Vähemmistöjen erityismessu on seurakunnalta tervetulotoivotus – ja samalla brändityötä kunnalle

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille kirkon hyväksyntä ei ole koskaan ollut itsestäänselvyys, joten niille osoitettu, kaikille avoin jumalanpalvelus on seurakunnalta selkeä tervetulotoivotus.

Sateenkaarimessu viestii kunnan ilmapiiristä muuallekin. Yksityiskohta Pirkkalan vanhan kirkon kirkkosalista. Kuva: Sanni Harmanen
PIRKKALAN seurakunta seuraa isojen kaupunkien seurakuntien jalanjäljissä ja järjestää kesäkuussa sateenkaarimessun.

Kaikkien mielestä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille suunnatussa erityisjumalanpalveluksessa ei ole järkeä. Sosiaalisessa mediassa on jo kyseenalaistettu erityismessun edustama arvomaailma ja todettu, että vähemmistöt voivat osallistua samaan sunnuntaimessuun kuin kaikki muutkin.

Teemamessuja on ollut Pirkkalassa ennenkin. Perhemessuilla ja vauvakirkoilla kirkko helpottaa lapsiperheiden osallistumista ja viestittää, että pienet ja vilkkaatkin ovat tervetulleita kirkkoon. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille kirkon hyväksyntä ei ole koskaan ollut itsestäänselvyys, joten niille osoitettu, kaikille avoin jumalanpalvelus on seurakunnalta selkeä tervetulotoivotus. Voipa se toimia myös brändityönä koko kunnan ilmapiiristä. Pirkkalaa pienemmässä Akaassa sateenkaarimessu kaatui toissa vuonna seurakunnan sisäiseen vastustukseen.

Samassa kokouksessa, jossa Pirkkalan kirkkoherra toi sateenkaarimessun tiedoksi kirkkoneuvostolle, esitettiin toive kehitysvammatyön suuremmasta näkyvyydestä seurakunnassa. Vaikea kuvitella, että kukaan nousisi barrikadeille vammaismessua vastaan.

Lue myös: Pirkkalassa järjestetään ensimmäistä kertaa sateenkaarimessu – ”Ei varmastikaan tyhjä kirkko ole”