Pirkkalan Takamaalle metsänlaitaan vedetyn nauhan mysteeri selvisi – ”Veikkaan, että sama ongelma on monella muullakin”, toteaa asukas Erik Eskolin

Amiraalin rivitalojen asukkaat yrittävät pitää nauhalla eräät kutsumattomat vieraat poissa pihoilta.

KELTAINEN nauha on ollut Amiraalin rivitaloalueen läheisessä metsänlaidassa noin kuukauden päivät. Lukijan kuva

MIKSI Pirkkalan Takamaalla sijaitsevan Amiraali-tien asuinalueen tuntumaan on vedetty metsään keltaista huomionauhaa?

Tätä ihmetteli Pirkkalaisen lukija, joka lähetti maaliskuun lopulla toimitukseen kuvia metsään vedetystä nauhasta.

”Metsäpolkujen tallaajana ihmettelen, miksi kyseinen keltainen nauha on vedetty Amiraalissa kunnan omistamaan metsään”, nimimerkki Jokamiehenoikeus pohti.

Pirkkalaisen julkaistua kuvat alkoi toimitukseen tulla vinkkejä nauhan tarkoituksesta.

Kävi ilmi, että nauhan tehtävä ei ole rajoittaa ulkoilijoiden liikkumista vaan pitää eräät epätoivotut vieraat poissa Amiraalin asukkaiden pihoilta.

AMIRAALIN alueella paritalossa asuva Erik Eskolin kertoo, että Amiraalissa on kyllästytty talojen pihoilla liikkuviin peuroihin. Hänen mukaansa nauha ei kulje kunnan metsässä vaan Amiraalin rivitalojen tontin puolella.

”Peurat ovat käyneet monta kertaa pihoillamme. Mutta kun ne söivät muutaman asukkaan pensaat pois, se herätti niin paljon ärtymystä, että alettiin miettiä, millä peurojen tulon pihaan saisi estettyä”, Eskolin sanoo.

Tontin pihaa rajaa toisessa suunnassa kiinteä lauta-aita, mutta metsän suuntaan rivitalojen pihat ovat avoimia. Eskolinin mukaan asiakkaita ei innostaisi rakentaa aitaa pihojen ja metsän väliin.

”Sekin olisi yksi vaihtoehto, että pensaat aidattaisiin verkoilla, mutta se ei ole kivan näköistä”, Eskolin toteaa.

Ei piha ole oikea paikka peuroille.

Erik Eskolin

ASUKKAAT päättivät kokeilla, josko keltainen nauha riittäisi pitämään peurat loitolla.

Nauha on ollut Eskolinin mukaan paikallaan tontin laidassa noin kuukauden päivät. Tänä aikana hän ei ole havainnut peuroja pihassaan, mutta tilanne voi toki vielä muuttua.

Vuodesta 2010 Amiraalissa asunut Eskolin arvioi, että peurat ovat liikkuneet pihoissa viime vuosina enemmän kuin vielä kymmenen vuotta sitten. Hän toivoo, että peurojen määrää Pirkkalassa saataisiin vähennettyä.

”Peurat eivät kuulu tällaisille asuinalueille. Ne ovat liikenteen kannalta vaarallisia ja tekevät pahojaan pihoissa, kun jotkin tietyt kasvit ovat niiden suosikkeja”, Eskolin sanoo.

”Veikkaan, että sama ongelma on monella muullakin, kun peurat pyörivät asutusalueilla. Ei piha ole oikea paikka peuroille.”