Liikkuva yksikkö tuo hammashoidon tarkastukset kouluille Pirkkalassakin – ei kuitenkaan kaikille

HYVINVOINTIALUE tuo jatkossa liikkuvan hammashoidon yksikön niille Pirkkalan kouluille, joilla ei ole omaa hammashoitolaa.

LIIKKUVA hammashoidon yksikkö tuo suun ja hampaiden tarkastukset kouluille useissa kunnissa Pirkanmaalla, myös Pirkkalassa. Tämä tarkoittaa, että koululta ei enää tarvitse lähteä kesken koulupäivän muualle hammaslääkäriin.

Pirkanmaan hyvinvointialueelta kerrotaan, että peruskoulun 1., 3. ja 5. luokan oppilaiden suun ja hampaiden tarkastus tehdään tänä lukuvuonna monessa Pirkanmaan kunnassa hammashoitolan sijaan koulun tiloissa. Toimintamalliin siirrytään muiden muassa Pirkkalassa, Punkalaitumella, Pälkäneellä, Urjalassa, Vesilahdella, Valkeakoskella ja Ylöjärvellä.

Jos koulurakennuksessa on hammashoitola, oppilaat käyvät edelleen siellä tarkastuksessa.

Tarkastukset tehdään kouluilla luokittain tai luokka-asteittain. Pienemmillä kouluilla voidaan tarkastaa useita luokkia tai jopa kaikki koulun oppilaat samana päivänä.

Huoltajan ei tarvitse varata aikaa koululla tehtävään tarkastukseen vaan hän saa tiedon tarkastuksen ajankohdasta koulun Wilma-järjestelmän kautta.

”Uusi toimintamalli helpottaa huoltajien ja koulun arkea, sillä huoltajan ei tarvitse kuljettaa lastaan kesken työpäivän hammashoitolaan eikä oppilaan koulupäivään tule pitkää keskeytystä tarkastuksen vuoksi”, sanoo apulaisylihammaslääkäri Teresa Niku Pirkanmaan hyvinvointialueelta.

Lapsi saa tarkastuskäynniltä kotiin vietäväksi lapun, jossa kerrotaan suun löydöksistä ja mahdollisesta jatkohoidon tarpeesta. Jos jatkohoidolle on tarvetta, se tapahtuu hammashoitolassa, jonne myös huoltajan toivotaan tulevan mukaan.

Uudesta toimintamallista kerätään palautetta toiminnan kehittämiseksi. Uusi toimintamalli ei koske toistaiseksi Tamperetta eikä kaikkia pienempiäkään kuntia.

”Mallin on havaittu vähentävän lasten jännitystä, kun tarkastus tehdään tutussa kouluympäristössä, ja lapsi näkee luokkatovereidenkin käyvän tarkastuksessa vuorollaan”, Niku toteaa.