Ratikka Suupalle sai vaaleista myötätuulta ja pormestarikisa alkoi – ”Puhuttiin, että vaalitulos on vahva signaali äänestäjiltä haastaa pormestari”

Pirkkalassa aletaan neuvotella tulevan valtuustokauden isoista kysymyksistä ja valinnoista jo tiistaina - pormestari valitaan 2. kesäkuuta.

TARU Tolvanen (sd.) sanoo haastavansa demarien hyvän vaalituloksen pohjalta nykyisen pormestarin Marko Jarvan, kun Pirkkalalle valitaan kesäkuussa uusi pormestari. Kuvat: Sebastian Stenvall

KUNTAVAALIEN äänikuningatar Taru Tolvanen (sd.) johdatti 1064 äänellään puolueensa 3,9 prosenttiyksikön nousuun verrattuna edellisiin kuntavaaleihin. Tolvanen sai yli 400 ääntä enemmän kuin neljä vuotta sitten pidetyissä vaaleissa.

Demarit saivat kaksi valtuutettua lisää ja valtuustoryhmä tulevassa valtuustossa on 12-henkinen. Valtuuston suurimmalla puolueella kokoomuksella on jatkossa 14 valtuutettua.

Demarien vaalivalvojaisissa tulos ymmärrettiin signaaliksi haastaa Pirkkalan pormestarina kaksi edellistä valtuustokautta toiminut kokoomuksen Marko Jarva kisassa pormestariudesta.

”Kannatuksemme nousi lähes neljä prosenttiyksikköä. TY Toivon talolla puhuttiin, että emme kohtelisi äänestäjiä oikein, jos niin ei tehtäisi”, Tolvanen sanoo.

Tolvasen mukaan haastaminen tarkoittaa käytännössä neuvotteluja ja tunnusteluja siitä, mitä eri ryhmille tärkeitä asiakysymyksiä nousee esiin ja onko valtuutetuilla ohessa muutoshaluja myös henkilökysymyksissä.

KOKOOMUS sai kuitenkin torjuntavoiton ja piti asemansa Pirkkalan suurimpana puolueena reilun 300 äänen erolla SDP:hen. Kokoomuksen 15 hengen valtuustoryhmä pienenee yhdellä valtuutetulla.

Pereeläinen Jarva oli viime vaalien tapaan suosituin kokoomusehdokas 850 äänellä.

Jarva arvioi, että kuntavaaleissa palattiin demarien nousun takia tilanteeseen ennen vuoden 2021 kuntavaaleja.

”Oli tiukka ja jännittävä kisa. Tarulla oli hieno äänimäärä ja yhdessä vaiheessa iltaa huomasin, että en saa häntä kiinni”, Jarva kehui päävastustajaansa.

Vaalitulos mukaili Pirkkalassa Jarvan mielestä valtakunnallisia suuntauksia.

”En huolestunut laskennan alussa kokoomuksen kannatuksen ollessa alhaalla, koska näin tilanne on aiemminkin muuttunut. Vahvat alueemme Kurikka ja Killo tulivat laskentaan mukaan myöhemmin.”

JARVA kertoo, että neuvottelut uudesta pormestariohjelmasta ja pormestarista alkavat kaikkien valtuustoryhmien kesken jo tiistaina suurimman puolueen eli kokoomuksen johdolla.

”En kommentoi pormestarin valintaa nyt sen enempää kuin toteamalla, että kaikenlaiset koalitiot ovat tuon tuloksen mukaan mahdollisia. Pormestari valitaan valtuustossa 2. kesäkuuta, jätetään se valtuuston päätettäväksi”, Jarva linjaa.

Pormestariohjelmaan, josta Jarva alkaa nyt neuvotella, kuuluu Pirkkalalle tärkeitä linjanvetoja ja puolueiden kynnyskysymyksiä seuraavien neljän vuoden ajalle – Jarvan mukaan myös linjaus Suupalle tehtävästä raitiotiestä. Neuvotteluissa ryhmittymien odotetaan kertovan siihen kantansa.

”Kyllä raitiotie on minulle kynnyskysymys. Ei niin, että pitäisi sitoutua rakentamispäätökseen, vaan että mennään sen mukaan, mitä valtuusto jo päätti.”

Valtuuston päätöksen mukaan raitiotietä aletaan rakentaa Partolasta kohti Suuppaa heti, kun osuus Partolaan on valmistunut syksyllä 2028. Investointipäätös tuotaisiin valtuustolle uudelleen päätettäväksi vain, mikäli hankkeeseen tai sen valtionosuuden oletettuun määrään tulee olennaisia muutoksia.

”Se ehtohan siellä on hyvä olla, jos tulee omituisuuksia”, Jarva sanoo ja toteaa, että vaalitulos ei tuonut hänen mielestään muutoksia siihen, kuinka moni valtuutettu kannattaa Suupan raitiotietä.

”Kannattajien osuus on ollut 70-75 prosenttia”, Jarva sanoo.

VALINTA pormestariksi edellyttää 22 valtuutetun ääntä Pirkkalan 43-jäsenisessä valtuustossa kesäkuussa. Toisin kuin Tampereella, Pirkkalassa pormestarin ei tarvitse edustaa suurinta puoluetta.

Pirkkalan demareilla oli vaalivoiton ansiosta henki päällä vaalivalvojaisissa Pirkkalankylällä TY Toivon talolla.

Tolvasen mukaan demarit lähtee kokoomuksen kutsumana tiistain ensimmäiseen neuvotteluun, jossa todetaan vaalien tulos. Keskiviikkona demarit kokoontuvat jo omaan palaveriinsa katsomaan, mitkä ovat puolueelle tärkeimmät linjaukset.

”Sitten neuvotellaan moneen suuntaan ja ristiin rastiin. Asiat edellä on totuttu toimimaan. Mutta ohessa on kysyttävä myös, miten valtuutetut näkevät pormestarin henkilökysymyksen, onko tarvetta muutoksille”, Tolvanen toteaa.

Edellisten kuntavaalien jälkeen valtuusto valitsi pormestarin ja jakoi muut luottamuspaikat ilman äänestyksiä ennalta sovitun jaon mukaisesti.

”Tuloksemme ei silloin antanut syytä kisata pormestarin paikasta”, Tolvanen sanoo.

RAITIOTIEN teko Suupalle näyttää vaalituloksen myötä varmalta. Siinä kokoomuksen ja sosiaalidemokraattien tavoitteet yhtenevät.

Tolvanen ei näe, että vaalitulos olisi mitenkään haastanut raitiotien jatkamista Partolasta Suupalle.

”Näistä ei tullut ratikkavaaleja.”

”Valtuustohan teki raitiotien jatkamisesta Suupalle jo myönteisen päätöksen, ja valtuuston puheenjohtajana tietenkin tuen sitä. Siinä on mukana ehdollisuus valtionrahoituksesta eikä raitiotietä tietysti ilman valtiontukea tule”, Tolvanen toteaa.

Muita demareille tärkeitä neuvotteluasioita ovat Tolvasen mukaan esimerkiksi koulutus- ja sivistyspuolen hyvästä tasosta kiinni pitäminen ja maapolitiikka.

”Kunnan kasvu myös keskusteluttaa. Sitten ovat talouskysymykset, kuten mikä on suhtautuminen verotukseen. Siinähän meillä ja kokoomuksella oli ainakin vaalipaneelissa sama linja, että veronkorotus on se äärimmäinen asia johon turvautua, jos mitään muuta keinoa ei ole ja kuntatalous vaatii välttämättä korjausta”, Tolvanen toteaa.