapahtua liian myöhään reaktionopeuden vuoksi. Tämä voi johtaa auton, ihmisen, eläimen tai muun ympäristön vahingoittumiseen. Erityisesti liukkaalla tiellä, ruuhkassa ja huonoissa näkyvyysoloissa puhelimen käyttö on todella vaarallista.  

Mielestämme yhdenkin autonkuljettajan puhelimen käyttö ajon aikana voi vaarantaa koko liikenteen turvallisuutta. Puhelimen käyttö aiheuttaa paljon onnettomuuksia, joilla voi olla vakavia seurauksia.

Myös lain mukaan puhelinta ei saa käyttää moottoriajoneuvoa ajaessa, mutta valitettavan moni sitä silti tekee. Nuoret ottavat usein esimerkkiä aikuisten toiminnasta, jolloin myös nuoret kuskit saattavat alkaa käyttää puhelinta auton ratissa. 

Vältä siis puhelimen käyttöä, kun auto on liikkeessä. Täten takaat oman sekä muiden liikkujien turvallisuuden! 

Nea Läntinen ja Neea Peltonen

Vähäjärven koulu 8G 

Mikä puhelimessa on niin tärkeää, että se voi vaatia ihmishengen? 

Kuvittele, ajat moottoritietä. Nopeutta yli 100 km/h. Kyydissäsi on perheesi. Silti viestittelet ystäväsi kanssa. Pidät ratista vain yhdellä kädellä. Huomaamattasi auto alkaa ajautua ulos kaistalta kohti moottoritien kaidetta. Puhelimen käytön vuoksi reaktionopeutesi hidastuu ja huomaat kaiteen vasta viime hetkellä.

Teimme perjantaina 2.2. tutkimusta Suupalla, jossa tarkkailimme liikennettä ja huomioimme muun muassa, kuinka suuri osa autoilijoista käytti puhelinta. Vaikka tutkimuksen perusteella vain vähän yli 1 % Suupalla näkemistämme autoilijoista käytti puhelinta, on sekin liikaa.

Valitettavasti omallekin kohdalle on sattunut huoltaja, tai muu lähipiirin henkilö, joka käyttää puhelinta ajaessa. Puhelinta katsoessa keskittyminen ajamiseen herpaantuu ja myös reaktionopeus kasvaa huomattavasti. Katsomalla puhelinta vaarannat liikenneturvallisuuden.

Jotta liikenteessä olisi turvallista, kaikkien on noudatettava yhteisiä sääntöjä ja pysyttävä valppaina. Puhelinta katsoessa tämä ei toteudu. Myös kuulokkeet tai muut näytöt lasketaan keskittymistä herpaannuttaviksi asioiksi. 

Kolarin sattuessa vakavan loukkaantumisen tai jopa kuoleman todennäköisyys on suuri. Mikä viesti, puhelu tai päivitys on niin tärkeä, että se saattaa vaatia, vaikka pienen lapsen hengen?

Kolaroiminen myös on kallista. Onko se sen arvoista? Ajaessa puhelimen käytöstä voi saada jopa 100 euron sakot, sillä laki kieltää puhelimen käytön ajaessa. Mikäli vakuutus ei korvaa aiheutunutta vahinkoa, summa voi olla paljon suurempi.

Puhelin on liikenteessä erittäin vaarallinen, liikenteessä 100 % keskittymiskyvystä on oltava liikenteessä, jotta minimoidaan puhelimen käytöstä johtuvien onnettomuuksien riski. 

Else Vihinen ja Eeva Perttunen

Vähäjärven koulu 8G 

Älä käytä puhelinta liikenteessä! 

Mielestämme puhelimen käyttö liikenteessä on vaarallista, koska jos et keskity liikenteeseen vaan puhelimen selaukseen niin voi sattua todella pahasti.

Liikenteessä pitäisi keskittyä olennaiseen eli vain yhteen juttuun, joka on liikenne. Pahinta mitä voi käydä, kun käyttää puhelinta autossa, on kuolema tai halvaantuminen. Jos kolaroit ja jos sinulla on lapsi kyydissä, niin sillekin voi käydä erittäin huonosti. 

Puhelimen käyttöä ajaessa voi vähentää vain ihminen itse eikä kukaan muu, joten jos haluat ajaa turvallisesti ja säästyä vaaratilanteilta niin hoida puhelimella tehtävät asiat ennen kuin lähdet ajamaan tai sen jälkeen. Vain sinä voit vaikuttaa omaan turvallisuuteesi. 

Myös jalankulkijoiden kannattaisi keskittyä minne kävelee eikä puhelimeen, koska jos keskityt puhelimen katsomiseen kävellessä niin voit esim. kävellä kuoppaan tai jäädä auton alle. Varsinkin jos kuuntelee samalla musiikkia kuulokkeilla,riski auton alle jäämiseen on paljon isompi koska et kuule, jos auto tulee. 

Jos sinulle tulee viesti tai muuta tärkeää mikä estää keskittymisesi ratissa, niin kannattaa vaikka ajaa parkkipaikalle tai johonkin missä on rauhaisaa. Paras asia olisi, jos katsoisit puhelinta vasta kotona tai perillä, minne oletkaan menossa. 

Eli siis kaikki ketkä käytätte puhelinta liikenteessä niin muistakaa, että vaarannatte itsenne sekä muut! 

Jooa Hornborg ja Veeti Peltonen

Vähäjärven koulu 8G