Vähäjärven koulun kahdeksasluokkalaiset tekivät vastavierailun Italiaan – Ihmetystä ja huvitusta aiheuttivat ruokailuajat ja paperittomat vessat

Koululaiset viettivät viikon Italian Modugnossa.

VÄHÄJÄRVEN koulusta tehtiin matka Italiaan marraskuussa. Kuva: Gianna Vaccarelli

YHDEKSÄN oppilasta ja neljä opettajaa Vähäjärven yläkoulusta suuntasivat marraskuisena maanantaiaamuna Pirkkalasta Italian Modugnoon. Italiassa matkaseuruetta odotti iloinen jälleennäkeminen, kun viime keväänä Pirkkalassa vierailleet italialaisoppilaat perheineen olivat jo lentokentällä tulijoita vastassa.

Vähäjärven koulun ja Italian Modugnosta olevan koulun Scuola Casavola-D’assignin yhteinen Erasmus+-projekti Let’s code alkoi vajaa vuosi sitten etätapaamisen ja tutustumisen merkeissä. Toukokuussa kymmenen italialaista oppilasta ja neljä opettajaa kävivät viikon mittaisella vierailulla Pirkkalassa, jossa kukin oppilas yöpyi silloisen Suupanniityn koulun seitsemäsluokkalaisen luona. Nyt kahdeksannelle luokalle siirtyneet oppilaat ja neljä opettajaa vierailivat Italian Modugnossa maanantaista perjantaihin 6.–10. marraskuuta.

PROJEKTIN nimi, Let’s code, kuvaa vierailun ohjelmointiin liittyviä sisältöjä. Paikallisella koululla jatkettiin Suomessa aloitettua Lego-robottien ohjelmointia: koottiin robotteja, harjoiteltiin erilaisten sensoreiden käyttöä ja saatiin robotit tanssimaan musiikin tahtiin.

Modugnon koulun lisäksi vierailtiin Barissa sijaitsevassa koulussa Guglielmo Marconi-Margherita Hackissa, jossa paikalliset lukiolaiset esittelivät menestyneitä ohjelmointikilpailuprojektejaan. Bitontossa vierailtiin Technological and Digital Centre FabLab Polibassa, jossa tutustuttiin Vähäjärven koululaisille jo ennestään varsin tuttuun aiheeseen, 3D-tulostukseen.

Opettajien ja oppilaiden yhteiseen ohjelmaan kuuluivat myös opastetut kierrokset shoppailuineen Barin ja Tranin kaupungeissa.

MATKAN ohjelmaan kuului muun muassa ryhmätyöskentelyä. Kuva: Anna-Maija Eskola

PAIKALLISISSA perheissä yöpyminen jännitti etukäteen, mutta taisi lopultakin olla vierailun parasta antia. Englannin ja italian kielen taidot paranivat ja ennen kaikkea nuoret saivat ainutlaatuisen kokemuksen italialaisesta perhe-elämästä ja kulttuurista.

Perheet olivat erittäin vieraanvaraisia ja paljon tekemisissä keskenään. Ruokaa oli runsaasti tarjolla, mutta ruoka-ajat painottuivat iltaan. Aamuisin syötiin vain vähän ja yleensä jotakin makeaa. Nuorten suosikkiruokia olivat pastat, pizzat ja italialainen jäätelö, mutta kaikki maistelivat rohkeasti myös muita paikallisia herkkuja kuten panzerottia. Se muistutti suomalaista lihapiirakkaa, mutta sisälsi jauhelihan ja riisin sijaan mozzarellaa ja tomaattia.

Hämmennystä ja huvittuneisuutta aiheuttivat erityisesti vessat, joissa ei yleensä ollut paperia tai muovista istuinrengasta, eikä aina lukkoakaan ovessa. Aikataulujen venyminen, pitkät ruokailuajat seurusteluineen ja kenkien pitäminen kotona herättivät myös keskustelua.

Let’s code -projekti päättyy tämän vuoden loppuun mennessä ja sisältää vielä yhden etätapaamisen. Yhteydenpito Italiaan tuskin kuitenkaan katkeaa. Sekä oppilaat että opettajat saivat italialaisia ystäviä, joiden luona saatetaan vierailla jatkossakin.

Anna-Maija Eskola

Kirjoittaja on Vähäjärven koulun opettaja.