Emilia, 7, aloitti ensimmäisellä luokalla, mutta opettaja Kaijalla käynnistyi viimeinen lukuvuosi – tältä näytti ensimmäisen koulupäivän aamu Hyrsingin koulutalolla

Hyrsingin koulussa aloittaa tänä syksynä neljä ekaluokkalaista.

EMILIAA, 7, jännitti ensimmäisenä koulupäivänä.

HYRSINGIN koulurakennuksen pihamaalle astelee aurinkoisena keskiviikkoaamuna koulunsa aloittavia ja sinne palaavia oppilaita tasaisena virtana. Toiset saapuvat paikalle koulutaksin kyydissä, mutta monet pienimmistä oppilaista tallustavat paikalle reput keikkuen aikuisen kanssa.

Hyrsingin koulutalossa Pirkkalassa aloittaa tänä vuonna neljä ekaluokkalaista. Yksi heistä on seitsemänvuotias Emilia, joka kertoo jännittävänsä ensimmäistä koulupäivää.

”Viivoitin, kyniä, kumi ja teroitin”, hän luettelee alkavaa lukuvuotta varten tehtyjä hankintoja.

”Pikkuveljeni tulee tänne seuraavana vuonna”, Emilia kertoo innoissaan ja rynnistää pian muiden lasten joukkoon.

ANTTONIN, 6, koulutaival käynnistyy tänä syksynä esikoulussa.

KOULUTALON pihamaalla viilettää ekaluokkalaisten lisäksi opintaivaltaan aloittelevia eskarilaisia, jotka ovat tänä lukuvuonna koulutalossa omana ryhmänään.

Kuusivuotiaan Anttonin mukaan esikoulun aloittaminen tuntuu ”kivalta”, eikä hän paljasta jännittävänsä ollenkaan. Hänellä on koulussa entuudestaan kavereitakin.

Myös monet ensimmäisen luokan aloittavat oppilaat vaikuttavat tuntevan toisensa jo eskarivuodelta. Pihalla käy melkoinen puheensorina, kun nuoret koululaiset vaihtavat kesäkuulumisiaan.

LOTTA, 7, suuntaa jo toiselle luokalle.

ENSIMMÄISTÄ ja toista luokkaa opettavan Kaija Lindholmin mukaan ensimmäiseen koulupäivänä muistellaan mennyttä kesää ja tutustutaan. Lisäksi päivään mahtuu ”laulua, leikkiä ja piirtämistä”. Jotkut perinteet eivät kuitenkaan muutu, sillä yhtä asiaa odotetaan opettajan mukaan erityisesti.

”Aapinen täytyy ekaluokkalaisten saada”, opettaja muistuttaa.

Toiselle luokalle suuntaava seitsemänvuotias Lotta kertookin oppineensa ensimmäisen kouluvuoden aikana lukemaan, vaikka hänen suosikkejaan olivat leikkitunnit. Hän myöntää jännittäneensä vuosi sitten ”vähän” ensimmäistä koulupäivää, mutta nyt koulun aloittaminen vaikuttaa sujuvan vanhalla rutiinilla.

OPETTAJA Kaija Lindholmilla on alkamassa viimeinen lukuvuosi opettajana.

PIRKKALASSA aloittaa tänä syksynä esiopetuksessa eli niin sanotulla nollaluokalla 268 oppilasta. Kirkonkylän koulun alla hallinnollisesti toimiva Hyrsingin koulutalo on Pirkkalan pienimpiä opinahjoja. Tänä syksynä siellä opiskelevat vain eskarilaiset sekä ensimmäisen ja toisen luokan oppilaat.

”Meillä on nyt hyvin pieni, 18 oppilaan koulu”, opettaja Lindholm kertoo. ”Eskareita on tietääkseni kuusi, ekaluokkalaisia neljä ja tokaluokkalaisia kahdeksan.”

Hyrsingin koulussa vuodesta 1990 opettaneella Lindholmilla on alkamassa viimeinen lukuvuosi opettajana. Ainakaan vielä mieli ei ole haikea, mutta keväällä tilanne voi olla toinen. Konkariopettaja on urallaan ehtinyt opettaa jo entisten oppilaidensa lapsiakin.

Vartin yli kahdeksan Hyrsingin koulun kello kilisee, ja lapset kerääntyvät koulun oven eteen. Ensimmäinen koulupäivä on virallisesti alkanut.