Suupalla asuva Aki Lehtinen (29) ylsi dartsin Suomen cupin joukkuevoittoon – kipinä lajiin iski Japanissa: ”Tavoitteeni on voittaa jokin kansainvälinen turnaus”

Kipinä syttyi, kun Aki kävi isän kanssa Japanissa seuraamassa lajin World Cupin kilpailua.

PIRKKALALAINEN dartsin harrastaja Aki Lehtinen juhli tammikuun alussa Suomen cupin joukkuefinaalin voittoa Helsingissä pidetyissä kisoissa. Joukkueita oli titteliä tavoittelemassa peräti 118.

PIRKKALALAINEN Aki Lehtinen aloitti dartsin harrastuksen reilut kuusi vuotta sitten isänsä Raunon esimerkin innoittamana.

”Isä on heittänyt jo 30 vuotta. Lähdin kerran Japaniin mukaan katsomaan World Cupin kilpailua ja ajattelin tämän olevan mukavaa touhua. Siitä se lähti, olin ensimmäisessä kilpailussani toinen”, Suupalla asuva Lehtinen muistaa.

Lehtinen, 29, liittyi Pirkkalassa sijainneen pubin mukaan nimettyyn Dalton`s Darts -seuraan ja osallistui taidon kasvaessa kilpailuihin Suomen lisäksi Ruotsissa, Virossa, Latviassa, Tanskassa ja Tshekissä.

”Seuraava kilpailu on tammikuun lopulla Romaniassa. Enää seura ei ole Dalton`s Darts, vaan Kukon Tikka”, Lehtinen sanoo.

TAMMIKUUN alussa Lehtinen juhli Suomen cupin voittoa Kukon Tikan joukkueessa Helsingin Triplassa.

”Pääsimme Suomen Cupin joukkuefinaaliin Joonas Laineen ja Juha Koutosen kanssa ja voitimme. Kukon Tikan menestystä lisäsi vielä Hannu Suomisen ja Teemu Harjun parikulta ja Teemun singelihopea. Joukkueemme voitti myös kokonaiskilpailun. Joukkueita oli 118 eli kilpailu oli kovaa”, Lehtinen sanoo.

Kukon Tikan kotipaikka on Laitila, mutta Suupalla asuvan kuumasinkitsijän ei tarvitse siellä harjoitella.

”Harjoittelen kotona tunnista puoleentoista tuntiin päivittäin”, Lehtinen kertoo.

KUKON Tikan kilpailijat ylsivät laajalla rintamalla menestykseen Suomen cupin kisoissa Helsingissä. Vasemmalta edessä pirkkalalainen Aki Lehtinen, Teuvo Haverinen ja Joonas Laine. Takana Hannu Suominen, Juha Koutonen ja Teemu Harju. Kuva: Maarit Harju

DARTSISSA kilpaillaan yleisimmin 501:ssä. Se on pistemäärä, josta lasketaan pisteitä alaspäin nollaan saakka. Kyseinen pistemäärä on saavutettavissa yhdeksällä tikalla.

”Oma ennätykseni on nollaan pääsy kymmenellä tikalla. Tämä on minulle ja muillekin suomalaisille harrastusta, täysipäiväisiä ammattilaisia ei Suomessa ole. Toki joitain rahapalkkioita saa, mutta ei niillä elä. Suomen rankingkilpailun voitosta saa yleensä 600 euroa, en ole kertaakaan vielä voittanut. Kerran olen ollut toinen”, Lehtinen sanoo.

Dartsissa heitetään kolme tikkaa kerrallaan 2,37 metrin etäisyydellä olevaan tauluun. Lajia harrastetaan Suomessa lähinnä pubeissa.

DALTONS`S Darts harjoitteli ja kilpaili aiemmin Milla Makia -ravintolan yläkerrassa, mutta siirtyi myöhemmin Kaupin keilahallissa olevaan tilaan.

”Lähivuosien tavoitteeni on voittaa jokin kansainvälinen turnaus”, Lehtinen pohtii.

Tammikuun 4. päivän MM-finaalissa Luke Humphries kukisti vasta 16-vuotiaan sensaation Luke Littlerin Lontoossa. Humphries ansaitsi voitosta noin 580 000 euroa.

Tuoreimmalla maailman rankinglistalla paras suomalainen on sijalla 216. Se kertoo oleellisen Suomen tasosta verrattuna huippumaihin. Toisaalta Littler oli listalla vasta 164:s ennen MM-kisoja.