Tällaisen arvosanan Pirkkalan seurakunta sai vastaajilta tuoreessa tutkimuksessa – ”Me olemme aika rohkeita”

Tutkimuksen mukaan tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden huomioiminen koetaan Pirkkalan seurakunnan toiminnassa tärkeäksi.

Pirkkalan seurakunnassa on tuoreen tutkimustuloksen perusteella syytä hymyyn. Vasemmalla kirkkovaltuuston puheenjohtaja Elina Jääskeläinen, oikealla kirkkoherra Tuomo Törmänen.

PIRKKALALAISET ovat erittäin tyytyväisiä seurakuntaansa. Asia käy ilmi Taloustutkimus Oy:n toteuttamasta Seurakuntien asiakaskokemus -tutkimuksesta.

”Jos seurakunnastamme annettaisiin ulospäin hyvin tunkkainen ja vanhanaikainen kuva, niin arvosana olisi hyvin erilainen. Me olemme aika rohkeita”, Pirkkalan seurakunnan kirkkoherra Tuomo Törmänen pohtii verrokkiseurakuntiin nähden erinomaista arviota.

Pirkkalan seurakunnan toiminnalle annettu arvosana oli tutkimuksessa 8,17, kun vertailuaineiston seurakuntien keskiarvo oli 7,65.

Pirkkalan kirkkovaltuuston puheenjohtajalle Elina Jääskeläiselle tulos ei tule suurena yllätyksenä.

”Sain omaan kuplaani vahvistuksen siitä, että pirkkalalaiset ajattelevat positiivisesti seurakunnasta. Ajatukseni perustuu siihen, kuinka hyvää ja monipuolista toimintaa olemme kautta vuosien tarjonneet kuntalaisille”, hän sanoo.

Tammi- ja helmikuun välisenä aikana puhelinhaastatteluilla ja nettikyselynä toteutettuun tutkimukseen osallistui 166 henkilöä. Joukossa oli sekä kirkkoon kuuluvia että kirkkoon kuulumattomia vastaajia.

VAIKKA pirkkalalaisten näkemys seurakunnastaan on tutkimuksen perusteella sangen positiivinen, reilu kolmannes vastaajista on vähintään joskus ajatellut eroavansa evankelis-luterilaisesta kirkosta.

Elina Jääskeläisen mielestä tulos heijastelee ajan trendejä.

”Olemme paljon pohtineet ja keskustelleet juuri tästä. Tärkeä asia on, miten saamme ihmiset pysymään kirkossa ja seurakunnassa”, hän näkee.

Tuomo Törmäsen mielestä vaikutuksensa tulokseen on Pirkkalan väestörakenteella, jossa nuorempien ihmisten osuus on suhteellisen suuri. Vanhemmissa ikäluokissa seurakunnasta eroamista harkitaan huomattavasti harvemmin.

”Ehkä huolestuttava piirre on, että mitä nuorempiin ikäluokkiin tullaan, sitä todennäköisempää eroaminen voi olla”, Törmänen sanoo.

”Uskoon kuuluu epäily, pohdinta ja kyseenalaistaminen – itsekin harrastan sitä.”

Tuomo Törmänen

Myös usko Jumalaan on Pirkkalassa huterammalla pohjalla kuin tutkimusaineistossa vertailukohteina olevissa kunnissa. Törmänen ei pidä sinällään huonona asiana, että vastaajien keskuudessa suhtaudutaan epäröiden Jumalaan olemassaoloon.

”Uskoon kuuluu epäily, pohdinta ja kyseenalaistaminen – itsekin harrastan sitä. En tiedä, olisiko tämä kriittistä, valveutunutta ajattelua. Se voisi Pirkkalan väestöpohjan huomioon ottaen olla aika luontevaa”, hän miettii.

”Toisaalta tämän voisi ajatella seurakunnalle positiivisena haasteena.”

”Me olemme aika rohkeita”, kirkkoherra Tuomo Törmänen kuvailee Pirkkalan seurakunnan olemusta.

TUTKIMUKSESSA tiedusteltiin vastaajien näkemyksiä siitä, miten he suhtautuvat eri seurakunnan tehtäviin ja niiden tärkeyteen tulevaisuudessa. Kyselyyn osallistuneet kokivat kolmanneksi merkityksellisimmäksi asiaksi sen, että Pirkkalan seurakunta huomioi tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden.

”Juuri näihin tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuskysymyksiin on kiinnitetty Pirkkalan seurakunnassa huomiota. Se on myös se, mitä meiltä selkeästi odotetaan”, Törmänen analysoi ja tekee tuloksen perusteella yksinkertaistuksen.

”Tämän perusteella meidän ei missään nimessä pidä kääntyä konservatiivisempaan suuntaan. Toivottavaa on, että olemme liberaalina eturintamassa.”

Myös kirkkovaltuuston puheenjohtaja Elina Jääskeläinen on huomannut muutoksen ihmisten asenteissa.

”Näen tämän päivän kysymyksenä ja asiana sen, että odotetaan sitä hyväksyntää, tasa-arvoa ja liberalismia”, hän arvioi.

Vastavalmistunut tutkimus antaa Törmäsen mukaan osviittaa siitä, miten Pirkkalassa suhtauduttaisiin esimerkiksi pride-tapahtuman yhteydessä järjestettävään sateenkaarimessuun – joskin hän huomauttaa, että täydellistä yksimielisyyttä on asian tiimoilta tuskin mahdollista saavuttaa.

”Jos pohdimme sateenkaarimessun järjestämistä esimerkiksi kirkossa, niin uskallan tämänkin tutkimuksen pohjalta väittää, että suuri osa paikkakuntalaisista pitäisi sitä oikeana ratkaisuna. Se koettaisiin oikeaksi ja herättäisi positiivisia ajatuksia”, kirkkoherra tulkitsee.