
Väylähanke ei ole ilmastoteko. Yleissuunnitelman mukaan rakentamisen päästöt kompensoituvat vasta 30 vuodessa – tai myöhemmin, jos liikenne sähköistyy. Lisäksi teiden varaan suunniteltu maankäyttö kasvattaisi päästöjä entisestään. 1500 hehtaarin metsien rakentamisen ilmastokuormaa ei kevennetä pienillä päästövähennyksillä.
Turvallisuus- ja ruuhkaperustelut ontuvat. Hankkeen vaikutukset liikenneturvallisuuteen ovat suunnitelman mukaan vähäisiä. Vakavien henkilövahinkojen riski voi jopa kasvaa. Kevyen liikenteen turvallisuus heikkenisi Sääksjärvellä. Ruuhkat taas eivät merkittävästi vähenisi. Vertailu perustuu virheelliseen oletukseen, ettei nykyistä tieosuutta esim. ruuhkaisen Lakalaivan ja Sarankulman välillä parannettaisi. Pirkkalan ja Nokian välille syntyisi uusi ruuhkasumppu.
Liikenneskenaariot ovat yläkanttiin. Suunnitelmassa käytetty kasvuennuste nojaa teiden varaan suunniteltuun massiiviseen maankäyttöön, jota ilman liikenne ei kasvaisi yhtä paljon tällä alueella.
Kunnilla on valtaa. Vaikka hanke on valtion, kunnat voivat vaikuttaa siihen lausunnoillaan ja kaavoituksellaan. Päätöksentekoon ja suunnitteluun osallistuvat myös maakuntavaltuusto ja seutuhallitus, joissa on kuntien edustajia. Yleissuunnitelma tunnistaa riskiksi kuntien haluttomuuden kaavoittaa hankkeen mukaisesti.
LemPi-metsä ei ole tyhjää tilaa. Alueella on suojelualueita, METSO-kohteita, suojeltuja järviä, puroja ja uhanalaisia lajeja. Se on myös monien virkistyskäyttäjien ja metsänomistajien arjen metsä. Sitä ei korvata muualle siirrettävällä viherkäytävällä.
Tulevaisuus rakentuu nykyvalinnoilla. Jos haluamme kestävän tulevaisuuden, meidän on nyt tehtävä ratkaisuja, jotka parantavat ympäristön tilaa – eivät heikennä sitä.
Teemu Hiltunen
LemPi-metsän puolesta! -kansanliike