Omaishoito tukee vanhusten, vammaisten ja sairaiden henkilöiden kotona asumista. Omaishoitotilanne voi tulla eteen missä tahansa elämänvaiheessa joko vähitellen tai äkillisesti. Omaishoitaja voi huolehtia erityislapsen, vammaisen tai sairaan läheisen tai ikäihmisen hoidosta ja huolenpidosta kotioloissa.
Hyvinvointialueella on järjestämis- ja valvontavastuu alueensa omaishoidon tuesta. Omaishoidon tuki on määrärahasidonnainen palvelu, joka perustuu hyvinvointialueen harkintaan. Tukeen ei siis ole subjektiivista oikeutta. Tuen myöntämisessä arvioidaan jatkuvaa avun tarvetta ja hoidon sitovuutta ja vaativuutta. Omaishoidon tukeen kuuluu omaishoitajalle maksettava hoitopalkkio, tuki ja lakisääteinen vapaa sekä omaishoitoa tukevat palvelut. Vuonna 2024 tehdyn selvityksen mukaan hyvinvointialueet myöntävät omaishoidon tukea erilaisin perustein.
Lähes viidennes omaishoidettavista on lapsia ja nuoria. Vuonna 2022 omaishoidon tuen piirissä oli lähes 10 000 alle 18-vuotiasta omaishoidettavaa. Lasten omaishoitotilanteet ovat pitkäkestoisia. Vanhempien on usein pystyttävä yhdistämään lastensa omaishoito ja ansiotyössä käyminen. Perheen sujuva arki vaatiikin erityislapsiperheissä paljon aikaa ja voimia. Arkeen kuuluu muun muassa tavallisia arjen toimia kotona, hoitotoimia, tukitoimia varhaiskasvatuksessa ja koulussa, lääkärikäyntejä, terapioita ja hakemusten tekoa.
Omaishoito on antoisaa ja arvokasta, mutta myös kuormittavaa ja sitovaa. Sopimusomaishoidossa hoitaja sitoutuu huolehtimaan hoivasta ja huolenpidosta. Omaishoitajalla on oikeus joko kahteen tai kolmeen vapaapäivään kuukaudessa. THL:n mukaan kuitenkin vain reilu puolet omaishoitajista pitää vapaapäivänsä. Myös hyvinvointi- ja terveystarkastusten toteutumisessa on eroja hyvinvointialueiden välillä.
Virpi Ukonmäki (kesk)
Kaupungin varavaltuutettu, alue- ja kuntavaaliehdokas, Ylöjärvi