Lukijalta: Tehokkaalla taloudella pelastetaan hyvinvointialueiden ja kuntien lähipalvelut

PIRKANMAAN hyvinvointialueen valtuusto pyörittää noin 3 miljardin euron vuosibudjettia ja työllistää 20 000 henkilöä. Pirhan talous on tuottanut alijäämää, joka viime vuonna on hieman korjaantunut. On löydettävä keinot turvata palvelut.

Valtion antama rahamäärä ja kertyvät palvelumaksut eivät riitä palvelutarpeen tyydyttämiseen. Mistä keinot kustannusten alentamiseen? Suurin menoerä vuonna 2023 oli hankinnat, joiden osuus hyvinvointialueen kuluista oli 57 %. Euroina tämä on 1,56 miljardia. Pirhalla on 4340 tavaroiden ja palveluiden toimittajaa. Vähäiselläkin hankintojen tehostamisella voidaan saavuttaa kymmenien miljoonien säästö.  

Organisaation kehittämisellä voi säästää. Nousupaineita on palkoissa, joihin ei voi palveluastetta alentamatta kajota.  Töiden uudelleenjärjestely esim. moniammattilaisia tiimejä muodostamalla toisi tehokkuutta ja vaikuttavuutta.

Lähipalvelut ja ikääntyvien hoito ovat heikentyneet. Näitä ovat mm. yöpäivystysten supistamiset, kuntouttavan päivätoiminnan lakkauttaminen iäkkäille ja hoivapaikan löytäminen asiakkaan läheltä. Näihin olisi saatava korjaus. Yhteiskunnalle ja ihmisille tulee paljon ongelmia, jos sairautta tai kuntoutusta ei hoideta ajoissa. Sosiaalinen kontakti on tärkeimpiä ominaisuuksia hoidon onnistumiselle.  Kotihoito ja yhteisöllinen asuminen voi olla kymmenen kertaa edullisempaa kuin tehostettu palveluasuminen tai jopa turha sairaalapaikka.

Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen pohjautuu vahvasti kuntien ja hyvinvointialueiden sekä muiden toimijoiden tekemään yhteistyöhön. Pirkkalan kunnan tulee tehostaa kunnalle kuuluvaa osuutta ennaltaehkäisevästä terveydenhoidosta ja avustaa terveyttä edistävää yhdistysten työtä paikallisella tasolla. Kunnan tulisi edistää välimuodon eli senioriasuntojen rakentamista. Ne pitäisi sovittaa aukottomasti hyvinvointialueen ikääntyvien palveluihin.

Kuntien taloutta voidaan tehostaa samoin keinoin kuin alueidenkin. Pirkkalan kunnan talous on ollut hyvä. Uhkana on tulevat suuret investoinnit ja asukasluvun kaksinkertaistuminen kahdessakymmenessä vuodessa. Lähipalvelut ovat vaarassa keskittämisen seurauksena. Kehitys ei ole kestävää kuntatalouden eikä ympäristön näkökulmasta

Mistä sitten rahat ihmistä lähellä oleviin palveluihin ja kasvavaan investointitarpeeseen. Alueiden ja kuntien lähipalvelut turvataan kasvua hillitsemällä, taloutta, organisaatiota ja hankintoja tehostamalla.

Matti Pirhonen
aluevaaliehdokas (kesk.), Pirkanmaa
kuntavaaliehdokas (kesk.), Pirkkala