Pirkkalan Soukonlahdesta ensimmäiset tontit rakentajalle – kerrostalojen värikkyys, hirsisauna ja muut hienoudet tehosivat arviointiraatiin – alueella on jo oma kotiseutulaulu

Rajasalmen sillan viereen alkaa ensi vuonna rakentua 1100 asukkaan asuinalue - keskelle kaksi 14 kerroksen tornitaloa.

PIRKKALAN uuden asuinalueen Soukonlahden ensimmäinen kohde on värikäs käärmetalo. Havainnekuvassa talo istutettu maisemaansa Rajasalmen sillan vieressä.

Rajasalmen sillan kupeessa sijaitsevan uuden asuinalueen Soukonlahden ensimmäiset kerrostalotontit on päätetty myydä rakentajalle. Ne luovutetaan ensi vuonna.

Ensimmäiset asukkaat voisivat näin muuttaa asuinalueelle aikaisintaan 2024. Tontteja luovutetaan vaiheittain muutaman vuoden ajan, minkä jälkeen valmiin Soukonlahden asukasmäärä on noin 1100.

Ensiksi rakentuvat talot ovat viisikerroksisia, mutta alueelle on myöhemmin tulossa myös kaksi 14 kerroksen tornitaloa.

VALMIS Soukonlahti kaavoituksen vanhemmassa havainnekuvassa. Ensiksi lähtee rakentumaan kuvassa etualla olevan kulman kerrostalokokonaisuus. Sen päivitetty ulkoasu käy ilmi tämän artikkelin tuoreemmista havainnekuvista.

Alueelle tulee myös pientaloja kerrostalojen muodostaman reunamuurin suojiin.

Kunnanhallitus päätti maanantaina myydä ensimmäisen kerrostalotontin Pajala Länsi-Suomi Oy:lle 772 000 eurolla. Sen rakennusoikeus on 4000 kerrosneliötä. Asuntoja nyt luovutettaville tonteille valmistuu 156. Joukossa on myös yli 85 neliön perheasuntoja.

Toinen vastaava tontti 4000 kerrosneliön oikeudella vuokrataan vierestä samalle yhtiölle. Vuokratontin rakentamisesta puolet on kiintiöity kohtuuhintaisen asumisen ARA-vuokrakohteeksi.

KUVAGALLERIASTA alta voit katsoa, millaisella ehdotuksella rakentaja voitti arviointiraadin puolelleen. Kuvat suurenevat klikkaamalla. Mukana myös aiemmin kaavoitusvaiheessa tehty visio koko Soukonlahden asuinalueesta.

Tontit sijaitsevat korttelissa, joka on lähimpänä Rajasalmen siltaa. Talot muodostavat muurimaisen reunan asuinalueen ja Rajasalmen sillan väliin.

PIRKKALAN kunta järjestää Soukonlahdessa Soljan tapaan tarjouskisan, jossa tontit luovutetaan laatuperusteisesti. Tämä tarkoittaa, että tontin hinta on kaikille sama ja rakentaja valitaan sen perusteella, kuka esittää laadukkaimman ja kaavan tavoitteita parhaiten toteuttavan suunnitelman.

Kirje hakumenettelystä lähetettiin 34 rakennusyhtiölle ja ehdotuksia palautettiin 16.

Maankäyttöinsinööri Juha-Matti Asikaisen mukaan suunnitelmien taso oli laadukas ja parhaimmillaan erinomainen.

Rakentumaan lähtevä Soukonlahden ensimmäinen kerrostalokokonaisuus on erittäin värikäs, ja muu Soukonlahti seurannee kaavan antamien suuntaviivojen mukaan perässä lähivuosina.

Voittajaksi valikoitunut Pajala-yhtiön Rosina-niminen ehdotus on saanut inspiraationsa 1600-luvulta peräisin olevista townhouse-tyyppisistä kerrostaloista.

Rosinan kattoterasseilla ja parvekkeilla on asukkaille yhteisiä viherhuoneita, joita asukkaat pystyvät hyödyntämään lasitusratkaisun avulla jopa ympäri vuoden. Järven puoleisella osalla on suojaisa laajempi yhteiskäyttöinen kattopiha.

Todellinen erikoisuus on hirsisauna korttelin suojaisella puolella. Pysäköintipaikat ovat korttelin ulkopuolella, sisäpiha on autoton.

Laatuarviointiraatiin kuuluivat Pirkkalan kaavoitusjohtaja Matti Jääskeläinen, arkkitehdit Santeri Kortelahti ja Vesa Ylitapio, rakennustarkastaja Tuomo Kinnunen ja Katri Virkkunen kunnanhallituksen edustajana.

”Rosina on ehdotuksien ilopilleri, joka ei tosiaan jättänyt kylmäksi”, arviointiraati hekumoi.

Raatia puhutteli nerokas käärmetalo, kattomuoto ja värin käyttö.

Asuntoja on 156 ja kaavan vaatima minimimäärä yli 85 neliön perheasuntoja.

Soukonlahti rakentuu vaiheittain ja tonttiluovutukset jatkuvat järjestetyn hakumenettelyn pohjalta.

PIRKKALAINEN intoutui viime keväänä leikkisäksi ja laati Soukonlahdelle jo viime keväänä oman kotiseutulaulun, jota alueen vielä haussa olevat asukkaat voivat esittää täysin rinnoin Soukonlahden tulevissa vuosijuhlissa, vaikkapa satavuotisjuhlassa 2124.

Soukonlahti armahin

Sanat: Antti Jokinen

Miss´ aallot nuo hyrskyin
lyö rantaan ain lahden,
siel tuhansin tyrskyin
sa kotimme näät.


Siel´ rauhaisna raukee
myös joki tuo rantaan,
läpi Kyöstin se virtaa
tuolt´ Suupalta päin.


Ei konsaan oo miestä
niin urheeta nähty
kuin väki on Soukon,
tai neitoa ylväst´
mi tornistaan katsoo
ja tervehtää ylhäältä
Nokiaan päin.


Jos kilpahan käyneet on
naapurit Turrin, Killon
tai Pereenkin tuon,
niin häviöön sortuneet
kaikki on kera katkeran
valtavan kyynelten vuon.


On taru tää vanha,
mi ajasta kertoo,
kun syntymäs´ vast
oli kotimme tää.
Teki asemakaavan
tuo ammoinen appo.
On massat ja muut,
silti kukkivi puut.


Ei melua, huolta
oo Soukossa nähty
vaik pendelöi joukot
nuo Mansea päin.

Ne sulkee pois muuri
laidalla tontin,
kun soutelen hiljalleen
kotihin näin.


Aurinkoin iltaan
joskus kun painuu
saan ylpeenä laulaa
ma lauluni tään.


Oon iloinen poika
Pirkkalan suuren
ja iloisna Soukon
ma rannoille jään.

ALLA kuvagalleria, joka näyttää millaista Soukonlahdessa on tällä hetkellä. Muutos tulee olemaan valtava viidessä vuodessa.