Pirkkalassa pihabongattiin yli tuhat lintua viime viikonloppuna – katso listaus seudullamme lentelevistä siivekkäistä, joista yksi herätti suojeluasiantuntijan mielenkiinnon

Havaintoja voi ilmoittaa vielä perjantaihin saakka.

TIKOILLA pyyhkii hyvin. Kuvassa harmaapäätikka, jollainen pihabongattiin myös Pirkkalassa viime viikonloppuna. Kuva: Tero Pelkonen.

TAVALLINEN talvilinnusto tuli melko kattavasti Pirkkalassa havaituksi viime viikonloppuna Pihabongaus-tapahtumassa. Pirkkalasta ilmoitettu lintulajisto painottuu taajamien lintuihin ja metsälajit ovat huonommin edustettuna. Lajien runsaudet ovat kuitenkin valtakunnallisiin tuloksiin nähden ihan vertailukelpoisia, kertoo Birdlife Suomen suojeluasiantuntija Tero Pelkonen.

”Yleisimmät ja runsaimmat lajit ovat samoja kun koko maan aineistossa, ja esimerkiksi punatulkkujen paljous tänä talvena näkyy hyvin Pirkkalankin tuloksissa.”

Pirkkalalaispihoilla havaittiin jonkin verran vähemmän lintuja koko maan ja myös Pirkanmaan tasoon nähden.

”Tämä ei varmasti tarkoita, että Pirkkalassa olisi vähän lintuja vaan kertoo siitä millaisilla paikoilla on enimmäkseen havainnoitu. Pähkinänakkeli on ehdottomasti mielenkiintoisin havainto.”


Pirkkalasta Pihabongaukseen ilmoitetut linnut

Fasaani 9 (yksilömäärä), 6 (havaintopaikkamäärä)
Harakka 82, 32
Harmaapäätikka 3, 3
Hömötiainen 11, 6
Käpytikka 24, 21
Keltasirkku 77, 11
Kesykyyhky 11, 3
Korppi 3, 2
Kuusitiainen 10, 6
Mustarastas 45, 25
Naakka 68, 8
Närhi 11, 8
Pähkinänakkeli 1, 1
Palokärki 1, 1
Pikkutikka 2, 2
Pikkuvarpunen 107, 17
Punatulkku 96, 23
Puukiipijä 3, 3
Pyrstötiainen 3, 2
Räkättirastas 2, 1
Sepelkyyhky 3, 2
Sinitiainen 150, 41
Talitiainen 227, 46
Tikli 20, 4
Töyhtötiainen 3, 2
Varis 35, 18
Varpunen 31, 10
Varpushaukka 1, 1
Viherpeippo 38, 11
Vihervarpunen 12, 2
Tunnistamaton lintu 8, 3
Kaikki yhteensä: 1097, 49


KOKO maan osalta bongaustapahtuman tulokset osoittavat, että metsätiaisten alamäki jatkuu. Sekä kuusitiaisia että erittäin uhanalaisia hömötiaisia havaittiin vähemmän kuin koskaan aikaisemmin. Töyhtötiaisia on vain kerran ollut vielä vähemmän kuin nyt.

Lintujen suojelu- ja harrastusjärjestö Birdlife Suomi kertoo tiedotteessaan niin ikään, että tilhiä ja räkättirastaita nähtiin hyvin vähän. Lähes kateissa olivat urpiaiset, ja tavallista vähemmän havaittiin muun muassa peippoja ja järripeippoja.

Punatulkkuja sitä vastoin havaittiin odotetusti runsaasti. Ainoastaan viime vuonna niitä havaittiin vielä enemmän. Tikoillakin on meneillään hyvä talvi. Ennätysrunsaita lajeja olivat muun muassa käpytikka ja harmaapäätikka, ja palokärkiä sekä uhanalaisia valkoselkätikkoja on vain kerran havaittu enemmän kuin nyt.

Pihabongauksen runsaimmat lajit olivat talitiainen, keltasirkku ja sinitiainen. Yleisimmät eli useimmilla pihoilla havaitut lajit olivat puolestaan talitiainen, sinitiainen ja harakka.

Alustavat tulokset perustuvat runsaan 10 000 paikan havaintoihin. Kaikkiaan tämän vuoden Pihabongauksessa on toistaiseksi ilmoitettu havaintoja 99 lintulajista ja lähes 400 000 lintuyksilöstä. Harvinaisin laji oli Hangossa nähty pikkusirkku.

METSÄTIAISTEN kannat taantuvat. Kuvassa hömötiainen. Kuva: Tero Pelkonen.

Havaintoja voi ilmoittaa vielä perjantaihin 3.2. saakka osoitteessa www.pihabongaus.fi. Tuloksia päivitetään koko ajan BirdLifen verkkosivuille, ja lopullinen yhteenveto julkaistaan helmikuun aikana.

Pihabongauksessa tarkkaillaan tammikuun viimeisenä viikonloppuna tunnin ajan lintuja omalla pihalla tai muulla paikalla. Pihabongauksen tarkoituksena on innostaa ihmisiä tarkkailemaan lähiluontoa. Samalla kerätään tietoa maamme talvilinnuston muutoksista.

Pihabongaus pidettiin viime viikonloppuna jo 18. kerran.