Reipin kylätalolle saatiin laite, joka pelastaa ihmishenkiä – sen paketissa on jopa partahöylä rintakarvojen ajelemista varten

Reipin kylätalolla harjoiteltiin keskiviikkona sydäniskurin käyttöä Anne-nuken kanssa.

SYDÄNISKURI sijaitsee Reipin kylätalon ulkoseinässä. Uutta laitetta esittelevät lahjoittaja Pirkka-Hitsin edustaja Heikki Pirilä (vas.), Pirkkalan sydänyhdistyksen hallituksen jäsen Markku Jokela ja Sydän-Suomi-yhdistyksen kouluttaja Anne Kettula.

KUUKAUSI sitten Reipin kylätaloon juoksi mies, joka kertoi lähistöllä tapahtuneesta sydänkohtauksesta.

”Onko täällä sydäniskuria?” hän kysyi.

Silloin sydäniskuria ei vielä ollut, mutta nyt tilanne on toinen.

Reipin kylätalon ulkoseinään asennettiin hiljattain Pirkka-Hitsi-yrityksen lahjoittama sydäniskuri, joka on käytössä ympäri vuorokauden. Kyläläiset saivat myös oppia iskurin käyttöön, kun kylätalolla järjestettiin keskiviikkona aiheeseen liittyvä koulutustilaisuus.

SYDÄN-SUOMEN kouluttaja Anne Kettula havainnollisti Anne-nuken avulla, miten sydäniskuria käytetään ja miten oikeaoppista paineluelvytystä tehdään.

SYDÄNTURVALLISUUSKOULUTUSTA vetäneen Sydän-Suomi-yhdistyksen Anne Kettulan mukaan Pirkkalassa on tällä hetkellä 37 sydäniskuria, mutta useimmat niistä ovat joko yritysten tiloissa ja saatavina pelkästään yritysten aukioloaikoina. Aikaisemmin ainoa ympäri vuorokauden käytössä oleva sydäniskuri on löytynyt Pirkkalan Citymarketista.

”Iskurin hankkiminen Reippiin on iso sydänturvallisuusparannus”, Kettula kiittelee.

Sydäniskuri on laite, jolla pelastetaan ihmishenkiä. Vuosittain jopa kymmenen pirkanmaalaista selviää vuodessa sydänpysähdyksestä sairaalan ulkopuolella elvytyksen ja sydäniskurin ansiosta.

”Sydämen äkkipysähdys on yksi yleisimpiä työikäisten kuolinsyitä. Sydäniskurilla ja maallikkoelvytyksellä voidaan vaikuttaa todella paljon mahdollisuuteen selvitä hengissä”, Pirkkalan sydänyhdistyksen hallituksen jäsen Markku Jokela kertoo.

Kaksi vuotta sitten tanskalaisen huippujalkapalloilija Christian Eriksenin sydän pysähtyi kesken Tanska-Suomi-jalkapallo-ottelun. Hänen henkensä pelastettiin sydäniskurin avulla. Useimmiten sydäniskuria tarvitsevat kuitenkin aivan muut ihmiset kuin huippu-urheilijat.

Sydäniskureita kannattaakin Kettulan mukaan sijoittaa erityisesti niille alueille, joissa asuu runsaasti yli 65-vuotiaita.

”Iskurin käyttötilanteita on ollut esimerkiksi kuntoilukeskuksissa ja eläkeläisten tanssitilanteissa”, hän kuvailee.

Laitteen käyttö ei ole erityisten monimutkaista, sillä se antaa selkeää ääniopastusta.

Paketissa on mukana myös partahöylä, joilla potilaan rintakarvat voidaan tarvittaessa ajaa pois.

”Sydäniskurien elektrodeissa on liimapinta, joka liimaantuu karvoihin, mutta ei kosketa ihoa. Tällöin isku ei mene perille”, Kettula selventää paketista löytyvää yllättävää apuvälinettä.

JENNICA Kortesmaa (vas.) ja Pekka Jokela harjoittelivat sydäniskurin käyttöä. Vaikka iskurin liimaelektrodit eivät heti tarttuneetkaan oikeille paikoilleen, Jokela oli silti tyytyväinen koulutukseen. ”Itseään laitteella ei pysty auttamaan, mutta ehkä jotakin toista pystyy”, hän tuumii.

SYDÄNISKURI ei ole halpa laite. Sen hinta on Sydänliiton verkkosivujen mukaan 1500-2500 euroa, minkä lisäksi sydäniskurin kaapin asentaminen aiheuttaa kustannuksia. Myös laitteen ylläpito maksaa.

Sydäniskureita tarvitaan Kettulan mukaan erityisesti niillä alueilla, joihin ambulansseilla kestää saapua kauimmin. Käytännössä tämä tarkoittaa Pirkkalassa kunnan äärilaitoja. Kettulan esittelemien tilastojen Pirkkalassa on iskurien saatavuus juuri näillä kunnan reuna-alueilla on toistaiseksi heikko, vaikka Reippiin saatiinkin nyt sydäniskuri.

Sydäniskurien hankkimiseen voi saada rahoitusta, ja myös paikalliset yritykset voivat olla hankkeissa rahallisesti avuksi. Reipin kylätalolla esitettiin kuitenkin toive, että myös kunta voisi osallistua vaikkapa laitteiden ylläpitokustannuksiin.

Sydänyhdistyksen Markku Jokelan mukaan seuraava paikka sydäniskurille voisi olla esimerkiksi Anian kylätalo.

”Matka Reipistä Aniaan on liian pitkä”, yleisöstä todettiin.

Näin toimit sydänpysähdystilanteessa

1. Herättele, puhuta, ravistele. Jos henkilö ei herää, soita 112 ja laita puhelin kaiutintoiminnolle.

2. Soita 112 ja noudata ohjeita. Jos paikalla on muita, ohjeista heitä hakemaan sydäniskuri eli defi. Defi.fi paikantaa lähimmän.

3. Hengittääkö henkilö? Jos ei, aloita paineluelvytys. 30 kertaa kovaa tahdilla 2 kertaa sekunnissa. Puhalla sitten kaksi kertaa, jos osaat. Jatka painelua.

4. Ota sydäniskuri käyttöön. Avaa laite, käynnistä se ja kuuntele puheohjausta. Ota elektrodit esiin.

5. Paljasta rintakehä. Kiinnitä elektrodit paljaalle iholle. Laite kertoo, onko isku tarpeen. Paina painiketta. Pysy irti potilaasta!

6. Jatka paineluelvytystä. Jatka painelua välittömästi iskun jälkeen. Kuuntele laitteen ohjeita. Jatka painelua, kunnes ensihoito saapuu ja antaa luvan lopettaa.

Sydäniskurien sijainnit löytyvät defi.fi-sivustolta ja 112 Suomi -sovelluksesta.

Lähde: Sydänliitto