PIRKKALAN Pappila on oikea ulkoilun aarreaitta. Alueella voi paistaa makkaraa laavulla, vierailla lintutornissa, kirmata frisbeegolfradalla ja rauhoittua luontopolulla.
Kävijät ympäri Suomen ovatkin ottaneet alueen hyvin omakseen – liiankin, jos kysytään kiinteistön omistajalta eli seurakunnalta.
Pappilan ulkoalueiden valtava suosio on nimittäin lisännyt seurakunnalle koituvia alueen ylläpitokustannuksia. Näihin kuuluvat esimerkiksi rakennusten, laavun ja puuceiden ylläpitämisestä tulevat kulut, kuten myös seurakunnan maksamat yksityistien käyttömaksut.
Ongelmallisena seurakunta pitää tätä siksi, että kustannusten nousu johtuu sen mukaan paljolti seurakunnan ulkopuolisten kävijöiden, kuten ulkopaikkakuntalaisten matkailijoiden, määrän lisääntymisestä.
Näin Pirkkalan seurakunnan jäsenet kustantavat kirkollisverollaan välillisesti myös seurakuntaan kuulumattomille Pappilan käyttöä.
LISÄKSI Pappilan aluetta on havaittu käytettävän liiketoimintaan ilman seurakunnan lupaa.
Esimerkiksi seurakunnan laavulle varaamia polttopuita on seurakunnan mukaan käytetty korvauksetta liiketoiminnan harjoittamiseen.
Pirkkalan seurakunnan talousjohtaja Pekka Elomaa kertoo, että Pappilan laavua on tiettävästi käytetty esimerkiksi elämyspalveluja tarjoavien yritysten luontoretkillä sekä erilaisissa seurakunnan ulkopuolisissa perhe- ja lastentapahtumissa.
”Ei ole sopivaa käyttää liiketoimintaan esimerkiksi meidän alueelle kustantamiamme rakenteita, vessoja ja polttopuita, jos niin ei ole erikseen sovittu. Eihän kenenkään toisen infrastruktuurilla, omaisuudella tai puuhuollolla voi kysymättä tehdä yritystoimintaa”, Elomaa sanoo.
”Eri asia on metsäalueilla kulkeminen jokamiehenoikeudella. Mutta liiketoiminnan teko alueella edellyttäisi sopimusta seurakunnan kanssa.”
Pappilassa sijaitsee niin vuokrattavia tiloja, seurakunnan toiminnalle varattuja rakennuksia kuin myös seurakuntalaisten omatoimiseen liikkumiseen ja virkistäytymiseen tarkoitettuja alueita.
ALUEELLA harjoitettavaan luvattomaan liiketoimintaan otti kantaa Pirkkalan seurakunnan kirkkoneuvosto viime viikon torstaina kokouksessaan.
Kyseessä oli jo toinen kerta, kun kirkkoneuvosto käsitteli ulkopuolisten toimijoiden mahdollisuuksia Pappilan ulkoalueiden käyttöön. Jo ensimmäisessä kokouksessa päätettiin, että seurakunnan tiloissa ja alueilla ei voi harjoittaa liiketoimintaa ilman, että asiasta sovitaan seurakunnan kanssa.
Viime viikolla neuvosto jatkoi samoilla linjoilla ja kielsi seurakunnan alueiden ja rakennusten luvattoman hyödyntämisen liiketoimintaan.
HANKALAMPI kysymys on seurakuntaan kuulumattomien ulkoilijoiden ja matkailijoiden liikkuminen Pappilassa.
Vaikka monet pitävät Pappilan täysin yleisenä alueena, on alue tarkoitettu ensisijaisesti seurakunnan ja seurakuntalaisten käyttöön. Elomaan mukaan Pappila on singahtanut myös ulkopaikkakuntalaisten suosioon esimerkiksi puskaradion ja virallisten matkailupalvelujen suositusten kautta.
”Ei auta, että on matkailupalveluja ja googlemappeja, joihin voi omaehtoisestikin merkitä tällaisia paikkoja. Tieto leviää nopeasti netin kautta”, Elomaa sanoo.
Hän arvioi ulkomuistista, että Pappilan vuosittainen kävijä- tai autoilijamäärä huitelisi kymmenissä tuhansissa.
”Meidän (seurakunnan) oma toimintamme ei aiheuttaisi alueelle edes kymmentä tuhatta ajoneuvoa, mutta alueelle kohdistuu myös vapaata liikkumista. Siitä osa on seurakuntalaisten toivottavaa liikkumista, mutta osa on alueen saaman maineen tuomia muiden ihmisten poikkeamisia”, hän sanoo.
PIRKKALALAISTEN ja Pirkanmaalaisten lisäksi väkeä virtaa kauempaakin Suomesta.
”Porukkaa on käynyt alueella matkailuvaunuilla Inarista asti”, Elomaa kuvailee.
Osa matkailijoista ei tunnu käsittäneen, että kyse ei ole yleisestä leiriytymispaikasta. Elomaan mukaan alueella on yövytty, vaikka se on kiellettyä, ja matkailijat ovat kyselleet ilmaisia sähkötolppia ajoneuvoilleen.
Elomaa toivoisikin kävijöiden muistavan, että seurakunta ei suinkaan ole sama asia kuin palveluja yleisesti kaikille tarjoava valtio tai kunta.
ONKO Pappilan alue jo liian houkutteleva matkakohde?
”Siinä se ongelma vähän on. Me maksamme tiekunnalle jokaisesta alueen kävijästä”, Elomaa sanoo.
Pappilaan johtavalla yksityistiellä liikkuvat ajoneuvot tallentuvat tutkaan, ja tiekunta laskuttaa seurakuntaa ajomäärien mukaan.