Mopomiitin osallistujat aiheuttivat useita vaaratilanteita lauantaina – Poliisi ajoi kevytmoottoripyörää takaa Nokialta Pirkkalan läpi Tampereelle: ”Vaarallisimpia takaa-ajoja, mitä olen nähnyt”

Usean kunnan alueella liikkuneessa miitissä oli mukana satoja osallistujia.

POLIISI oli varautunut lauantain miittiin etukäteen. Kuvituskuva.

SUURI mopomiitti aiheutti useita vaaratilanteita lauantaina Pirkkalassa. Monen kunnan alueella liikkuneessa kokoontumisessa oli mukana useita satoja osallistujia, ja poliisi joutui puuttumaan sen aikana useisiin liikennerikoksiin.

Pirkkalassa kenties vakavin miittiin liittynyt tilanne oli, kun alaikäinen kuljettaja ajoi poliisia pakoon kevytmoottoripyörällä. Kortiton kuljettaja kaasutteli takaa-ajon aikana myös kevyen liikenteen väylillä, joilla kulki kävelijöitä, pyöräilijöitä ja rullaluistelijoita, kertoo Sisä-Suomen poliisin rikoskomisario Panu Rautio.

”Pitkän poliisiurani aikana tämä oli yksi vaarallisimpia takaa-ajoja, mitä olen nähnyt videolle tallentuneen”, Rautio sanoo.

Ajoväylillä nuoren kuljettajan vauhti nousi jopa 130 kilometriin tunnissa ja kevyen liikenteen väylillä noin 80 kilometriin tunnissa.

TAKAA-AJO alkoi Nokian Sarpatin alueelta, jossa kevytmoottoripyöräilijä lähti pakoon nähtyään poliisimoottoripyörän. Pakomatka eteni Rajasalmen kautta Naistenmatkantielle ja Turkkiradalle. Partolasta kuljettaja ajoi messukeskuksen ohi aina Tampereen Hallilaan asti, jossa kevytmoottoripyörä suistui ojaan.

Kuljettaja yritti vielä jatkaa matkaansa, mutta poliisiauto tukki häneltä tien. Nuori otettiin kiinni, ja häntä epäillään törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta ja kulkuneuvon kuljettamisesta oikeudetta.

Yhteensä takaa-ajoon osallistui useita poliisipartioita.

Poliisia ei käytännössä pääse pakoon, ja sen riskin ottaminen on ihan järjenvastainen ja vastuuton teko.

Panu Rautio

PAKOMATKA aiheutti Raution mukaan useita konkreettisia vaaratilanteita, mutta henkilövahingoilta vältyttiin.

”Vetoan nuoriin, jotka ovat mopon tai moottoripyörän ratissa: poliisia ei käytännössä pääse pakoon, ja sen riskin ottaminen on ihan järjenvastainen ja vastuuton teko. Siinä voi aiheuttaa itselle tai ulkopuoliselle peruuttamattomia seurauksia, ja niiden kanssa elää sitten koko elämänsä”, Rautio sanoo.

LAUANTAINA poliisilla oli myös lyhyempi takaa-ajo kello 18.30 aikoihin Teollisuustiellä, jossa poliisipartio havaitsi kevytmoottoripyöräilijän temppuilevan liikenteen seassa. Kuljettaja pakeni poliisia 120 kilometrin tuntinopeudella alueella, jossa on voimassa 40 kilometrin tuntinopeusrajoitus.

Osan aikaa kuljettaja ajoi kevyen liikenteen väylällä ja yritti peitellä pyörän rekisterikilpeä toisella kädellään. Rekisteritunnus kuitenkin tallentui poliisiauton valvontakameraan.

”Pakenija onnistui valitsemaan sellaisia ajoreittejä, että poliisi joutui luopumaan takaa-ajosta”, Rautio sanoo.

Kuljettajaa epäillään törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta. Rautiolla ei tietoa, onko poliisi saanut jo yhteyden kuljettajaan.

Poliisilla oli etukäteen tiedossa, että tällainen miitti järjestetään.

Panu Rautio

HIEMAN myöhemmin lauantaina kello 19 aikaan poliisi puuttui peliin, kun alaikäinen mies kiihdytteli rekisteröimättömällä moottoripyörällä Vaittintiellä. Temppuilua seurasi tien sivussa runsaasti katsojia.

Nuorukainen sai paikan päällä sakot liikenneturvallisuuden vaarantamisesta ja kulkuneuvon kuljettamisesta oikeudetta.

MOPOMIITIT sovitaan usein sosiaalisessa mediassa, ja poliisilla on perinteisesti heikot mahdollisuudet saada niistä vihiä. Rautio kertoo, että tällä kertaa oli toisin.

”Poliisilla oli etukäteen tiedossa, että tällainen miitti järjestetään. Poliisi oli varautunut siihen tietyin lisäresurssein, ja toimintaan kohdistettiin näkyvää valvontaa pitkin iltaa”, Rautio sanoo.

Pirkkalan lisäksi miittiin osallistujat liikkuivat Nokian Kolmenkulman alueella, Lempäälän Ideaparkin alueella sekä Tampereen Lakalaivassa ja Turtolassa. Letka kokoontui ja lähti Raution mukaan liikkeelle Kolmenkulman Abc:ltä.